pape Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Marca 2016 Witam wszystkich. Pierwszy raz zabrałem się za kiełbasę.Specjalnie kupiłem sitko 13 i nowy nożyk do maszynki, ale okazało się że złe - 5 zamiast 7.Mieliłem więc z sitkiem 8.A czemu chcę to opisać? Żona (a nie prawimy sobie pochlebstw) stwierdziła, że to najlepsza biała kiełbasa jaką jadła. Dodam, że zbliżamy się do wieku emerytalnego, więc jakieś tam doświadczenia kulinarne mamy. Przepis - ten podstawowy z forum, lekko modyfikowany:szynka - 1 kg,boczek - 400 g,podgardle - 280 g,wołowina I kl. kutrowana - 250 g,sól - 35 g,majeranek - 5 g,czosnek - 4 g,pieprz czarny 4 g,woda. Jelita kupiłem w Auchan. Trochę się rwały, ale to może moja wina, nie mam doświadczenia.Dla mnie kiełbasa mogła by być troszkę mniej słona ale i tak była super. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12788-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pierwsze-do%C5%9Bwiadczenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Marca 2016 Czy aby na pewno to była sól? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12788-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pierwsze-do%C5%9Bwiadczenia/#findComment-482514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pape Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Marca 2016 NaCl plus jakieś dodatki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12788-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pierwsze-do%C5%9Bwiadczenia/#findComment-482516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Marca 2016 Kolor kiełbasy wskazuje na użycie peklosoli (dodatek azotynu do soli). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12788-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pierwsze-do%C5%9Bwiadczenia/#findComment-482517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pape Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Marca 2016 To jest kiełbasa surowa. Po ugotowaniu była jak najbardziej szara, ale nie mam zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12788-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pierwsze-do%C5%9Bwiadczenia/#findComment-482535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Marca 2016 To że jest surowa, to widać. Po prostu moim zdaniem albo jest na peklosoli, albo aparat przekłamuje w czerwieni. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12788-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pierwsze-do%C5%9Bwiadczenia/#findComment-482544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pape Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Marca 2016 Aparat i obiektyw całkiem niezły , balans bieli ok.Mięso było czerwone (szynka i wołowina). Sprawdziłem właśnie zamrożony kawałek - taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12788-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pierwsze-do%C5%9Bwiadczenia/#findComment-482549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Marca 2016 Mięso było czerwone (szynka i wołowina). Czyli kiełbaski na zdjęciu są surowe ? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12788-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pierwsze-do%C5%9Bwiadczenia/#findComment-482573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Marca 2016 Gdzie kupowałeś mięso? Jaki miało kolor, szczególnie szynka i wołowina? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12788-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pierwsze-do%C5%9Bwiadczenia/#findComment-482575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Marca 2016 NaCl plus jakieś dodatki. W sumie tak do końca to nie wiadomo co w tej soli było . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12788-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pierwsze-do%C5%9Bwiadczenia/#findComment-482580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pape Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Marca 2016 Mięso kupowane na bazarze w budce, gdzie rozbierają mięso.Sól sklepowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12788-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pierwsze-do%C5%9Bwiadczenia/#findComment-482661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Marca 2016 Zrób w takim razie zdjęcie przekroju sparzonej kiełbaski. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12788-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pierwsze-do%C5%9Bwiadczenia/#findComment-482662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pape Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Marca 2016 OK. ale za parę dni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12788-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pierwsze-do%C5%9Bwiadczenia/#findComment-482677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Marca 2016 @pape,Odpowiedz na moje pytanie proszę : ósmy post od góry Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12788-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pierwsze-do%C5%9Bwiadczenia/#findComment-482680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pape Opublikowano 7 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Marca 2016 Mięso było czerwone (szynka i wołowina).Czyli kiełbaski na zdjęciu są surowe ? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12788-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-pierwsze-do%C5%9Bwiadczenia/#findComment-482935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.