Skocz do zawartości

Sery miekkie, zsiadle mleko a niebezpieczne bakterie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chcialem sie zabrac za serowarstwo ale mam pewne obawy. Mieszkam w Japonii i kazdy mowi mi, ze nie wolno pic surowego mleka, ze najpierw zagotowac. Chodzi o mozliwosc wystepowania w mleku salmonelli lub e. Coli. I tak sie zastanawiam czytalem, ze bakterie te gina podczas dlugiej fermentacji w serach twardych. Aczkolwiek mozna pasteryzowac nawet bo kulturami i tak sie mleko zaszczepia. A w miekkich serach juz te bakterie by nie zginely, i potrzebna jest pasteryzacja albo poprostu maly ryzyk. I tak sie zastanawialem, bo chcialem zrobic ser korycinski, do ktorego nie potrzeba specjalnych szczepow

Bakterii a wystarczy same bakterie z siadlego mleka. I tu jest moje pytanie, od dziecinstwa pilem maslanke, zsiadle mleko i nigdy nie byly pasteryzowane a salmonella dla dzieciaka jest niebezpieczna. Nigdzie nie moglem znalezc odpowiedzi. Czy zsiadle mleko jako produkt z mleka surowego w jakis sposob pozbawia sie zlych bakterii? Czy jest bezpieczna w spozyciu? Kwasne srodowisko zabija niebezpieczne bakterie ? Czy moze jesli w maslance byly by obecne niebezpieczne bakterie to i w zsiadlym mleku by byly tez? Bardzo prosze o odpowiedz kogos kto jest dobrze obeznany w tym temacie. Pozdrawiam.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12929-sery-miekkie-zsiadle-mleko-a-niebezpieczne-bakterie/

zsiadłe mleko nie pozbawi się E. Coli. Poprzez zakwaszenie środowiska można utrudnić jak nie uniemożliwić niektórym bakteriom życie. Przy prawidłowym udoju i przechowywaniu mleka nie ma możliwości by się rozwinęły. Pierwszy raz słyszę by w serach twardych same bakterie ginęły. Mega czystosc to podstawa.

Korycin nie jest serem miękkim.

Edytowane przez michal278
Dobre, bo Polskie.
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12929-sery-miekkie-zsiadle-mleko-a-niebezpieczne-bakterie/#findComment-491270

Chodzilo mi o sery dluzej dojzewajace."serów żółtych nie przetrwają długiego okresu fermentacji"

Takiego czegos sie doczytalem ale nie wiem ile w tym prawdy. Czyli jesli w swiezym mleku byly bakterie salmonelli to i w zsiadlym mleku tez by sie znalazly i byly tak samo niebezpieczne? Mleko mam z farmy, standardem jest tu pasteryzacja mleka i tylko jedna farma w calej Japonii ma licencje na sprzedaz surowego mleka z tego co mi wiadomo. Wiec co do mleka nie mam pewnosci jak tam z czystoscia i czy mleko nie ma w sobie niebezpiecznych zyjatek. W sklepie nie mozna tez kupic kwasnej smietany czy zsiadlego mleka. Dlatego zeby zrobic ser korycinski, chcialem sam zrobic zsiadle mleko i uzyc go na mleku uprzednio pasteryzowanym. Ale boje sie ryzykowac. Jesli i w siadlym moga byc bakterie.

Edytowane przez Kamiru
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12929-sery-miekkie-zsiadle-mleko-a-niebezpieczne-bakterie/#findComment-491279

Kup bakterie np. ALPHA z Agrovisu i po ptokach. Zamiast kefiru czy jogurtu będziesz je dodawał. Albo jakiekolwiek inne mezofilne.

I do mleka chlorek wapnia i bakterie i po 20-30 minutach podpuszczkę.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12929-sery-miekkie-zsiadle-mleko-a-niebezpieczne-bakterie/#findComment-491355