adrianx7 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Witam, sprawa wygląda tak potrzebuje zrobić ok 7kg wiejskiej kiełbasy ile do tego potrzebne jest mięsa ile ubywa przy wędzeniu 2,5 godz w temperaturze 80s Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12421-kie%C5%82basa-jaki-b%C4%99dzie-ubytek-masy-po-dopiekaniu-w-w%C4%99dzarni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Widzę, że jesteś z Liszek.Wszystko zależy od przepisu, czyli mięsa+woda oraz przepływu powietrza w wędzarni.W 80st. C to kiełbasę pieczesz a nie wędzisz.Podaj przepis na tę swoją kiełbasę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12421-kie%C5%82basa-jaki-b%C4%99dzie-ubytek-masy-po-dopiekaniu-w-w%C4%99dzarni/#findComment-462697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianx7 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Grudnia 2015 4kg łopatki 1kg boczku 2kg podgardla 2kg szynki po zmieleniu dodaje 6 łyżek pieprzu i około 3/4 szklanki soli, 2 średnie pałki czosnku, 1 łyżkę gorczycy, w trakcie mieszania dodaje ok 1 L wody lub wywaru z kości na koniec próbuje i w razie potrzeby doprawiam. Może te 80s to rzeczywiście przesada tym razem spróbuje w niższej temperaturze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12421-kie%C5%82basa-jaki-b%C4%99dzie-ubytek-masy-po-dopiekaniu-w-w%C4%99dzarni/#findComment-462700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Grudnia 2015 A robiłeś już kiedyś w ten sposób kiełbasę? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12421-kie%C5%82basa-jaki-b%C4%99dzie-ubytek-masy-po-dopiekaniu-w-w%C4%99dzarni/#findComment-462702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianx7 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Grudnia 2015 tak robiłem zawsze jest super Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12421-kie%C5%82basa-jaki-b%C4%99dzie-ubytek-masy-po-dopiekaniu-w-w%C4%99dzarni/#findComment-462705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Grudnia 2015 robiłem zawsze jest super To jest małopolska technologia, dająca kiełbasy z szarym oczkiem.To dlaczego nas pytasz o wydajność?Raczej sam nam powiedz.Ale pieprzu to dajesz sporo. Napisz jeszcze, na jakim oczku mielesz poszczególne mięsa i czy je sortujesz na chude, tłuste i ścięgniste. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12421-kie%C5%82basa-jaki-b%C4%99dzie-ubytek-masy-po-dopiekaniu-w-w%C4%99dzarni/#findComment-462715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianx7 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Właśnie z wydajnością mam problem nie wiem od czego to zależy miesiąc temu robiłem i miałem 6 kg mięsa po uwędzeniu zostało 4,7 kg Mielenie: tłuste kawałki na oczku 4mm a resztę 8mm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12421-kie%C5%82basa-jaki-b%C4%99dzie-ubytek-masy-po-dopiekaniu-w-w%C4%99dzarni/#findComment-462754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Wydajność produktu to kilka składowych:1. wsad jakość miesa zawartość wody, solanki2. dodatki funkcjonalne (wielofosorany, substancje białkowe etc)3. technologia obróbki Największe ubytki wagowe to wysoka temperatura typu gorące wędzenie, pieczenie/podpiekanie oraz podsuszanieIm dłuższy czas i wyższa temperatura tym ubytek wagowy będzie większy oprócz odparowania wody wytopi się jeszcze część tłuszczu.Największą wydajność mają wyroby mocno rozdrabniane i parzone typu parówki czy mielonki Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12421-kie%C5%82basa-jaki-b%C4%99dzie-ubytek-masy-po-dopiekaniu-w-w%C4%99dzarni/#findComment-462774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.