Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Może nie tak często :wink: , ale się zdarzyło. Po prostu wycinasz kawałeczek miesa z głebszych warst najgrubszego kawałka i próbujesz. Chodzi o te najgrubsze, gdyż jesli tam jest dobre, to cieńsze, podczas ociekania, straca zawartą w nich solanke. Można także, spłukac element wodą lub moczyć i odstawić do ociekania.

Mięsa nie uszkodzisz, gdyż teraz nawet celowo się je nacina, by podczas masowania wchłaniały więcej wody i lepiej się "sklejały" w dalszej obróbce. Robi się to a specjalnych maszynach, lub w takich masownicach, ktore mają wewnatrz zamontowane małe nozyki tnące.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1247-w%C4%99dzonki/#findComment-25742
Udostępnij na innych stronach

dzięki Maxell!

To takie pytanie na zasadzie skojarzenia, bo kiełbasy, szynkowarki, pieczenie itd to nie jest towar do badania nożem. A faktycznie wędzonkę przed osznurowaniem możemy tam gdzieś głębiej "dźgnąć", dzięki , już chyba wiem czym.....

pozdrawiam.

marcomm
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1247-w%C4%99dzonki/#findComment-25751
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...
Wszystko czytałem i jeszcze mieszczę się w nowych przepisach na solenie i wędzenie pstrągów tęczowych. Zapewniam, że można zniewolić taką rybką. Nowe sposoby i nowe smaki :tongue: :tongue: :tongue:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1247-w%C4%99dzonki/#findComment-27413
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.