Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:facepalm:

kupiłam drugą lodówkę, ta jest z agregatem takim normalnym,

i wygląda na to, że 85% wilgotności będzie można spokojnie w niej zrobić

- to jak na razie najbardzie "problematyczna" wilgotność do osiągnięcia

a potrzebna dla parmezanu, cheddara i goudy...

już ją lubię!!

:heart:  :heart:  :heart:

• Odpowiedzi 192
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mniejsza ma wentylatory,

ta jest zdecydowanie inna,

ja się na tym nie znam,

ale:

1. Pan który mi ją do auta ładował (weszła poziomo) powiedział,

że ma odstać całą noc w pionie żeby jej płyny obciekły

2. moja druga połowa po oględzinach stwierdził, że jest na agregacie

3. wylicytowałam na alledrogo za 500zł ^^

4. W mniejszej lodówce nie było szans na osiągnięcie wilgotności 85%,

tutaj spokojnie, i jak widać na foto nawet 90% było... na razie skończyłam eksperymenty, odłączyłam, żeby wywietrzała,

ale będę zdawała relację jakie warunki się w niej utrzymują.

5. nie mam pojęcia co to "peltier" więc nie umiem stwierdzić czy to jednak może to.

Dobra cena i ładny sprzęt. Niechaj Ci służy. Widać nie tylko ja wpadam w wir zakupów pod domowe wyroby. Tylko uważaj żeby Cię jeszcze wędliniarstwo nie wciągnęło i robienie piwa i cydra bo nieźle popłyniesz :)

wędliny? :D:D

od tego wszystko się zaczęło,

robię sporo i często,

miałam nawet okazję "ogarnąć" całego dzika,

mamy już wędzarnie, nadziewarkę do kiełbasy, górę osłonek i jelit itp

- więc tutaj raczej zakupów większych nie przewiduję - mogę inwestować w sery  :frantics:

wino też robimy, nalewki też, chleb piekę jak mam więcej czasu...

o cydrze myślałam w zeszłym roku -  w tym chyba w końcu popełnię...

za piwem nie przepadam - na szczęście...

Do cydra i piwa te same podzespoły. Ja też sobie sprawiłem nadziewarkę porządną. Obecnie czekam na jelitka itp. na świąteczną produkcję. Do piw sprzęty kupiłem w tamtym roku. Wędzarnię stuningowałem więc więcej nie przewiduję wydatków większych. A przynajmniej mam taką nadzieję :)

Przywieź mleko to Ci jazdę zrobię w gratisie - zobaczysz jakie to fajne. Ale jazda na lonży z ćwiczeniami etc. A nie że ktoś Cię posadził na ledwo idącej chabecie , która człapała za innymi bo wyjścia innego nie było. Pamiętaj , że koń nie może sam stać bo choroby sierocej dostanie. Musi obok jakiś zwierzak być : koza , owca , osioł etc. Albo po prostu inny kuń. Kupno nie jest drogie ale utrzymanie już tak - ale jak macie swoje siano i słomę to luz.

Na takim "normalnym" koniu też siedziałam u teścia, ale tylko takim wymęczonym jazdą w terenie :P Musi być mało ruchliwy, to usiądę. Zresztą krów też się boję heh :P 

Chyba zacznę ich na krowie wozić. 
poczekaj jak ci si ebyczek urodzi ..na byku to dopiero bedzie frajda  :)

Mamy byczka Rudolfa :D Ale pewnie będziemy go sprzedawać na kiełbaski i steki, ale niech sobie na razie spokojnie rośnie ;)

A swoją drogą nikt nigdy tu się nie pochwalił, że zrobił go niezłego. Akmis ciągle GOUDY robi i nic nie eksperymentuje. Muszę mu oficjalnie na forum zwrócić uwagę bo chłop spoczął na laurach heheheh AKMIS - cały świat na Ciebie patrzy. Młodsza stażem koleżanka dziwne sery robi a Ty co ??? Wstyd wstyd i jeszcze raz wstyd

Goudy robię nałogowo, bo głównie one smakują rodzinie. Resztę, jak robię, to jem sam i lecą na sprzedaż w większości. :)

Nie martw się. W przyszłym tygodniu zrobię coś takiego, że gały Wam wszystkim wyjdą. :)

A nie gacie z d....py ??? :) czekamy czekamy bo na razie zasłaniasz się maturą - a jak wszyscy po wiemy że to pic na wodę :)

A tam pic. 3 klasa, to i matura, już za 3 miesiące. :)

Mogą Wam nawet czapki i kapcie posiadać. :) Mam już plan, ale dowiecie się za tydzień. ;)

Light i Perszing cieszcie się że nie poszliście w mniej legalne procedery % i nalewkowe, wtedy dopiero są koszty i czasochłonność. Do dzika się też przygotowuje. Czekam na wielki odstrzał na Podlasiu, może uda mi się coś uczknąć... Edytowane przez michal278
Dobre, bo Polskie.

A mi dzisiaj żona załatwiła 25-30 kg jabłek bo urząd celny komuś zabrał hehehe i nie mam co z tym zrobić. Sokowirówką zrobię sok , potem spasteryzuję i dodam do cydra który mi się właśnie robi. Normalnie bym nie pasteryzował ale na tym etapie boję się zarażenia bo już tydzień fermentuje. Albo nastawię nowy baniak bo mam drożdże jeszcze :)

Light i Perszing cieszcie się że nie poszliście w mniej legalne procedery % i nalewkowe, wtedy dopiero są koszty i czasochłonność. Do dzika się też przygotowuje. Czekam na wielki odstrzał na Podlasiu, może uda mi się coś uczknąć...

Michał... chłodnicą i resztą też już się bawiłam :D

i jak by dobrze poszukać to wszystko gdzies leży ^^

Bazyl : pasteryzować na nowy nastaw czy walić bez ? i tylko szybko drożdżami zaprawiać ? wiem, że przy dobrych wiatrach i bez drożdży by ruszyło - tylko na naturalnych ale to pewnie by musiała miazga być a nie sok. Nie znam się na tym :) o piwach więcej wiem :)

Ja bym to szybko na sok robił i drożdze dawał. Drożdże nastawiaj teraz żebyś na jutro miał matke drożdżową ;)Tylko butelke z drożdżami postaw w ciepłe miejsce, ale nie więcej niż 30*C

Źle napisałem dzisiaj matka a jutro albo jak bedzie matka drożdżowa mielenie jabłek

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

A w tych co mam jest napisane żeby uwodnić w 30 min i dodawać. Ale wymagają pożywki - ale pożywka tak samo. Mówisz że lepiej matkę ? napisz na PW jak. dzięki

Do jabłek nie potrzeba pożywki bo same jabłka są pozywką. Co do % Light to raczej mowa o wysokim % i kolumnie.
Dobre, bo Polskie.