Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Załózmy, że coś mamy wędzić w temp. 50-55 st. I nagle skoczy nam temp. na 65-70 st. Czy natychmiast łapiemy za gaśnice ? ... czy jak kilka - kilkanaście minut ta temperatura będzie się utrzymywać to nic się nie stanie ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12227-czy-skoki-temperatury-s%C4%85-niebezpieczne/
Udostępnij na innych stronach

Coś dużego - nie ma problemu, coś małego może się upiec przez kilkanaście minut.... :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12227-czy-skoki-temperatury-s%C4%85-niebezpieczne/#findComment-453979
Udostępnij na innych stronach

czy jak kilka - kilkanaście minut ta temperatura będzie się utrzymywać to nic się nie stanie ?

Gwałtowny skok będzie skutkował "TYLKO" szokiem wewnątrz wędzonki,objawi się to pojawieniem rosy na wędzonkach lub batonach,no i oczywiście jak dalej będziemy dymić,da nam nic innego jak gorzki posmaczek na wędlinach,niektórzy nawet nie wiedzą że w prezencie coś samo przychodzi........po dłuższym utrzymywaniu wyższej temp.,wywala nam już białko,potem ono się ( ja to nazywam "przycapi" obsuszy z dymem na wędzonce) i daje efekt "posmarkanych" z białka szynek itp...Kiedyś kol.Dziadek opisał na forum jak uratować takie wędzonki mieszanką oleju maggi i papryki słodkiej,trupa też się maluje ,dlaczego szynki nie!

Gaśnice warto mieć wokół wędzarni,jak by co........

Edytowane przez Marek z Bielska
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12227-czy-skoki-temperatury-s%C4%85-niebezpieczne/#findComment-454167
Udostępnij na innych stronach

Jak wędziłem używając wędzarni z grzałką elektryczną do której był przymocowany "deflektor" a dokładniej taca (wykorzystałem grzałkę z grilla elektrycznego) to miałem wahania temperatury w zakresie 5-10*C, pomimo, że regulator był ustawiony na równe 50*C to grzałka (a dokładniej jej taca) oddawała jeszcze ciepło po wyłączeniu prądu i miałem podczas całego wędzenia taką amplitudę 50 do 58*C.

Wędzonki wychodziły b. dobre.

Teraz mam w wędzarni zamontowane grzałki z piekarnika (same cienkie grzałki) a deflektor (taca) jest umieszczona nad grzałkami jakieś 10cm i nie mam tego problemu -wahania na poziomie 1-2*C.

 

Dawniej (a nawet teraz) jak wędzi się w tradycyjnych wędzarniach to nigdy nie jest się w stanie idealnie utrzymać temperatury.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12227-czy-skoki-temperatury-s%C4%85-niebezpieczne/#findComment-454311
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.