rademar Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Listopada 2015 Załózmy, że coś mamy wędzić w temp. 50-55 st. I nagle skoczy nam temp. na 65-70 st. Czy natychmiast łapiemy za gaśnice ? ... czy jak kilka - kilkanaście minut ta temperatura będzie się utrzymywać to nic się nie stanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12227-czy-skoki-temperatury-s%C4%85-niebezpieczne/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Listopada 2015 Coś dużego - nie ma problemu, coś małego może się upiec przez kilkanaście minut.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12227-czy-skoki-temperatury-s%C4%85-niebezpieczne/#findComment-453979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Listopada 2015 (edytowane) czy jak kilka - kilkanaście minut ta temperatura będzie się utrzymywać to nic się nie stanie ?Gwałtowny skok będzie skutkował "TYLKO" szokiem wewnątrz wędzonki,objawi się to pojawieniem rosy na wędzonkach lub batonach,no i oczywiście jak dalej będziemy dymić,da nam nic innego jak gorzki posmaczek na wędlinach,niektórzy nawet nie wiedzą że w prezencie coś samo przychodzi........po dłuższym utrzymywaniu wyższej temp.,wywala nam już białko,potem ono się ( ja to nazywam "przycapi" obsuszy z dymem na wędzonce) i daje efekt "posmarkanych" z białka szynek itp...Kiedyś kol.Dziadek opisał na forum jak uratować takie wędzonki mieszanką oleju maggi i papryki słodkiej,trupa też się maluje ,dlaczego szynki nie!Gaśnice warto mieć wokół wędzarni,jak by co........ Edytowane 3 Listopada 2015 przez Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12227-czy-skoki-temperatury-s%C4%85-niebezpieczne/#findComment-454167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Listopada 2015 Jak wędziłem używając wędzarni z grzałką elektryczną do której był przymocowany "deflektor" a dokładniej taca (wykorzystałem grzałkę z grilla elektrycznego) to miałem wahania temperatury w zakresie 5-10*C, pomimo, że regulator był ustawiony na równe 50*C to grzałka (a dokładniej jej taca) oddawała jeszcze ciepło po wyłączeniu prądu i miałem podczas całego wędzenia taką amplitudę 50 do 58*C.Wędzonki wychodziły b. dobre.Teraz mam w wędzarni zamontowane grzałki z piekarnika (same cienkie grzałki) a deflektor (taca) jest umieszczona nad grzałkami jakieś 10cm i nie mam tego problemu -wahania na poziomie 1-2*C. Dawniej (a nawet teraz) jak wędzi się w tradycyjnych wędzarniach to nigdy nie jest się w stanie idealnie utrzymać temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12227-czy-skoki-temperatury-s%C4%85-niebezpieczne/#findComment-454311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.