Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Niektórzy twaróg robią tak że dodają jakieś kultury do mleka i później to chyba ścinają podpuszczką ale nie jestem pewien, na 99% widziałem taki ser twarogowy (w wiaderku) dostępny z jednej sieci marketów, tutaj może być podobnie. U mnie ser rano wyglądał tak...

 

attachicon.gifDSCN9819.JPGattachicon.gifDSCN9827.JPG

 Czyli tak jak powinien wyglądać. Jakiej firmy był ser i ile sody dałeś na kg sera i z jakiej firmy była soda ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/page/2/#findComment-470740
Udostępnij na innych stronach

Mi też narobiłeś ochoty na ten przysmak i już mam zamówiony wiejski twaróg.

 

Kilka dni i będzie ser smażony.

 

Musze spróbować ten szybki sposób. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/page/2/#findComment-470899
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

 Dla doświadczenia nastawiłem kawałek sera .  Ser pół-tłusty pokruszony  posypany solą i  minimalną ilością sody oczyszczonej  nastawiłem jakieś 3 godziny temu .  Stoi na grzejniku , temperatura około 30 st. C

 Widzę że już zaczyna pracować :D

 

 post-39847-0-04496200-1453833235_thumb.jpg

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/page/2/#findComment-471260
Udostępnij na innych stronach

Obecnie zaczyna wydzielać się duża ilość serwatki, a ser się kurczy i robi gumowaty.

 

 Taki efekt uzyskałem kiedyś, gdy z lenistwa wziąłem do produkcji ser na sernik, taki gotowy w wiaderku.

 

na 1 kg ok 1.5 łyżki stołowej.

 

Ja daję 2 łyżeczki soli i 3 łyżeczki sody. 1 łyż.-5ml, taka miarka.

Przed pokruszeniem staram się odcisnąć jak najwięcej serwatki. Zostawiam do następnego dnia i na łaźnię wodną.Dla koloru trochę kurkumy i papryki słodkiej. 

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12567-problemy-z-serem-sma%C5%BConym/page/2/#findComment-471297
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.