Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejna kiełbasa to czosnkowa, tutaj w jednej z wersji wg PW 21.

 

Składniki na 5 kg

 

Wieprzowina I kl - 1,75 kg

Wieprzowina II kl. - 1 kg

Wolowina II kl. - 1,25 kg

Tłuszcz drobny - 1 kg

 

Przyprawy:

Użyte do peklowania:

 

Peklosól 20 g/kg

 

Użyte podczas produkcji

 

sól - 3 g/kg

czosnek - 3 g/kg

pieprz czarny - 2 g/kg

kolendra - 0,5 g/kg

majeranek - 1,5 g/kg

papryka - 1 g/kg

 

Materialy pomocnicze:

Jelita bydlęce wiankowe.

Szpilki lub przędza. (przędza w tym przypadku bardziej praktyczna)

 

Postać surowca po obróbce:

Wieprzowina I kl rozdrobiniona przez siatkę 20 mm lub krojona, 

wieprzowina II kl. i tluszcz drobny rozdrobniony na siatce 10 mm,

wołowina rozdrobniona na siatce 2 i kutrowana - u mnie 3 razy mielona na 8, 3 i 2.

Do wołowiny dodaje się 50-60 % wody lub lodu i resztę soli oraz przyprawy.

 

Postać gotowego produktu:

Kiełbasy w wiankach, odcinki o długości 50-70 cm.

 

Mieszanie:

Do wieprzowiny klasy I i II dodaje się tłuszcz i wykutrowaną masę oraz miesza do dokładnego wymieszania wszystkich składników.

 

Osadzanie:

30-60 minut

 

Wedzenie:

Gorącym dymem przez około 110-130 minut do barwy brązowej z odcieniem czerwonym.

W czasie wędzenia należy przekładać kije.

 

Parzenie:

W temperaturze 72-75 st. C przez 25-35 minut do osiągnięcia wewnątrz produktu 68-72 st. C.

 

Studzenie:

Zimną wodą przez około 5 minut, potem umieszcza się w pomieszczeniu chłodniczym i studzi do temp. nie wyższej niż 12 stopni.

 

post-55133-0-74930500-1459932863_thumb.jpg

 

 

 

 

 

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12911-kie%C5%82basa-czosnkowa-parzona-nr-1-produkcji-paw%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

No piękne Panie! Piękne! Gratulacje dla Was.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12911-kie%C5%82basa-czosnkowa-parzona-nr-1-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-489646
Udostępnij na innych stronach

Wygląda zacnie ta czosnkowa, może i mi taka wyjdzie. Tylko co z tą ilością soli? Peklowanie 20g/kg plus 3gr soli na kg podczas produkcji, wiem że nie peklowałeś tłuszczu drobnego stąd dodatek soli przy produkcji. Czyli wychodzi coś koło 19g/kg.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12911-kie%C5%82basa-czosnkowa-parzona-nr-1-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-489648
Udostępnij na innych stronach

Wygląda zacnie ta czosnkowa, może i mi taka wyjdzie. Tylko co z tą ilością soli? Peklowanie 20g/kg plus 3gr soli na kg podczas produkcji, wiem że nie peklowałeś tłuszczu drobnego stąd dodatek soli przy produkcji. Czyli wychodzi coś koło 19g/kg.

Dzięki. Na pewno Tobie również wyjdzie.  :)  

Tłuszcz nie był peklowany ale solony normalnie, 20 g/kg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12911-kie%C5%82basa-czosnkowa-parzona-nr-1-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-489650
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jaki dajesz czosnek granulat czy ząbki.

 

 Jestem prawie pewien że Paweł daje czosnek w ząbkach . :facepalm::)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12911-kie%C5%82basa-czosnkowa-parzona-nr-1-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-489719
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolejna kiełbasa to czosnkowa, t

 

oj..  niby tak daleko a czuję zapach tej kiełbaski Pawle :). :cool:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12911-kie%C5%82basa-czosnkowa-parzona-nr-1-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-489726
Udostępnij na innych stronach

 

Jaki dajesz czosnek granulat czy ząbki.

 

 Jestem prawie pewien że Paweł daje czosnek w ząbkach . :facepalm::)

Zdecydowanie tak.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12911-kie%C5%82basa-czosnkowa-parzona-nr-1-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-489758
Udostępnij na innych stronach

Kolejna kiełbasa to czosnkowa, t

 

oj..  niby tak daleko a czuję zapach tej kiełbaski Pawle :). :cool:

 

 

Smacznie wyglada :tongue::clap: :clap:

Dziękuję, zapraszam na degustację. http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12911-kie%C5%82basa-czosnkowa-parzona-nr-1-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490000
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziękuję, zapraszam na degustację. 2glodny.gif

Kiedy to ja będę w warszawie? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12911-kie%C5%82basa-czosnkowa-parzona-nr-1-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490015
Udostępnij na innych stronach

 

 

oj..  niby tak daleko a czuję zapach tej kiełbaski Pawle

 

"Składniki:

- wieprzowina kl. I 2,5kg,

- wieprzowina kl. II 1 kg,

- wołowina kl. II 0,5kg,

- tłuszcz drobny twardy 1kg,

- peklosól 17-20g/kg,

- sól 17-20g/kg,

- pieprz naturalny 2g/kg,

- czosnek 2-3g/kg w zależności od upodobań,

- kolendra 0,5g/kg,

- papryka słodka 1g/kg,

- majeranek 1,5g/kg

- jelita o kal do 36mm"

http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/01/Kielbasa-czosnkowa.html

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12911-kie%C5%82basa-czosnkowa-parzona-nr-1-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490358
Udostępnij na innych stronach

 

Kolejna kiełbasa to czosnkowa, tutaj w jednej z wersji wg PW 21.

Jak widzisz, nie wszyscy potrafią czytać - PW 21:

 

post-55133-0-49430700-1460193856_thumb.jpg

 

A jeśli chodzi o ścisłość, to kolega Beiot pozmieniał proporcje mięsa, trochę inaczej peklosól oraz jelito i nie podał źródła.

Edytowane przez Maxell

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12911-kie%C5%82basa-czosnkowa-parzona-nr-1-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490405
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.