Gazon Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Wiitam , czy ktos wedzil krewetki ? z tego co slyszalem to krewetki wedzone sa bardzo smaczne , chcialbym sprobowac zrobic na nowy rok. W sklepach rybnych sa w sprzedazy duze i male , jakie sa lepsze ? . Pozdrawiam z KalkazuGazon Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Grudnia 2007 królewskie są lepsze (to te duże) Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-25593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gazon Opublikowano 17 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Grudnia 2007 aA jak wedzic ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-25595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Grudnia 2007 napisałem tylko które sa lepsze w smaku ,a jak wędzić to nie mam pojęcia ,pewnie jak ryby nawet nigdy nie wpadłem na ten pomysł Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-25599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Lubię owoce morza, i z chęcia skosztował bym wędzonych krewetek.Trzeba by było Antozara spytać, może on cos wie w końcu jest specjalistą od owoców morza. pozdrawiam Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-25609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Ja bym Ci proponował postąpić normalnie tak jak z rybami, czyli do solanki i uwędzić. Powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-25611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gazon Opublikowano 18 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Grudnia 2007 Bede kombinowac , tez mysle ze trzeba do solanki tak jak ryby , moze troche mniej soli bo krewetki maja delikatniejsze miesko , wszystko jedno bede robil a co wyjdzie zobaczymy po nowym roku. Pozdrawiam z Kalkazu Gazon Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-25661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Grudnia 2007 oczekuję obszernej relacji wizualno-smakowej pozdrawiam cię serdecznie Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-25678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antozar Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Grudnia 2007 witam serdecznie gazon no i braciszkajesli chodzi o wedzenie krewetek nigdy sie jeszce nie spotkalem w bretanii, ale radze nie uzywac za duzo soli w tej solance ja bym je potraktowal naprawde delikatnie i potem wedzil tez nie za ostro bo to tak jak juz napisaliscie mieso delikatne i szybko mozna przedobrzyc ja sie rozgledne z mojej strony moze jakies dokladniejsze dane bede mial do dorzucenia pozdrawiam i milej zabawy z krewetkami ja wole homarceprzepraszam ze pisze bez polskich znakow Cytuj http://amitiefrancepolognefinistere.wifeo.com/index.php https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286 http://nospetitesmains.wifeo.com/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-25682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Grudnia 2007 Witam antozar! jak dobrze, że mamy fanów z tak daleka. Czy jest ktoś z Dalekiego Wschodu? MAxell ale miałeś dobrego ”pomysła” z tą stronką. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-25698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Listopada 2009 Bo ostatnie posty jakie znlazłem to z 2007 roku i wiecej nic Jadłem takowe dawno temu, kolega przywiózł 2 kg z Nynesham i były rewelacyjne.Jesli ktos walczył z tematem proszę o info, a jeśli nie to sam będe walczył, zobaczymy co wyjdzie [mod]zmieniłem temat było robił zamiast wędził, błędów nie poprawiam :devil: [/mod] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-88613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Listopada 2009 Krewetki wymagają szybkiej obróbki termicznej . Zostawione na grillu mają zapach dymu, ale to się nie da pogryźć . Nigdy nie spotkałem wędzonych tylko takie :wink: http://img24.imageshack.us/i/dsc00111wc.jpg/ http://img24.imageshack.us/img24/1962/dsc00111wc.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-88640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Listopada 2009 No to nie były takie. Nic to powalczę i zobaczymy. Ważne chyba jest to aby solankować i wędzić surowe a nie parzone krewety. