Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ok będe wdzięczy bo jestem ciekaw działania tego cuda

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

• Odpowiedzi 277
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Płomienie pojawiają się przy otworach bocznych do odpalania

To wynika, że pompka pcha powietrze do DG i "nie może" go dalej wypchnąć przez rurkę dymową. Czy bez wędzarni DG pracuje poprawnie, ew. jak masz szeroko otwarte drzwi od wędzarni? Jeżeli tak to ewidentną przyczyną będzie problem z przepływem powietrza w wędzarni np. wdmuchuje Ci powietrze przez wylot/komin etc. Zrób eksperyment: pozamykaj wędzarnię jak do wędzenia, nie montuj DG, a przy otworze przez który wkładasz rurę dymową DG powieś kawałek bibułki/papieru toaletowego i zobacz jak się będzie zachowywał -jeżeli będzie "odpychany" to masz przyczynę.

Płomienie wychodzą na zewnątrz DG, czy do widać je w środku DG?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Napisz jaką masz pompkę i zrób zdjęcie wedzarni z zamontownym DG.

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

DG jest zamontowany jak na filmiku tylko teraz ma popielnik. https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.youtube.com/watch%3Fv%3D35KevX70zcs&ved=0ahUKEwjHjpuy97DKAhVG8XIKHTWNBc0QtwIIGjAA&usg=AFQjCNHztGP265eAScfzyqotRtQhymSAdQ&sig2=57Ih2EV0qB_D8HNPOmv5tg

Zdj pompki

post-46958-0-20729100-1466529478_thumb.jpg

post-46958-0-51520300-1466529638_thumb.jpg

Nie wiem czemu ale zawsze jak dodaje zdj z telefonu to zle je odwraca

Nie mam zdj z tego wędzenia

Edytowane przez mariusz1415

Zdaje się, że w porównaniu z moją zadymiarką, to ty masz wewnątrz tornado. U mnie tylko jeden wylot poprzez papierową gilzę fi 5 cm. Ograniczył bym uśmiech dymu z wędzarni, bo przy 65C tam jest zbyt duży ciąg. Także otwory w DG mam mniejsze 2x 8mm

Robiłem na wzór innych kibelków z forum.

To co robić?

Za dużo powietrza i za szczelnie osadzony DG ... zdejmij jeden kruciec z pompki i albo powieksz otwór albo na próbę wstaw DG do środka.

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601

Dziurka przez którą przechodzi rurka DG jest większa,jak zdejmę jedną rurke z pompki to dymu w wędzarni będzie jeszcze mniej

A uważasz że jest go za mało ?

Chyba szukasz dziury w całym dajesz powietrze na maksa i dziwisz się że pojawiają sie płomienie :( daj go jeszcze więcej a płomień poleci z rury dymowej bedziesz miał tzw piec kominowy i nie będziesz musiał używać grzałki ;)

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601

Kabelki kolegów z forum raczej były projektowane na bezpośrednie palenisko, a nie na DG. Porównaj sobie choćby powierzchnię rusztu/paleniska w obu systemach. Diagnoza jest tu oczywista, dymu jest mało, bo on jest spalany w DG. Pali się zbyt intensywnie. Jak ogranicz spalanie, to uzyskasz tlenie. Przepływ spalin będzie mniejszy, za to dym gęsty. Natężenie dymu reguluj wpuszczając lewe powietrze do komory gdzieś na dole.
Ok spróbuje tak jak piszecie przy następnym wędzeniu i zobaczymy

Kabelki kolegów z forum raczej były projektowane na bezpośrednie palenisko, a nie na DG. Porównaj sobie choćby powierzchnię rusztu/paleniska w obu systemach. Diagnoza jest tu oczywista, dymu jest mało, bo on jest spalany w DG. Pali się zbyt intensywnie. Jak ogranicz spalanie, to uzyskasz tlenie. Przepływ spalin będzie mniejszy, za to dym gęsty. Natężenie dymu reguluj wpuszczając lewe powietrze do komory gdzieś na dole.

Co to znaczy "dym jest spalany w DG" ?

A gęsty dym to też jaki?

Czy ma to być taka ilość jak z parowozu?

Wędzarnia jest za szczelna i się pewnie DG sam nakręca.

Dymu jest w sam raz!

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Nie chce mi się robić ci tu lekcje że spalania. Sam musisz poszukać co, jak i w jakiej temperaturze się spała i co po sobie pozostawia.

Parowóz, tak to były piękne czasy.

To po jaką ......piszesz jak ci się nie chce?

Co ja mam szukać, co już wiem.

Ale może dowiem się czegoś co ty wiesz, a ja jeszcze nie?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

To proszę pokaż mi swój DG i wędzarnię w której pracuje.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Masz na poprzedniej stronie zdjęcia.

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601

Natężenie dymu reguluj wpuszczając lewe powietrze do komory gdzieś na dole

Dokładnie jak pisze kolega powinieneś zrobić.

Ja to mam rozwiązane w ten sposób:

Zamknięta kratka

post-44204-0-36504100-1466588853_thumb.jpg

i otwarta

post-44204-0-66254300-1466588861_thumb.jpg

A tak wyglądała wędzarnia podczas budowy -zdjęcie ukazuje ogólne rozmiary -jest to obłożona boazerią lodówka garmażeryjna

post-44204-0-31677800-1466588869_thumb.jpg

Sverige2

Masz dla Ciebie zdj że dach już obrobiony bo zapomniałem wstawić

post-46958-0-43832900-1466602732_thumb.jpg

post-46958-0-78187900-1466602751_thumb.jpg

• 1 rok później...

http://sklep.termoregulatory.pl/pl/moduly-sterownia/62-modul-sterujacy-na1.html

Mam ten  termoregulator podłączony do Borniaka UW-150 i jednoczesnie do beczki 200 l z grzałką od grilla Alaska 2000W.Temperature utrzymuje w granicach 4 stopni.

Termoregulator NA-1 z Lublińca.

• 5 miesięcy temu...

Witam.

Wkońcu udało mi się zrobić trochę wędlin na święta przez 1,5 roku nie dałem rady nic zrobić ale mniejsza z tym.

Dziś wędziłem na próbe 4 kiełbasy i 2 piersi z kurczaka używając grzałek i DG i zrobiłem tak jak kazaliście wpuściłem lewe powietrze od dołu.

Dymu było sporo na 4h wędzenia zużyłem 3 zasypy DG. Ale kiełbasy i piersi wogóle nie pachniały tak jakby były nie uwędzone...kolor też był mizerny... nie wiem co robić tyle kasy poszło na grzałki i DG a wędzić się tym nie da.

Jak wędziłem na prawdziwym drewnie to zapach był o wiele lepszy.

Co robie nie tak powiedzcie mi proszę.

Do uwędzenia mam jeszcze 7kg kiełbasy i 4kg szynek w poniedziałek muszę wędzić bo mam urlop.

Edytowane przez mariusz1415

Pewno już uwędzone , no ale - kolor zależy między innymi od gatunku zrębek. To , że koloru nie łapało - , może za bardzo przesuszyłeś przed dymieniem i kiełbasę i piersi.(wówczas nie ciągnie koloru) A co do wędzenia na DG - to wyroby dymione DG są jakby "lżej" (czyściej)  uwędzone. Wędzone tradycyjnie mają mocniejszy aromat no ale bez przesady.Powiedzmy trochę mocniejszy. Może miałeś zrębki bukowe one nie wyciągną czerwonego koloru tylko słomkowy.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)