Skocz do zawartości

Kiełbasa - jaki będzie ubytek masy po dopiekaniu w wędzarni?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, sprawa wygląda tak potrzebuje zrobić ok 7kg wiejskiej kiełbasy ile do tego potrzebne jest mięsa ile ubywa przy wędzeniu 2,5 godz w temperaturze 80s

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12421-kie%C5%82basa-jaki-b%C4%99dzie-ubytek-masy-po-dopiekaniu-w-w%C4%99dzarni/
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że jesteś z Liszek.

Wszystko zależy od przepisu, czyli mięsa+woda oraz przepływu powietrza w wędzarni.

W 80st. C to kiełbasę pieczesz a nie wędzisz.

Podaj przepis na tę swoją kiełbasę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

4kg łopatki 1kg boczku 2kg podgardla 2kg szynki po zmieleniu dodaje 6 łyżek pieprzu i około 3/4 szklanki soli, 2 średnie pałki czosnku, 1 łyżkę gorczycy, w trakcie mieszania dodaje ok 1 L wody lub wywaru z kości na koniec próbuje i w razie potrzeby doprawiam. Może te 80s to rzeczywiście przesada tym razem spróbuje w niższej temperaturze  

A robiłeś już kiedyś w ten sposób kiełbasę?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

 

 

robiłem zawsze jest super 

To jest małopolska technologia, dająca kiełbasy z szarym oczkiem.

To dlaczego nas pytasz o wydajność?

Raczej sam nam powiedz.

Ale pieprzu to dajesz sporo. 


Napisz jeszcze, na jakim oczku mielesz poszczególne mięsa i czy je sortujesz na chude, tłuste i ścięgniste.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Właśnie z wydajnością mam  problem nie wiem od czego to zależy miesiąc temu robiłem i miałem 6 kg mięsa po uwędzeniu zostało 4,7 kg 

Mielenie: tłuste kawałki na oczku 4mm a resztę 8mm 

Wydajność produktu to kilka składowych:

1. wsad jakość miesa zawartość wody, solanki

2. dodatki funkcjonalne (wielofosorany, substancje białkowe etc)

3. technologia obróbki

 

Największe ubytki wagowe to wysoka temperatura typu gorące wędzenie, pieczenie/podpiekanie oraz podsuszanie

Im dłuższy czas i wyższa temperatura tym ubytek wagowy będzie większy oprócz odparowania wody wytopi się jeszcze część tłuszczu.

Największą wydajność mają wyroby mocno rozdrabniane i parzone typu parówki czy mielonki ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

  • Maxell zmienił(a) tytuł na Kiełbasa - jaki będzie ubytek masy po dopiekaniu w wędzarni?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.