SZCZEPAN Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Stycznia 2008 SŁONINA GRZEBANASłoninę kroimy na prostokąty o wymiarach 25-10cm.Grubość kawałków nie powinna być mniejsza niż 2,5cm.Do dobrego zasolenia potrzebna jest skrzyneczka z drewna nieżywicznegoSkrzyneczka po to, aby przez nieszczelności wypływał nadmiar solanki, która się wytworzy.Trzymanie słoniny w solance źle wpływa na jej smak i trwałość.Plastry słoniny nacieramy mocno solą,posługując się wałkiem do makaronu, którym dokładnie wcieramy sól.W skrzynce składamy słoninę stronami bez skory do siebie i po napełnieniu jej przykrywa słoninę deseczką i obciąża kamieniem.Słonina trzymana w świetle i cieple jełczeje,czego objawem jest żółknięcie i przezroczystość.Trzymając ją w szczelnym pudle zakopaną w piwnicy możemy zachować idealną świeżość przez kilka miesięcy.Ale jeżeli chcemy przechowywać słoninę kilka miesięcy musimy, co jakiś czas ponownie każdy kawałek słoniny nasolić.Dodatkowe solenie jest konieczne, ponieważ sól rozpuszcza się a bez niej słonina zjełczeje.Pudło drewniane przed zakopaniem owijamy materiałem.SMACZNEGO Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Dziękuję za podpowiedź. :grin: Ten sposób z szaflikiem (tak się w moich stronach nazywa ta skrzyneczka) i soleniem już przerabiałem i nie jest to ten smak z dawnych lat. Do długiego przechowywania bez chłodni, lodówki jest bardzo dobry. Najsmaczniejsze są pozostawione na słoninie po takim przechowywaniu przysuchy (kawałeczki mięsa).PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/#findComment-27205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykrawaciarz Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Czegoś podobnego (ale robionego trochę inaczej) kosztowałem onegdaj u górali w Bukowinie Tatrzańskiej (rodem z Dolnego Śląska :grin: ), którzy recepturę dostali od "zabużanów". Pychotaaa! Ku uwiecznieniu zrobiłem fotkę z zeszytu kulinarnego pani Józi - spróbuję ją wkleić. Jeśli się nie uda - wybaczcie, robię to pierwszy raz, i pomóżcie. http://img134.imageshack.us/img134/6641/dscn1750zx0.jpg O qrczę, udało się z fotką! Mam nadzieję, że uda się ze słoninką, bo aktualnie w obróbce jest :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/#findComment-27206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Stycznia 2008 To jest przepis na słoninę wg O. Grande. Można go znaleźć w książce "Ojca Grande przepisy na zdrowe życie, cz. III": Na stronie 118 znajduje się w.w. przepis na słoninę: Oprócz tego w dziale "Mięso" znajdują sie nast. przepisy: Karkówka pieczona a'la o. Grande Biała kiełbasa pieczona (kiełbasę białą należy kupić) Golonka na chłodno Zimne nóżki Domowa kiełbasa (tę kiełbasę już robi się samemu ;-) Kiszka (ziemniaczana w grubym jelicie) Gotowany boczek Słonina Rosół Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/#findComment-27215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykrawaciarz Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Stycznia 2008 No pewnie, w zeszyciku Józi jest to nawet dość wyraźnie zaznaczone obwódką :wink: Słoninka wczoraj skończona, została poddana degustacji. Panowie, czapki z głów! Smaczek taki, że klękajcie narody!Po pierwszej degustacji widzę, że czas mi myśleć o nastawieniu następnej porcji... :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/#findComment-27543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Szczepan, nie rozumie gdzie zakopujemy tą słoninę w ziemi? Ja w piwnicy raczej zakopać nie mogę bo mam posadzkę wylaną.Jak możesz to rozwiń temat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/#findComment-27548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Stycznia 2008 skuć beton ,zakopac , wylać beton , powiadomić wnuki o skarbie :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/#findComment-27550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Stycznia 2008 I zapisać najgrzeczniejszemu w testamencie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/#findComment-27564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Coś podobnego jest tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=448 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/#findComment-27565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Szczepan, nie rozumie gdzie zakopujemy tą słoninę w ziemi? Ja w piwnicy raczej zakopać nie mogę bo mam posadzkę wylaną. Jak możesz to rozwiń temat. Nie masz piwnicy nie robisz słoniny.Proste. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/#findComment-27566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Jaką funkcję spełnia zakopanie w ziemi ? Czy pekflejsz ma "przejść" smakiem ziemi ? Nie masz piwnicy nie robisz słoniny.Proste. :grin: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/#findComment-27568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Właśnie to też chciałem się dowiedzieć.Czy przez tą szmatkę nie będą przenikać jakieś nieczystości, albo drobnoustroje.Szczerze powiedziawszy, to jakoś to do mnie nie przemawia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/#findComment-27583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Jaką funkcję spełnia zakopanie w ziemi ?Jest to stary przepis z czasów gdy jeszcze nie było chłodziarek. Temperatura ziemi w piwnicy nawet w największe upały nie przekroczy 5 stopni. Zasoloną słonine można dzięki temu długo przechowywać. Zakopanie w ziemi, nie wiem dlaczego powoduje jakieś procesy które poprawiają smak. Ma to jednak być ziemia a nie piach, w piachu się zepsuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/#findComment-27584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Pierwsze pytanie, które usłyszałem, to czy w "to" nie wejdą robaki ? :-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/#findComment-27585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Trzymając ją w szczelnym pudle zakopaną w piwnicy możemy zachować idealną świeżość przez kilka miesięcy. Jak pudło "cokolwiek" to znaczy nie będzie szczelne to słoninki możecie nie znaleźć po odkopaniu. Co do "smaku z ziemi" to wątpię raczej chodziło o temperaturę przechowywania. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1292-s%C5%82onina-grzebana/#findComment-27586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.