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-88643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekCh Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Listopada 2009 Nigdy nie spotkałem wędzonych tylko takie były rewelacyjne. Ja jadłem w 2006 roku krewetki wędzone w Sassnitz na wyspie Rugia. Pojechaliśmy tam na nurkowanie na prom Jan Heweliusz. Po nurkowaniu chodziliśmy po porcie i kupowaliśmy ze sklepików (statki przycumowane w porcie) różne owoce morza. Leżały tam między innymi takie szaszłyki z tym, że nadziane na płaski a nie okrągły patyczek. Wyglądało to trochę jak choinka. Odwłoki dużych krewetek nadziane na ten patyczek tak, że tworzyły takie łuki jeden na drugim. Oczywiście wtedy nie mieliśmy pojęcia, że to krewetki. W końcu ktoś kupił tego jednego szaszłyka na spróbowanie. Każdy spróbował góra po 2 krewetki, ale za pięć minut zniknęło dobre kilkadziesiąt szaszłyków z krewetek. Sam upolowałem chyba z pięć i przywiozłem do domu. Żona się zajadała, ja zresztą też. Nie wiem jak były robione, ale na 100% były wędzone. Dzięki za przypomnienie. Kupię trochę krewetek i spróbuję przy następnym wędzeniu poeksperymentować. A może któryś z kolegów jest z okolic Szczecina i bywa w Sassnitz. Może można jeszcze tam dostać te pyszności!! A wtedy może dałoby się jakąś fotkę wrzucić na forum. Cytuj PozdrawiamSlawekCh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-88653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontifexmaximus Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Listopada 2010 jadłem ostatnio w blue city w warszawie, miał gość z jakiejś agroturystyki z mazur - uwędziłbardzo dobre -- solanka, wędzenie gorące parzeniepozdr Cytuj ARTUR Z. - Pontifexmaximus Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-130967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Listopada 2010 solanka, wędzenie gorące parzenieMoże coś więcej na temat. Sam już wędziłem krewetki według sprawdzonego przepisu. Ani o solance, ani o parzeniu nie ma w nim mowy. :lol: Chętnie nauczę się coś nowego. :grin: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-131002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Listopada 2010 A może kolega podać ten sprawdzony przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-131003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJah Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Witam. Chciałbym odświeżyć temat. Czy ktoś z Wędzarniczej Braci walczył już z krewetkami?Nie chce mi się wierzyć, że nie Dajcie znać jakie wyniki. Ostatnimi czasy otrzymałem wyzwanie i muszę koniecznie podołać Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-172668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyhu Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Witam. Wiem że minęło dużo czasu od ostaniego postu, ale dopiero teraz go przeczytałem.Wędziłem krewetki gotowane 31-40 obrane. Solanke miałem 10% z soli kamiennej niejodowanej. Moczyłem krewetki 1godzine. To jest zdecydowanie za długo jak na krewetki. Wydaje mi się że 0,5 godziny wystarczy. Wędziłem je z innymi rybami w temp 60 stopni przez godzine. Dłużej nie trzeba bo one są ugotowane. Wyszły pyszne tylko jak w spominałem za słone. Teraz mam więcej czasu na eksperymenty z rybami to będę próbował wędzić krewetki. Mam już kupione rozmiar większy. Jak coś z tego wyjdzie to napisze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-324586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Moj przepis na krewetki, obieram je ze skorupy (ich wlasnie nie lubie jesc rekoma , bo pozniej zostaje ten zapach) na patelni podsmaze kilka zabkow czosnku , jak sie troszke zarumieni to wrzucam natke drobniutko posiekana i nastepnie wrzucam krewetki , po paru minutach wlewam dobry kielisze brendy i troszke ostrej papryki ,poproze kilka minut i gotowe, na drugi dzien jest jeszcze lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-324675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Eli..kochana.. Ty masz dostęp do takich krewetek o których my możemy pomarzyć.. Ja ,co tu dużo pisać...zazdroszczę,bo uwielbiam frutti di mare.. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-324741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyhu Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Małgoś ,nie mów że w Szczecinie nie idzie kupić surowych krewetek w pancerzu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-324927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Małgoś ,nie mów że w Szczecinie nie idzie kupić surowych krewetek w pancerzu? Ja nie piszę o tych z MAKRO.. piszę o tych z porannego rynku we Włoszech . Subtelna różnica-prawda? Edytowane 6 Stycznia 2014 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-324952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Subtelna różnica-prawda? Przeogromna różnica .... niestety. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-324955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Napisano 26 sierpień 2013 - 10:54krewetki spokojnie można wędzićUploaded with ImageShack.usja wędziłem 1 godz w ciepłym dymie ok 70-80 st C, a potem 2 godz w letnim 40-50 stCSmakowały bardzo dobrze ale były trochę za suche i skorupka źle schodziła. tzeba będzie poeksperymentować dalej Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1240-wedzone-krewetki/#findComment-324971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.