marcomm Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Grudnia 2007 Maxell!Często piszesz, że słoność wędzonki określić należy przez głebokie nacięcie i spróbowanie. Chodzi mi o technikę tego nacięcia, by nie niszczyć wyrobu..pzdr Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1247-w%C4%99dzonki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Grudnia 2007 Może nie tak często :wink: , ale się zdarzyło. Po prostu wycinasz kawałeczek miesa z głebszych warst najgrubszego kawałka i próbujesz. Chodzi o te najgrubsze, gdyż jesli tam jest dobre, to cieńsze, podczas ociekania, straca zawartą w nich solanke. Można także, spłukac element wodą lub moczyć i odstawić do ociekania.Mięsa nie uszkodzisz, gdyż teraz nawet celowo się je nacina, by podczas masowania wchłaniały więcej wody i lepiej się "sklejały" w dalszej obróbce. Robi się to a specjalnych maszynach, lub w takich masownicach, ktore mają wewnatrz zamontowane małe nozyki tnące. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1247-w%C4%99dzonki/#findComment-25742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 19 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Grudnia 2007 dzięki Maxell!To takie pytanie na zasadzie skojarzenia, bo kiełbasy, szynkowarki, pieczenie itd to nie jest towar do badania nożem. A faktycznie wędzonkę przed osznurowaniem możemy tam gdzieś głębiej "dźgnąć", dzięki , już chyba wiem czym.....pozdrawiam. Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1247-w%C4%99dzonki/#findComment-25751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Wszystko czytałem i jeszcze mieszczę się w nowych przepisach na solenie i wędzenie pstrągów tęczowych. Zapewniam, że można zniewolić taką rybką. Nowe sposoby i nowe smaki :tongue: :tongue: :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1247-w%C4%99dzonki/#findComment-27413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.