Kamiru Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Witam, chcialem sie zabrac za serowarstwo ale mam pewne obawy. Mieszkam w Japonii i kazdy mowi mi, ze nie wolno pic surowego mleka, ze najpierw zagotowac. Chodzi o mozliwosc wystepowania w mleku salmonelli lub e. Coli. I tak sie zastanawiam czytalem, ze bakterie te gina podczas dlugiej fermentacji w serach twardych. Aczkolwiek mozna pasteryzowac nawet bo kulturami i tak sie mleko zaszczepia. A w miekkich serach juz te bakterie by nie zginely, i potrzebna jest pasteryzacja albo poprostu maly ryzyk. I tak sie zastanawialem, bo chcialem zrobic ser korycinski, do ktorego nie potrzeba specjalnych szczepow Bakterii a wystarczy same bakterie z siadlego mleka. I tu jest moje pytanie, od dziecinstwa pilem maslanke, zsiadle mleko i nigdy nie byly pasteryzowane a salmonella dla dzieciaka jest niebezpieczna. Nigdzie nie moglem znalezc odpowiedzi. Czy zsiadle mleko jako produkt z mleka surowego w jakis sposob pozbawia sie zlych bakterii? Czy jest bezpieczna w spozyciu? Kwasne srodowisko zabija niebezpieczne bakterie ? Czy moze jesli w maslance byly by obecne niebezpieczne bakterie to i w zsiadlym mleku by byly tez? Bardzo prosze o odpowiedz kogos kto jest dobrze obeznany w tym temacie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12929-sery-miekkie-zsiadle-mleko-a-niebezpieczne-bakterie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) zsiadłe mleko nie pozbawi się E. Coli. Poprzez zakwaszenie środowiska można utrudnić jak nie uniemożliwić niektórym bakteriom życie. Przy prawidłowym udoju i przechowywaniu mleka nie ma możliwości by się rozwinęły. Pierwszy raz słyszę by w serach twardych same bakterie ginęły. Mega czystosc to podstawa.Korycin nie jest serem miękkim. Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez michal278 Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12929-sery-miekkie-zsiadle-mleko-a-niebezpieczne-bakterie/#findComment-491270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiru Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) Chodzilo mi o sery dluzej dojzewajace."serów żółtych nie przetrwają długiego okresu fermentacji"Takiego czegos sie doczytalem ale nie wiem ile w tym prawdy. Czyli jesli w swiezym mleku byly bakterie salmonelli to i w zsiadlym mleku tez by sie znalazly i byly tak samo niebezpieczne? Mleko mam z farmy, standardem jest tu pasteryzacja mleka i tylko jedna farma w calej Japonii ma licencje na sprzedaz surowego mleka z tego co mi wiadomo. Wiec co do mleka nie mam pewnosci jak tam z czystoscia i czy mleko nie ma w sobie niebezpiecznych zyjatek. W sklepie nie mozna tez kupic kwasnej smietany czy zsiadlego mleka. Dlatego zeby zrobic ser korycinski, chcialem sam zrobic zsiadle mleko i uzyc go na mleku uprzednio pasteryzowanym. Ale boje sie ryzykowac. Jesli i w siadlym moga byc bakterie. Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez Kamiru Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12929-sery-miekkie-zsiadle-mleko-a-niebezpieczne-bakterie/#findComment-491279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Kup bakterie np. ALPHA z Agrovisu i po ptokach. Zamiast kefiru czy jogurtu będziesz je dodawał. Albo jakiekolwiek inne mezofilne.I do mleka chlorek wapnia i bakterie i po 20-30 minutach podpuszczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12929-sery-miekkie-zsiadle-mleko-a-niebezpieczne-bakterie/#findComment-491355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Nie wiem czy mu wyślą do Japonii. Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12929-sery-miekkie-zsiadle-mleko-a-niebezpieczne-bakterie/#findComment-491364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 No to czas wracać do PL skoro wiśnie już przekwitły Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12929-sery-miekkie-zsiadle-mleko-a-niebezpieczne-bakterie/#findComment-491372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.