Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Ja tak długo miałem problemy w wędzarni murowanej aż nie zrozumiałem że wędzarnia musi być wygrzana i wędliny obsuszone . Nie pamiętam dokładnie ile , ale myślę że parę wędzeń miałem kwaśnych .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1279-projekt-w%C4%99dzarni-od-a-do-z/page/2/#findComment-27240
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ja tak długo miałem problemy w wędzarni murowanej aż nie zrozumiałem że wędzarnia musi być wygrzana i wędliny obsuszone . Nie pamiętam dokładnie ile , ale myślę że parę wędzeń miałem kwaśnych .

 

Pozdrawiam

 

No jest to niewątpliwie wada wędzarni murowanych.

 

Dodatkowo zauważyłem iż w wielu zawartych na forum opisach procesu wędzenia jest używane sformułowanie mówiące o „wygrzaniu wędzarni” może to sugerować że wystarczy podgrzać wędzarnie i już.

 

Bardziej jednoznaczne było by sformułowanie brzmiące np. …. wygrzej dobrze wędzarnie celem jej dokładnego wysuszenia.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1279-projekt-w%C4%99dzarni-od-a-do-z/page/2/#findComment-27241
Udostępnij na innych stronach

Dodatkowo zauważyłem iż w wielu zawartych na forum opisach procesu wędzenia jest używane sformułowanie mówiące o „wygrzaniu wędzarni” może to sugerować że wystarczy podgrzać wędzarnie i już.

 

Bardziej jednoznaczne było by sformułowanie brzmiące np. …. wygrzej dobrze wędzarnie celem jej dokładnego wysuszenia.

Tak jak pierwsze rozpalenie pieca CO w sezonie sprawia problemy z ciągiem z powodu zimnego komina, tak i analogicznie jest z wędzarnią. Wędzarnia sama w sobie jest kominem i musi być wygrzana, żeby był dobry ciąg (pot. cug). Jeżli zaś mówimy o wysuszeniu to przynajmniej ja mam na myśli nasze wędzonki i kiełbasy. Na skutek różnicy temperatur osadza się na nich rosa i trzeba pozwolić jej swobodnie odparować. Dopiero wtedy zamykamy wędzarnię i zaczynamy właściwe wędzenie. Ustrzegłem się przed popełnieniem błędów związanych z wygrzaniem wędzarni i obsuszeniem wędzonek stosując się dokładnie do zaleceń zawartych w posczególnych rozdziałach Akademii Dziadka. Wygrzanie wędzarni i obsuszenie wędzonek to chyba najważniejsze procesy związane z wędzeniem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1279-projekt-w%C4%99dzarni-od-a-do-z/page/2/#findComment-27242
Udostępnij na innych stronach

Prawie godzinę grzeję wędzarnię drewnem sosnowym

No jest to niewątpliwie wada wędzarni murowanych.

A przy tym jaka strata materiału opałowego. :mellow:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1279-projekt-w%C4%99dzarni-od-a-do-z/page/2/#findComment-27245
Udostępnij na innych stronach

otworzyłem linka i się mało nie poplułem , Ugryź sie Tomku w nos :tongue:

miałem jeszcze tę

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1344

a zaczynałem od beczki :lol: :lol:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1279-projekt-w%C4%99dzarni-od-a-do-z/page/2/#findComment-27248
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

TOSHIBA.Tak na dobrą sprawę wszystko ma wadę gdy na dany temat nie posiadamy dostatecznej wiedzy . Ja w chwili obecnej jestem bardzo zadowolony z mojej wędzarni dowodem na to są moje wędzonki . W tej chwili to jak wszystko zrobię jak trzeba i następuje prawidłowy proces wędzenia w mojej wędzarni zamykam co trzeba mogę mieć trzy godziny wolnego zanim dokładam drewno czyli wędzarnia jak nabierze temperatury to następnie powoli ją oddaje . Przy wędzarni z beczki nie ocieplonej nie da się tego zrobić . Jedno co bym zmienił to sklepienie mojej wędzarni zrobił bym łukowate i muszę wymienić rurę dymną wylotową na ocieploną bo przy wędzeniu np zimnym dymem skrapla się woda . Wszystko ma swoje wady i zalety a w wyrobach domowych jest to że praktycznie nie ma wyrobu powtarzalnego ale jest satysfakcja i zadowolenie jak rodzinka i smakosze mlaskają z zachwytu .

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1279-projekt-w%C4%99dzarni-od-a-do-z/page/2/#findComment-27254
Udostępnij na innych stronach

ANDRZEJ K. Niewątpliwie zdolność akumulacji ciepła przez wędzarnie murowaną należy zaliczyć do cech pozytywnych.

Nawet stosowanie wędzarni typu ATMOS, pomimo jej wielu zalet można powiedzieć że ma i wady – brak „ducha wędzarni”.

 

Sucha i wygrzana wędzarnia murowana, jest w stanie „wybaczyć” błędy niecierpliwego operatora. Przyjmie część wilgoci ze źle osuszonych wędzonek, szybko wraca do swojej temperatury w trakcie zaglądania do niej. :grin:

 

Niestety jest to okupione sporą ilością drewna, gazu lub prądu na samo wygrzanie i osuszenie.

 

Dalej wzrostowi temperatury towarzyszy „pocenie się” wędzonek na co trzeba zwrócić uwagę podczas wędzenia – wędzarnia murowana ma większą bezwładność i efekt ten jest mniejszy a jeżeli przykładowo w wędzarni beczkowej.

 

Należy jeszcze pamiętać że dokładając do paleniska i wkładając tam przykładowo 1 kg drewna, tak naprawdę wkładamy ½ kg drewna + ½ litra wody +/- w zależności jak wilgotności drewna.

 

Do murowanych wędzarni musimy podkładać więcej drewna czyli wprowadzamy więcej wody w opale.

W beczkach duża część wody wykrapla się na ich obudowach i ścieka w dół.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1279-projekt-w%C4%99dzarni-od-a-do-z/page/2/#findComment-27257
Udostępnij na innych stronach

Witam. Wszystko to prawda co piszecie na temat wędzarni murowanych.Przeklinałem ją nieco na początku po jasną....ją budowałem.Ale popatrzcie teraz 3 w jednym.Grill super niech się chowają jakieś tam blaszaki nawet na kółkach i z kominkiem.Albo palenisko na zawieszany kociołek, moje wnuki są z niejadków ale jak im ugotuję zupę grochową na ogniu z wędzonką to jedzą po dwa talerze.Wiecie jaka to radocha sprawiać radość dzieciom kochanym zresztą bardzo.Nie wspomnę jak mi pomagają wędzić kiełbaskę jak próbują.Sama radość.Pozdrawiam serdecznie
starud
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1279-projekt-w%C4%99dzarni-od-a-do-z/page/2/#findComment-27282
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Chcę się pochwalić moją wędzarnią i nie mogę wysłać zdjęcia podpowiedzcie mi

Kliknij na tym (swoim) poście jak tam chcesz dodać zdjęcia po prawej stronie u góry masz edytuj jak chcesz dodać w nowym poście to zróbtak jak pisałem na ShoutBox

 

jak klikniesz edytuj to u góry masz

Kliknij aby dodac zdjecie do wiadomosci za pomoca Fotosik.pl - klikasz

Potem przegladaj i wybierz zdjęcie z dysku i klikasz wyślij,wcześniej zaznacz czy chcesz wysłać zdjęcie jako miniaturka czy pełny rozmiar.Zdjęcie nie może być większe jak 1,5Mb.

 

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1279-projekt-w%C4%99dzarni-od-a-do-z/page/2/#findComment-35116
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.