lesniak Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Niektórzy twaróg robią tak że dodają jakieś kultury do mleka i później to chyba ścinają podpuszczką ale nie jestem pewien, na 99% widziałem taki ser twarogowy (w wiaderku) dostępny z jednej sieci marketów, tutaj może być podobnie. U mnie ser rano wyglądał tak... DSCN9819.JPGDSCN9827.JPG Czyli tak jak powinien wyglądać. Jakiej firmy był ser i ile sody dałeś na kg sera i z jakiej firmy była soda ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/page/2/#findComment-470740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Ser typu klinek i soda z Bied... 2 łyżeczki na 0,5kg sera. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/page/2/#findComment-470741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Jutro kupię i będę robił :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/page/2/#findComment-470871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Mi też narobiłeś ochoty na ten przysmak i już mam zamówiony wiejski twaróg. Kilka dni i będzie ser smażony. Musze spróbować ten szybki sposób. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/page/2/#findComment-470899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Witam Dla doświadczenia nastawiłem kawałek sera . Ser pół-tłusty pokruszony posypany solą i minimalną ilością sody oczyszczonej nastawiłem jakieś 3 godziny temu . Stoi na grzejniku , temperatura około 30 st. C Widzę że już zaczyna pracować Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/page/2/#findComment-471260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Obecnie zaczyna wydzielać się duża ilość serwatki, a ser się kurczy i robi gumowaty. Taki efekt uzyskałem kiedyś, gdy z lenistwa wziąłem do produkcji ser na sernik, taki gotowy w wiaderku. na 1 kg ok 1.5 łyżki stołowej. Ja daję 2 łyżeczki soli i 3 łyżeczki sody. 1 łyż.-5ml, taka miarka.Przed pokruszeniem staram się odcisnąć jak najwięcej serwatki. Zostawiam do następnego dnia i na łaźnię wodną.Dla koloru trochę kurkumy i papryki słodkiej. Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/page/2/#findComment-471297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.