bilu72 Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Listopada 2015 Przeglądając neta natknąłem się na urządzenie jak w temacie. http://www.severin.com/pl/kuchnia/szybka-kuchnia/urzadzenie-do-gotowania-prozniowego-sous-vide/urzadzenie-do-gotowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Listopada 2015 Ogólnie potrawy w ten sposób przygotowane są wybitnie dobre :-)Wiem z doświadczenia bo sam stosuję tą metodę na codzień w pracy:-) Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Listopada 2015 To urządzenie jest już w trochę dostepnych pieniądzach, muszę poszukać informacji o nim. Dzięki za wpis. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Listopada 2015 Wiem z doświadczenia bo sam stosuję tą metodę na codzień w pracy:-) A mógłbyś rozwinąć temat? Co? Jak? Jakie czasy i temperatury? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 10 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Listopada 2015 To urządzenie jest już w trochę dostepnych pieniądzach, muszę poszukać informacji o nim. Dzięki za wpis.Ceny kształtują się w przedziale 479 zł do 669 zł. http://www.ceneo.pl/31189626 Więcej info. na temat urządzenia w linku pod filmem z pierwszego postu. Wiem z doświadczenia bo sam stosuję tą metodę na codzień w pracy:-)A mógłbyś rozwinąć temat? Co? Jak? Jakie czasy i temperatury? Zerknij tutaj. http://www.polskagastronomia.com/index.php/techniki-kulinarne/120-sous-vide Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Listopada 2015 Garnek z Lidla jest dokładnie tym samym A poza tym że jest tańszy to przydaje się do wieeeeelu innych zastosowań Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 10 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) Garnek z Lidla jest dokładnie tym samym A poza tym że jest tańszy to przydaje się do wieeeeelu innych zastosowań Na chwilę obecną nieosiągalny chętnie bym kupił ten Lidlowski jeżeli ktoś miałby na zbyciu. Edytowane 10 Listopada 2015 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) Garnek z lidla ma 30L !! Ja np. szukałem mniejszego aby zapażyć małą szynkę czy polędwice, ten nadaje się idelanie. PSPorównywanie garnka z lidla z urządzeniem do sous-vide to jak prównanie samochodu z wozem konnym. Edytowane 10 Listopada 2015 przez piksiak Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Listopada 2015 Ja np. szukałem mniejszego Hmmm to rozważ możliwość deczko inną kup tzw Bemara i pojemniki GN - te są różnej pojemności. Tym sposobem ugotujesz rosół, podgrzejesz bigos i zaparzysz co będziesz chciał "na raz" w trzech różnych pojemnikach Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Listopada 2015 A kto każe Ci lać do pełna? PS Porównywanie garnka z lidla z urządzeniem do sous-vide to jak prównanie samochodu z wozem konnym. Uważam że absolutnie nie masz racji Mam gar z Lidla, używam go nader często do różnych rzeczy Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Listopada 2015 Porównywanie garnka z lidla z urządzeniem do sous-vide to jak prównanie samochodu z wozem konnym. Te urządzenie pokazane przez Bilu72, to też nie jest typowe urządzenie do sous-vide.Jest to bardziej wolnowarhttp://allegro.pl/klarstein-wolnowar-6l-550w-stal-nierdzewna-srebrny-i5500720779.html Na chwilę obecną nieosiągalny chętnie bym kupił ten Lidlowski jeżeli ktoś miałby na zbyciu. Co prawda nie Lidlowski i 4L mniejszy, ale za tą kasę i emaliowany od środka. http://allegro.pl/wolnowar-wws-25-1-afk-25l-z-niemiec-i5267105726.html Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 10 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Listopada 2015 Co prawda nie Lidlowski i 4L mniejszy, ale za tą kasę i emaliowany od środka. Rzecz w tym że termostat jest manualny a nie cyfrowy, to spora różnica można by dokonać modyfikacji a to następne koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Listopada 2015 Rzecz w tym że termostat jest manualny a nie cyfrowy, to spora różnica można by dokonać modyfikacji a to następne koszty. Jak ktoś ma sterownik do wędzarni z dymogeneratorem to przeróbka w zasadzie bezkosztowa i bezproblemowa... Ja tak przerobiłem sobie frytownicę z uszkodzoną elektroniką, wywaliłem termostat podłączając kabel zasilający bezpośrednio do grzałek. Jak parzę coś mniejszego to podpinam pod sterownik i czekam na efekty Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Listopada 2015 Na chwilę obecną nieosiągalny chętnie bym kupił ten Lidlowski jeżeli ktoś miałby na zbyciu Takich cudeniek się nikt o "zdrowych zmysłach" nie pozbywa tak łatwo.... Ja tak samo jak Tusiaczek jestem szczęśliwym posiadaczem takowego cuda i sprawdza się ono w wielu przypadkach idealnie... od pasteryzacji ( tanderyzacji) przez parzenie wędlinek, gotowanie i oczywiście sous-vide... nawet ostatnio zaopatrzyłem się w "oryginalne" woreczki do takowego sposobu przyrządzania potraw.... ale jeszcze nie miałem sposobności ich stosować....wcześniej w standardowych workach wszystko wychodziło idealne właśnie z Lidlowego gara! