Light At Dawn Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 3 Marca 2016 kupiłam drugą lodówkę, ta jest z agregatem takim normalnym,i wygląda na to, że 85% wilgotności będzie można spokojnie w niej zrobić - to jak na razie najbardzie "problematyczna" wilgotność do osiągnięciaa potrzebna dla parmezanu, cheddara i goudy... już ją lubię!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/8/#findComment-481771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 3 Marca 2016 Ona jest na agregacie ?? a nie na wentylatorach i peltierze???Ile dałaś i gdzie kupiłaś ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/8/#findComment-481787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 3 Marca 2016 Mniejsza ma wentylatory,ta jest zdecydowanie inna,ja się na tym nie znam, ale: 1. Pan który mi ją do auta ładował (weszła poziomo) powiedział,że ma odstać całą noc w pionie żeby jej płyny obciekły 2. moja druga połowa po oględzinach stwierdził, że jest na agregacie 3. wylicytowałam na alledrogo za 500zł ^^ 4. W mniejszej lodówce nie było szans na osiągnięcie wilgotności 85%,tutaj spokojnie, i jak widać na foto nawet 90% było... na razie skończyłam eksperymenty, odłączyłam, żeby wywietrzała,ale będę zdawała relację jakie warunki się w niej utrzymują. 5. nie mam pojęcia co to "peltier" więc nie umiem stwierdzić czy to jednak może to. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/8/#findComment-481799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 4 Marca 2016 Dobra cena i ładny sprzęt. Niechaj Ci służy. Widać nie tylko ja wpadam w wir zakupów pod domowe wyroby. Tylko uważaj żeby Cię jeszcze wędliniarstwo nie wciągnęło i robienie piwa i cydra bo nieźle popłyniesz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/8/#findComment-481911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 4 Marca 2016 wędliny? :Dod tego wszystko się zaczęło,robię sporo i często,miałam nawet okazję "ogarnąć" całego dzika,mamy już wędzarnie, nadziewarkę do kiełbasy, górę osłonek i jelit itp- więc tutaj raczej zakupów większych nie przewiduję - mogę inwestować w sery wino też robimy, nalewki też, chleb piekę jak mam więcej czasu... o cydrze myślałam w zeszłym roku - w tym chyba w końcu popełnię... za piwem nie przepadam - na szczęście... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/8/#findComment-481915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 4 Marca 2016 Do cydra i piwa te same podzespoły. Ja też sobie sprawiłem nadziewarkę porządną. Obecnie czekam na jelitka itp. na świąteczną produkcję. Do piw sprzęty kupiłem w tamtym roku. Wędzarnię stuningowałem więc więcej nie przewiduję wydatków większych. A przynajmniej mam taką nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/8/#findComment-481917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 4 Marca 2016 Przywieź mleko to Ci jazdę zrobię w gratisie - zobaczysz jakie to fajne. Ale jazda na lonży z ćwiczeniami etc. A nie że ktoś Cię posadził na ledwo idącej chabecie , która człapała za innymi bo wyjścia innego nie było. Pamiętaj , że koń nie może sam stać bo choroby sierocej dostanie. Musi obok jakiś zwierzak być : koza , owca , osioł etc. Albo po prostu inny kuń. Kupno nie jest drogie ale utrzymanie już tak - ale jak macie swoje siano i słomę to luz. Na takim "normalnym" koniu też siedziałam u teścia, ale tylko takim wymęczonym jazdą w terenie :P Musi być mało ruchliwy, to usiądę. Zresztą krów też się boję heh :P Chyba zacznę ich na krowie wozić. poczekaj jak ci si ebyczek urodzi ..na byku to dopiero bedzie frajda Mamy byczka Rudolfa Ale pewnie będziemy go sprzedawać na kiełbaski i steki, ale niech sobie na razie spokojnie rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/8/#findComment-481946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 4 Marca 2016 A swoją drogą nikt nigdy tu się nie pochwalił, że zrobił go niezłego. Akmis ciągle GOUDY robi i nic nie eksperymentuje. Muszę mu oficjalnie na forum zwrócić uwagę bo chłop spoczął na