paweljack Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Kolejna kiełbasa to czosnkowa, tutaj w jednej z wersji wg PW 21. Składniki na 5 kg Wieprzowina I kl - 1,75 kgWieprzowina II kl. - 1 kgWolowina II kl. - 1,25 kgTłuszcz drobny - 1 kg Przyprawy:Użyte do peklowania: Peklosól 20 g/kg Użyte podczas produkcji sól - 3 g/kgczosnek - 3 g/kgpieprz czarny - 2 g/kgkolendra - 0,5 g/kgmajeranek - 1,5 g/kgpapryka - 1 g/kg Materialy pomocnicze:Jelita bydlęce wiankowe.Szpilki lub przędza. (przędza w tym przypadku bardziej praktyczna) Postać surowca po obróbce:Wieprzowina I kl rozdrobiniona przez siatkę 20 mm lub krojona, wieprzowina II kl. i tluszcz drobny rozdrobniony na siatce 10 mm,wołowina rozdrobniona na siatce 2 i kutrowana - u mnie 3 razy mielona na 8, 3 i 2.Do wołowiny dodaje się 50-60 % wody lub lodu i resztę soli oraz przyprawy. Postać gotowego produktu:Kiełbasy w wiankach, odcinki o długości 50-70 cm. Mieszanie:Do wieprzowiny klasy I i II dodaje się tłuszcz i wykutrowaną masę oraz miesza do dokładnego wymieszania wszystkich składników. Osadzanie:30-60 minut Wedzenie:Gorącym dymem przez około 110-130 minut do barwy brązowej z odcieniem czerwonym.W czasie wędzenia należy przekładać kije. Parzenie:W temperaturze 72-75 st. C przez 25-35 minut do osiągnięcia wewnątrz produktu 68-72 st. C. Studzenie:Zimną wodą przez około 5 minut, potem umieszcza się w pomieszczeniu chłodniczym i studzi do temp. nie wyższej niż 12 stopni. Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12911-kie%C5%82basa-czosnkowa-parzona-nr-1-produkcji-paw%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 No piękne Panie! Piękne! Gratulacje dla Was. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12911-kie%C5%82basa-czosnkowa-parzona-nr-1-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-489646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Wygląda zacnie ta czosnkowa, może i mi taka wyjdzie. Tylko co z tą ilością soli? Peklowanie 20g/kg plus 3gr soli na kg podczas produkcji, wiem że nie peklowałeś tłuszczu drobnego stąd dodatek soli przy produkcji. Czyli wychodzi coś koło 19g/kg. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12911-kie%C5%82basa-czosnkowa-parzona-nr-1-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-489648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Wygląda zacnie ta czosnkowa, może i mi taka wyjdzie. Tylko co z tą ilością soli? Peklowanie 20g/kg plus 3gr soli na kg podczas produkcji, wiem że nie peklowałeś tłuszczu drobnego stąd dodatek soli przy produkcji. Czyli wychodzi coś koło 19g/kg.Dzięki. Na pewno Tobie również wyjdzie. Tłuszcz nie był peklowany ale solony normalnie, 20 g/kg Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12911-kie%C5%82basa-czosnkowa-parzona-nr-1-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-489650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Jaki dajesz czosnek granulat czy ząbki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12911-kie%C5%82basa-czosnkowa-parzona-nr-1-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-489711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Jaki dajesz czosnek granulat czy ząbki. Jestem prawie pewien że Paweł daje czosnek w ząbkach . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12911-kie%C5%82basa-czosnkowa-parzona-nr-1-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-489719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Kolejna kiełbasa to czosnkowa, t oj.. niby tak daleko a czuję zapach tej kiełbaski Pawle . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12911-kie%C5%82basa-czosnkowa-parzona-nr-1-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-489726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Jaki dajesz czosnek granulat czy ząbki. Jestem prawie pewien że Paweł daje czosnek w ząbkach . Zdecydowanie tak. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12911-kie%C5%82basa-czosnkowa-parzona-nr-1-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-489758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Smacznie wyglada :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12911-kie%C5%82basa-czosnkowa-parzona-nr-1-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-489838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Kolejna kiełbasa to czosnkowa, t oj.. niby tak daleko a czuję zapach tej kiełbaski Pawle . Smacznie wyglada :clap:Dziękuję, zapraszam na degustację. http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12911-kie%C5%82basa-czosnkowa-parzona-nr-1-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Dziękuję, zapraszam na degustację. 2glodny.gif Kiedy to ja będę w warszawie? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12911-kie%C5%82basa-czosnkowa-parzona-nr-1-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 oj.. niby tak daleko a czuję zapach tej kiełbaski Pawle "Składniki:- wieprzowina kl. I 2,5kg,- wieprzowina kl. II 1 kg,- wołowina kl. II 0,5kg,- tłuszcz drobny twardy 1kg,- peklosól 17-20g/kg,- sól 17-20g/kg,- pieprz naturalny 2g/kg,- czosnek 2-3g/kg w zależności od upodobań,- kolendra 0,5g/kg,- papryka słodka 1g/kg,- majeranek 1,5g/kg- jelita o kal do 36mm"http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/01/Kielbasa-czosnkowa.html Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12911-kie%C5%82basa-czosnkowa-parzona-nr-1-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Dzięki Gonzo Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12911-kie%C5%82basa-czosnkowa-parzona-nr-1-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Kolejna kiełbasa to czosnkowa, tutaj w jednej z wersji wg PW 21. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12911-kie%C5%82basa-czosnkowa-parzona-nr-1-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Kolejna kiełbasa to czosnkowa, tutaj w jednej z wersji wg PW 21.Jak widzisz, nie wszyscy potrafią czytać - PW 21: A jeśli chodzi o ścisłość, to kolega Beiot pozmieniał proporcje mięsa, trochę inaczej peklosól oraz jelito i nie podał źródła. Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez Maxell Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12911-kie%C5%82basa-czosnkowa-parzona-nr-1-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-490405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.