Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak boob96 pisze zamkniete drzwiczki paleniska nie mialem dopływu powietrza.

Osuszałem 1h w temp. 55'C i potem dym i temp do 65'C

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

  • Odpowiedzi 277
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki


Żona mówi że kiełbasy z DG są mniej aromatyczne,ja nie czuje bo jestem chory.

Co pomoże żeby wędzonki były lepsze?

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Co pomoże żeby wędzonki były lepsze

Dłuższe wędzenie, jeśli oczywiście chodzi o aromat dymu, bo jak o przyprawy to...

Edytowane przez Romano82

Przyprawy dałem tyle co zawsze,chodzi o aromat właśnie. wędziłem 5h

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Tak jak boob96 pisze zamkniete drzwiczki paleniska nie mialem dopływu powietrza.

Osuszałem 1h w temp. 55'C i potem dym i temp do 65'C

Ale ty wędziłeś z użyciem DG, a tu drzwiczki paleniska nie mają znaczenia.

Na filmie widać, że dymu nie jest za dużo, a drzwiczki paleniska są minimalnie uchylone i to powinno wystarczyć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Miro to nie wiem czemu tak słabo kopciło,na początku dymiło mocno nawet na przykręconym powietrzu prawie do zera,a potem to musiałem pompkepodkręcić do maxa i spalało się szybko ale dym nie szedł do wędzarni,wydaje mi się że muszę zrobić popielnik bo popiół zbierał się pod rurą dymną i dym nie miał jak tam się dostać,jak drutem pogrzebałem przez dziurke do zapalania to na pare minut pomogło,zrębki się nie zawieszały,cały zasyp spalał się trochę ponad godzine bez stukania w DG.

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Z DG powinien mieć z dołu otwory, którymi mają spadać spalone zrębki.

Jeżeli takich otworów nie ma, DG będzie wciągał spalone zrębki i się zapychał.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Z dołu nie ma żadnych dziurek,to widze popielnik musze zrobić na 100%

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Nie musi być popielnik, tylko wystarczą otwory w dnie.

Pukasz i popiół ma wypaść.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

A może tak być? Myślałem że musi to być szczelne od dołu żeby nie zaciągało lewego powietrza,tak czytałem gdzieś na forum

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

A ruszt w piecach jest szczelny od dołu ?

Nie jest, a i tak cały zasyp się spali.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

No tak tylko z tego co czytałem to podsyca żar i podnosi temp.spalania i wytwarzają sie szkodliwe substancje lotne

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Żona mówi że kiełbasy z DG są mniej aromatyczne,ja nie czuje bo jestem chory.

Co pomoże żeby wędzonki były lepsze?

Wygląda, jakbyś jakieś ładunki podłączył.   :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Jak wytworzysz sztuczny ciąg w DG to może tak być.

Ale jak DG sobie dmucha dymem, a ty dodatkowo masz opcję w wędzarni regulowania dopływu "lewego" powietrza, to takiego zjawiska nie będzie.

Pozamykałeś szczelnie wędzarnię i się dziwisz że DG sam się napędza.

Będzie się napędzał, bo przez niego szło prawie całe powietrze do wędzarni.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

No to przy nastepnym wędzeniu się okaże co jest nie tak

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Pozamykałeś szczelnie wędzarnię i się dziwisz że DG sam się napędza. Będzie się napędzał, bo przez niego szło prawie całe powietrze do wędzarni.

 

To są przyczyny szybkiego spalania zasypu i niewłaściwego smaku ...

Otwory od spodu DG i popielnik sobie daruj ;)

Popatrz ile masz miejsca miedzy otworami powietrznymi a podstawa dolną - na takie wędzenie powinien pójść 1 zasyp a nie 4-y wtedy spokojnie popiół ma miejsce dla siebie i nie jest zaciągany - powód nieprawidłowości napisany wyżej ;)

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Roger mówisz że to tylko tego wina? Widziałem że nawet od czasu do czasu pojawiał się płomyk w DG

 

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Tak to jet wina tego że cug w wędzarni powodował zaciąganie powietrza przez rurę dymową co w konsekwencji podniosło znacznie podciśnienie / szybkość i temperaturę spalania w DG. Każda wedzarnia musi mieć doprowadzenie powietrza gdzieś dołem najlepiej regulowany  i wylot dymu też dobrze gdy jest regulowany cyrkulacja powietrza i dymu w komorze to podstawa bez tego zawsze wyjdzie gorzkie albo jak dojdzie wilgoć to kwach ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Myślałem że z DG nie trzeba i zatkałem tą dziure z paleniska blachą i była tam tylko szczelina jak kabel szedł do grzałki, no to myśle że przy nastepnym wędzeniu będzie lepiej,nie ma się co zniechęcać.

A dymu czemu było mało

 

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Wędzenie z DG i grzałką niczym nie różni się od wędzenia klasycznego jeśli idzie o zasady i sztukę wędzenia - prawa fizyki obiowiazują te same ;)

 

A dymu czemu było mało

 

 

 

nawet od czasu do czasu pojawiał się płomyk w DG

 

 

 

w konsekwencji podniosło znacznie podciśnienie / szybkość i temperaturę spalania w DG

 

 

Kiedy jest więcej dymu gdy się ognisko pali płomieniem czy gdy się rozpala lub przygasa ? 

 

Im wyższa temperatura tym mniej dymu ;)

Górne otwory tez bym lekko przysłonił przy wedzeniu ma byc przepływ i cyrkulacja ale nie jak w kominie ;)

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Czyli dopływ powietrza od dołu musi być ale nie koniecznie musi być otwarte ujście na zewnątrz . Też mi się wydawało że za dużo tych zrębek poszło jak na jeden raz...

 

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

 

 

Czyli dopływ powietrza od dołu musi być ale nie koniecznie musi być otwarte ujście na zewnątrz

 

Komora wędzarnicza ma mieć regulowany wlot i wylot powietrza czyli zapewnioną jego cyrkulację  ... zasada analogiczna do "kibelka" dołem kratka w drzwiach a górą kratka wentylacyjna. Przepływ ma być swobodny i grawitacyjny żadnych wentylatorków czy nadmuchów.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Ja mam te otwory na ujście dymu regulowane. Wentylatorów żadnych nie mam.

 

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Roger.

Spalone zrębki gdzie znikają, że nie są zaciągane do przewodu dymowego ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.