laurach heheheh AKMIS - cały świat na Ciebie patrzy. Młodsza stażem koleżanka dziwne sery robi a Ty co ??? Wstyd wstyd i jeszcze raz wstyd Goudy robię nałogowo, bo głównie one smakują rodzinie. Resztę, jak robię, to jem sam i lecą na sprzedaż w większości. Nie martw się. W przyszłym tygodniu zrobię coś takiego, że gały Wam wszystkim wyjdą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/8/#findComment-481956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 4 Marca 2016 A nie gacie z d....py ??? czekamy czekamy bo na razie zasłaniasz się maturą - a jak wszyscy po wiemy że to pic na wodę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/8/#findComment-481957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 4 Marca 2016 A tam pic. 3 klasa, to i matura, już za 3 miesiące. Mogą Wam nawet czapki i kapcie posiadać. Mam już plan, ale dowiecie się za tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/8/#findComment-481963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 4 Marca 2016 (edytowane) Light i Perszing cieszcie się że nie poszliście w mniej legalne procedery % i nalewkowe, wtedy dopiero są koszty i czasochłonność. Do dzika się też przygotowuje. Czekam na wielki odstrzał na Podlasiu, może uda mi się coś uczknąć... Edytowane 4 Marca 2016 przez michal278 Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/8/#findComment-482014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 4 Marca 2016 A mi dzisiaj żona załatwiła 25-30 kg jabłek bo urząd celny komuś zabrał hehehe i nie mam co z tym zrobić. Sokowirówką zrobię sok , potem spasteryzuję i dodam do cydra który mi się właśnie robi. Normalnie bym nie pasteryzował ale na tym etapie boję się zarażenia bo już tydzień fermentuje. Albo nastawię nowy baniak bo mam drożdże jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/8/#findComment-482015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 4 Marca 2016 Light i Perszing cieszcie się że nie poszliście w mniej legalne procedery % i nalewkowe, wtedy dopiero są koszty i czasochłonność. Do dzika się też przygotowuje. Czekam na wielki odstrzał na Podlasiu, może uda mi się coś uczknąć... Michał... chłodnicą i resztą też już się bawiłam i jak by dobrze poszukać to wszystko gdzies leży ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/8/#findComment-482019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 4 Marca 2016 Nie dodawaj, nowe nastaw. Tamto już jakiś czas pracuje bedziesz miał wcześniej do picia Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/8/#findComment-482020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 4 Marca 2016 Bazyl : pasteryzować na nowy nastaw czy walić bez ? i tylko szybko drożdżami zaprawiać ? wiem, że przy dobrych wiatrach i bez drożdży by ruszyło - tylko na naturalnych ale to pewnie by musiała miazga być a nie sok. Nie znam się na tym o piwach więcej wiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/8/#findComment-482023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 4 Marca 2016 (edytowane) Ja bym to szybko na sok robił i drożdze dawał. Drożdże nastawiaj teraz żebyś na jutro miał matke drożdżową ;)Tylko butelke z drożdżami postaw w ciepłe miejsce, ale nie więcej niż 30*CŹle napisałem dzisiaj matka a jutro albo jak bedzie matka drożdżowa mielenie jabłek Edytowane 4 Marca 2016 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/8/#findComment-482024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 4 Marca 2016 A w tych co mam jest napisane żeby uwodnić w 30 min i dodawać. Ale wymagają pożywki - ale pożywka tak samo. Mówisz że lepiej matkę ? napisz na PW jak. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/8/#findComment-482026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 5 Marca 2016 Do jabłek nie potrzeba pożywki bo same jabłka są pozywką. Co do % Light to raczej mowa o wysokim % i kolumnie. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/8/#findComment-482222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.