Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

napisałem tylko które sa lepsze w smaku ,a jak wędzić to nie mam pojęcia ,pewnie jak ryby nawet nigdy nie wpadłem na ten pomysł

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-25599
Udostępnij na innych stronach

Lubię owoce morza, i z chęcia skosztował bym wędzonych krewetek.

Trzeba by było Antozara spytać, może on cos wie w końcu jest specjalistą od owoców morza.

 

pozdrawiam

Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-25609
Udostępnij na innych stronach

Bede kombinowac , tez mysle ze trzeba do solanki tak jak ryby , moze troche mniej soli bo krewetki maja delikatniejsze miesko , wszystko jedno bede robil a co wyjdzie zobaczymy po nowym roku.

Pozdrawiam z Kalkazu

Gazon

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-25661
Udostępnij na innych stronach

witam serdecznie gazon no i braciszka

jesli chodzi o wedzenie krewetek nigdy sie jeszce nie spotkalem w bretanii, ale radze nie uzywac za duzo soli w tej solance ja bym je potraktowal naprawde delikatnie i potem wedzil tez nie za ostro bo to tak jak juz napisaliscie mieso delikatne i szybko mozna przedobrzyc

 

ja sie rozgledne z mojej strony moze jakies dokladniejsze dane bede mial do dorzucenia

 

pozdrawiam i milej zabawy z krewetkami ja wole homarce

przepraszam ze pisze bez polskich znakow

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-25682
Udostępnij na innych stronach

Witam antozar! jak dobrze, że mamy fanów z tak daleka. Czy jest ktoś z Dalekiego Wschodu? MAxell ale miałeś dobrego ”pomysła” z tą stronką.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-25698
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Bo ostatnie posty jakie znlazłem to z 2007 roku i wiecej nic :(

Jadłem takowe dawno temu, kolega przywiózł 2 kg z Nynesham i były rewelacyjne.

Jesli ktos walczył z tematem proszę o info, a jeśli nie to sam będe walczył, zobaczymy co wyjdzie :)

[mod]zmieniłem temat było robił zamiast wędził, błędów nie poprawiam :devil: [/mod]

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-88613
Udostępnij na innych stronach

Krewetki wymagają szybkiej obróbki termicznej . Zostawione na grillu mają zapach dymu, ale to się nie da pogryźć .

Nigdy nie spotkałem wędzonych tylko takie :wink:

 

http://img24.imageshack.us/i/dsc00111wc.jpg/

 

http://img24.imageshack.us/img24/1962/dsc00111wc.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-88640
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie spotkałem wędzonych tylko takie

były rewelacyjne.

Ja jadłem w 2006 roku krewetki wędzone w Sassnitz na wyspie Rugia.

Pojechaliśmy tam na nurkowanie na prom Jan Heweliusz. Po nurkowaniu chodziliśmy po porcie i kupowaliśmy ze sklepików (statki przycumowane w porcie) różne owoce morza. Leżały tam między innymi takie szaszłyki z tym, że nadziane na płaski a nie okrągły patyczek. Wyglądało to trochę jak choinka. Odwłoki dużych krewetek nadziane na ten patyczek tak, że tworzyły takie łuki jeden na drugim. Oczywiście wtedy nie mieliśmy pojęcia, że to krewetki. W końcu ktoś kupił tego jednego szaszłyka na spróbowanie. Każdy spróbował góra po 2 krewetki, ale za pięć minut zniknęło dobre kilkadziesiąt szaszłyków z krewetek. Sam upolowałem chyba z pięć i przywiozłem do domu. Żona się zajadała, ja zresztą też.

Nie wiem jak były robione, ale na 100% były wędzone.

Dzięki za przypomnienie. Kupię trochę krewetek i spróbuję przy następnym wędzeniu poeksperymentować.

