Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

SŁONINA GRZEBANA

Słoninę kroimy na prostokąty o wymiarach 25-10cm.Grubość kawałków nie powinna być mniejsza niż 2,5cm.

Do dobrego zasolenia potrzebna jest skrzyneczka z drewna nieżywicznego

Skrzyneczka po to, aby przez nieszczelności wypływał nadmiar solanki, która się wytworzy.Trzymanie słoniny w solance źle wpływa na jej smak i trwałość.

Plastry słoniny nacieramy mocno solą,posługując się wałkiem do makaronu, którym dokładnie wcieramy sól.

W skrzynce składamy słoninę stronami bez skory do siebie i po napełnieniu jej przykrywa słoninę deseczką i obciąża kamieniem.Słonina trzymana w świetle i cieple jełczeje,czego objawem jest żółknięcie i przezroczystość.

Trzymając ją w szczelnym pudle zakopaną w piwnicy możemy zachować idealną świeżość przez kilka miesięcy.

Ale jeżeli chcemy przechowywać słoninę kilka miesięcy musimy, co jakiś czas ponownie każdy kawałek słoniny nasolić.

Dodatkowe solenie jest konieczne, ponieważ sól rozpuszcza się a bez niej słonina zjełczeje.

Pudło drewniane przed zakopaniem owijamy materiałem.

SMACZNEGO

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za podpowiedź. :grin:

Ten sposób z szaflikiem (tak się w moich stronach nazywa ta skrzyneczka) i soleniem już przerabiałem i nie jest to ten smak z dawnych lat.

Do długiego przechowywania bez chłodni, lodówki jest bardzo dobry. Najsmaczniejsze są pozostawione na słoninie po takim przechowywaniu przysuchy (kawałeczki mięsa).

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/#findComment-27205
Udostępnij na innych stronach

Czegoś podobnego (ale robionego trochę inaczej) kosztowałem onegdaj u górali w Bukowinie Tatrzańskiej (rodem z Dolnego Śląska :grin: ), którzy recepturę dostali od "zabużanów". Pychotaaa!

Ku uwiecznieniu zrobiłem fotkę z zeszytu kulinarnego pani Józi - spróbuję ją wkleić. Jeśli się nie uda - wybaczcie, robię to pierwszy raz, i pomóżcie.

http://img134.imageshack.us/img134/6641/dscn1750zx0.jpg

O qrczę, udało się z fotką! Mam nadzieję, że uda się ze słoninką, bo aktualnie w obróbce jest :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/#findComment-27206
Udostępnij na innych stronach

To jest przepis na słoninę wg O. Grande.

Można go znaleźć w książce "Ojca Grande przepisy na zdrowe życie, cz. III":

 

 

Na stronie 118 znajduje się w.w. przepis na słoninę:

 

 

Oprócz tego w dziale "Mięso" znajdują sie nast. przepisy:

 

Karkówka pieczona a'la o. Grande

Biała kiełbasa pieczona (kiełbasę białą należy kupić)

Golonka na chłodno

Zimne nóżki

Domowa kiełbasa (tę kiełbasę już robi się samemu ;-)

Kiszka (ziemniaczana w grubym jelicie)

Gotowany boczek

Słonina

Rosół

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/#findComment-27215
Udostępnij na innych stronach

No pewnie, w zeszyciku Józi jest to nawet dość wyraźnie zaznaczone obwódką :wink:

Słoninka wczoraj skończona, została poddana degustacji. Panowie, czapki z głów! Smaczek taki, że klękajcie narody!

Po pierwszej degustacji widzę, że czas mi myśleć o nastawieniu następnej porcji... :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/#findComment-27543
Udostępnij na innych stronach

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/#findComment-27565
Udostępnij na innych stronach

Szczepan, nie rozumie gdzie zakopujemy tą słoninę w ziemi?

Ja w piwnicy raczej zakopać nie mogę bo mam posadzkę wylaną.

Jak możesz to rozwiń temat.

Nie masz piwnicy nie robisz słoniny.Proste.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/#findComment-27566
Udostępnij na innych stronach

Jaką funkcję spełnia zakopanie w ziemi ?

Czy pekflejsz ma "przejść" smakiem ziemi ?

 

Nie masz piwnicy nie robisz słoniny.Proste.

:grin:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/#findComment-27568
Udostępnij na innych stronach

Właśnie to też chciałem się dowiedzieć.

Czy przez tą szmatkę nie będą przenikać jakieś nieczystości, albo drobnoustroje.

Szczerze powiedziawszy, to jakoś to do mnie nie przemawia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/#findComment-27583
Udostępnij na innych stronach

Jaką funkcję spełnia zakopanie w ziemi ?

Jest to stary przepis z czasów gdy jeszcze nie było chłodziarek. Temperatura ziemi w piwnicy nawet w największe upały nie przekroczy 5 stopni. Zasoloną słonine można dzięki temu długo przechowywać. Zakopanie w ziemi, nie wiem dlaczego powoduje jakieś procesy które poprawiają smak. Ma to jednak być ziemia a nie piach, w piachu się zepsuje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/#findComment-27584
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze pytanie, które usłyszałem, to czy w "to" nie wejdą robaki ?

 

:-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/#findComment-27585
Udostępnij na innych stronach

Trzymając ją w szczelnym pudle zakopaną w piwnicy możemy zachować idealną świeżość przez kilka miesięcy.

Jak pudło "cokolwiek" to znaczy nie będzie szczelne to słoninki możecie nie znaleźć po odkopaniu.

Co do "smaku z ziemi" to wątpię raczej chodziło o temperaturę przechowywania.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/#findComment-27586
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.