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Listopada 2015 W gotowaniu sous vide najważniejsza jest temeratura i wysoka czułość urządzenia można zrobić w domu za bezcen termoregulator grzałka do wody pompka powietrzna i GN i ewentualnie timer dla zapominalskich ;-) Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Listopada 2015 A kto każe Ci lać do pełna? PS Porównywanie garnka z lidla z urządzeniem do sous-vide to jak prównanie samochodu z wozem konnym.Uważam że absolutnie nie masz racji Mam gar z Lidla, używam go nader często do różnych rzeczy Abosolutnie mam rację tusiaczku ale szkoda czasu na dyskusje o wyższości swiąt jednych nad niedzielą. Ja piszę o porównaniu urządzeń a ty o zastosowaniu garnka - to dwie różne rzeczy niestety. Jak uważasz, że gar 30l możesz trzymać dwa dni w swojej kuchni i nie będzie Ci przeszkadzał to mi nic do tego Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Listopada 2015 A do czego ta pompka??? Mam sterownik bardzo dokładny, w zasadzie prawie laboratoryjny bo mogę nawet w garze zasadzić kilka sond i on mi uśredni moc z dokładnością do 0,05`C tak żeby było jak najbliżej zadanej temperatury.Gar z Lidla też bardzo dokładny jest, wahania temp na poziomie 1`C. Jak uważasz, że gar 30l możesz trzymać dwa dni w swojej kuchni i nie będzie Ci przeszkadzał to mi nic do tego Heh, od razu widać ze nie widziałeś moje kuchni Nawet dwa albo trzy gary by mi nie wadziły Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Listopada 2015 Mięso w naczyniu jak by to nazwać musi pracować pompka.wprawia w delikatny ruch woreczki i równomiernie rozprowadza podgrzana wodę po pojemniku od grzałki Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Listopada 2015 Abosolutnie mam rację tusiaczku ale szkoda czasu na dyskusje o wyższości swiąt jednych nad niedzielą. Ja piszę o porównaniu urządzeń a ty o zastosowaniu garnka - to dwie różne rzeczy niestety. Powiedz Ty mi proszę, używałeś kiedyś gara z Lidla? Bo śmiem twierdzić że nie... Poza kształtem jest to dokładnie takie samo urządzeniem jakie Ty zapodałeś Mięso w naczyniu jak by to nazwać musi pracować pompka.wprawia w delikatny ruch woreczki i równomiernie rozprowadza podgrzana wodę po pojemniku od grzałki Hmmm, trzeba będzie popróbować. Pompka ze sterowaniem wydatkiem powietrza jest od dymogeneratora Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Listopada 2015 Nawet dwa albo trzy gary by mi nie wadziły A było tak ... było..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Listopada 2015 Mam gdzieś zdjęcie z trzecim obok... Ale tam to by mi przeszkadzały... postawiłbym je na tym stoliczku w rogu koło lodówy. Skoro 4 fermentory tam się mieszczą i nie przeszkadzają to i garnuszki by dały radę Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Listopada 2015 A widzisz tusiaczku a te barany z restauracji kupują urządzenia po 3 tys zł - ale głąby Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Listopada 2015 A widzisz tusiaczku a te barany z restauracji kupują urządzenia po 3 tys zł - ale głąby Nie jestem baranem A pracuję i mam zakupiony taki w pracy innego by mi sanepid bhp inspekcja pracy nie dopuścił.... Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Listopada 2015 A widzisz tusiaczku a te barany z restauracji kupują urządzenia po 3 tys zł - ale głąby Sajmon chyba dość zgrabnie to ujął... Zawsze mnie ciekawiło jak to jest że ludzie którzy nawet na oczy czegoś nie widzieli o używaniu nawet nie wspomnę zawsze mają najwięcej do powiedzenia... Uprzedzając pytania - "bawiłem" się niejako przy okazji profesjonalnym ustrojstwem do sous vide w czymś co się nazywa Pomorska Akademia Kulinarna Fumenti - jeden z dwóch chyba najbardziej znanych z tego ośrodków w kraju... Skoro tam twierdzą że do domu gar z Lidla niczym się nie różni poza kształtem i formą od tych urządzeń to chyba jakąś tam wiedzę na ten temat posiadają? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Listopada 2015 To samo mówi nawet wynalazca tego ustrojstwa u którego miałem okazję być na szkoleniu ale.co innego dom A co innego profeska;-) ale co ja głąb mogę wiedzieć B-) Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.