 

A może któryś z kolegów jest z okolic Szczecina i bywa w Sassnitz. Może można jeszcze tam dostać te pyszności!! A wtedy może dałoby się jakąś fotkę wrzucić na forum.

Pozdrawiam

SlawekCh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-88653
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

jadłem ostatnio w blue city w warszawie, miał gość z jakiejś agroturystyki z mazur - uwędził

bardzo dobre -- solanka, wędzenie gorące parzenie

pozdr

ARTUR Z. - Pontifexmaximus
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-130967
Udostępnij na innych stronach

solanka, wędzenie gorące parzenie

Może coś więcej na temat.

Sam już wędziłem krewetki według sprawdzonego przepisu.

Ani o solance, ani o parzeniu nie ma w nim mowy. :lol:

Chętnie nauczę się coś nowego. :grin:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-131002
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Witam.

 

Chciałbym odświeżyć temat. Czy ktoś z Wędzarniczej Braci walczył już z krewetkami?

Nie chce mi się wierzyć, że nie :)

 

Dajcie znać jakie wyniki. Ostatnimi czasy otrzymałem wyzwanie i muszę koniecznie podołać :)

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-172668
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witam.

 

Wiem że minęło dużo czasu od ostaniego postu, ale dopiero teraz go przeczytałem.

Wędziłem krewetki gotowane 31-40 obrane. Solanke miałem 10% z soli kamiennej niejodowanej. Moczyłem krewetki 1godzine. To jest zdecydowanie za długo jak na krewetki. Wydaje mi się że 0,5 godziny wystarczy. Wędziłem je z innymi rybami w temp 60 stopni przez godzine. Dłużej nie trzeba bo one są ugotowane. Wyszły pyszne tylko jak w spominałem za słone. Teraz mam więcej czasu na eksperymenty z rybami to będę próbował wędzić krewetki. Mam już kupione rozmiar większy. Jak coś z tego wyjdzie to napisze.

 

Pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-324586
Udostępnij na innych stronach

Moj przepis na krewetki, obieram je ze skorupy (ich wlasnie nie lubie jesc rekoma , bo pozniej zostaje ten zapach) na patelni podsmaze kilka zabkow czosnku , jak sie troszke zarumieni to wrzucam natke drobniutko posiekana i nastepnie wrzucam krewetki , po paru minutach wlewam dobry kielisze brendy i troszke ostrej papryki ,poproze kilka  minut i gotowe, na drugi dzien jest jeszcze lepsze. :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-324675
Udostępnij na innych stronach

Eli..kochana..  Ty masz dostęp do takich krewetek o których my możemy pomarzyć.. :blush:

Ja ,co tu dużo pisać...zazdroszczę,bo uwielbiam frutti di mare.. :cool::)

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-324741
Udostępnij na innych stronach

 Małgoś ,nie mów że w Szczecinie nie idzie kupić surowych krewetek w pancerzu?

 

 

Ja nie piszę o tych z MAKRO.. piszę o tych z porannego rynku we Włoszech . Subtelna różnica-prawda?

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-324952
Udostępnij na innych stronach

 

 

Subtelna różnica-prawda?

Przeogromna różnica .... niestety.  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-324955
Udostępnij na innych stronach

Napisano 26 sierpień 2013 - 10:54

krewetki spokojnie można wędzić


Uploaded with ImageShack.us

ja wędziłem 1 godz w ciepłym dymie ok 70-80 st C, a potem 2 godz w letnim 40-50 stC
Smakowały bardzo dobrze ale były trochę za suche i skorupka źle schodziła. tzeba będzie poeksperymentować dalejpost-52420-0-40255700-1389029498_thumb.jpg

post-52420-0-65091800-1389029504_thumb.jpg

post-52420-0-39088200-1389029505_thumb.jpg

post-52420-0-72005300-1389029505_thumb.jpg

post-52420-0-52610600-1389029507_thumb.jpg

post-52420-0-59413900-1389029507_thumb.jpg

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-324971
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.