Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Norymberska kiełbasa grillowa


 


Składniki:


 


Podgardle wp. 1,4 kg ( w oryginale pachwina)


0,6 kg chudej wołowiny


 


Przyprawy:


użyte do peklowania:


 


sól/peklosól - 16/4 g/kg ( w oryginale sama sól)


cukier 1g/kg ( dodatek ode mnie)


 


użyte do produkcji:


 


pieprz biały mielony - 2 g/kg


0,5 g/ kg kwiatu gałki muszkatołowej


0,5 g/kg imbiru


 


 


Mielenie:


 


wołowina 3 x (8,4,3) + 10 % wody oraz przyprawy


tłuszcz sitko 4 mm


 


jelita wieprzowe 26/28 mm ( w oryginale baranie, ale nie widziałem takich, może to pomyłka)


 


post-55133-0-10046500-1402654056_thumb.jpg


 


Smaczna, szybka, łatwa i przyjemna. 


 


Przepis znajduje się tutaj:


 


https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8767-mini-vademecum-domowego-masarza-opracowane-przez-grzes3855/?p=311453

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12934-norymberska-kie%C5%82basa-grillowa-produkcji-paw%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

paweljack można zobaczyć w przekroju?

Jak zdążę, to oczywiście zrobię zdjęcie. A czego się spodziewasz w środku po zmieleniu na 3 i 4?

Edytowane przez chudziak

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12934-norymberska-kie%C5%82basa-grillowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-357725
Udostępnij na innych stronach

To jak  zdążysz to wrzuć :D

 

 

 

A czego się spodziewasz w środku po zmieleniu na 3 i 4?

 

 

No właśnie nie wiem....

Edytowane przez chudziak
Pozdrawiam, Dawid.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12934-norymberska-kie%C5%82basa-grillowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-358005
Udostępnij na innych stronach

Paweł dużo tłuszczu, ale na grillu część wykapie.

Grillowałeś ? Jaka Twoim zdaniem ?

 

PS. Nadziewarka OK ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12934-norymberska-kie%C5%82basa-grillowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-358018
Udostępnij na innych stronach

Paweł dużo tłuszczu, ale na grillu część wykapie.

Grillowałeś ? Jaka Twoim zdaniem ?

 

PS. Nadziewarka OK ?

Jest smaczna, grillowałem i nie ma zdjęcia z przekroju, następna będzie w długi weekend. A czy za tłusta? wołowina tu równoważy sprawę.  :)

 

Moim faworytem są kiełbaski merquez. 

 

Nadziewarka OK.  :thumbsup:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12934-norymberska-kie%C5%82basa-grillowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-358062
Udostępnij na innych stronach

paweljack można zobaczyć w przekroju?

Proszę: 

 

post-55133-0-86159800-1403525635_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12934-norymberska-kie%C5%82basa-grillowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-358779
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Smacznego!

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12934-norymberska-kie%C5%82basa-grillowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-491388
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Sezon grillowy rozpoczęty. Kolejna próba tej kiełbasy, w trochę innym wydaniu:

 

Na 2 kg:

 

Chuda łopatka - 0,8 kg

 

post-55133-0-28092700-1494239826_thumb.jpg

 

Boczek - 0,8 kg

 

post-55133-0-96423600-1494239826_thumb.jpg

 

Wołowina II kl. - 0,4 kg

 

post-55133-0-60146700-1494239827_thumb.jpg

 

 

Przyprawy:

 

Sól morska - 18 g/kg

Pieprz biały - 2 g/kg

Kwiat gałki muszkatołowej - 0,5 g/kg

Majeranek - 2 g/kg

 

 

Wołowina mielona 3 razy + 20 % wody

Łopatka i boczek na siatce 6

 

Jelita baranie.

 

Batony 7-9 cm

 

post-55133-0-15738600-1494239828_thumb.jpg

 

 

post-55133-0-75332300-1494239828_thumb.jpg

 

 

post-55133-0-40603900-1494239829_thumb.jpg

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12934-norymberska-kie%C5%82basa-grillowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-550749
Udostępnij na innych stronach

Za mało podpieczona :(

Wg jakich kryteriów?   :D  Znaczy ma być węgiel?

[Dodano: 08 maj 2017 - 12:59]

Jakie wrażenia smakowe?

Za mało pieprzu i kwiatu gałki.  :)

[Dodano: 08 maj 2017 - 13:04]

Oprócz tego kiełbaski bardzo smaczne.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12934-norymberska-kie%C5%82basa-grillowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-550755
Udostępnij na innych stronach

Tak.. Malo podpieczona.!

Pawel, jak wcinam gdzies Norymberska to czuc wyraznie "macisblüte". Pieprz zmienil bym na kolorowy, utrzaskany w mozdziezu .

Ponad to jest wyczuwalny lekko smak cytryny tzn. imbiru swiezego..☺

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12934-norymberska-kie%C5%82basa-grillowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-550758
Udostępnij na innych stronach

Pawel, jak wcinam gdzies Norymberska to czuc wyraznie "macisblüte". Pieprz zmienil bym na kolorowy, utrzaskany w mozdziezu .

Ponad to jest wyczuwalny lekko smak cytryny tzn. imbiru swiezego..☺

No właśnie, tym razem nie dałem imbiru. Coś jej brakuje, a jeśli chodzi o kolor, to zdjęcie jest zrobione podczas grillowania.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12934-norymberska-kie%C5%82basa-grillowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-550759
Udostępnij na innych stronach

Za mało, no chyba że robiłeś grilla tylko dla Siebie :) A co to za baranie jelita, fajny kaliber.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12934-norymberska-kie%C5%82basa-grillowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-550763
Udostępnij na innych stronach

Za mało, no chyba że robiłeś grilla tylko dla Siebie :) A co to za baranie jelita, fajny kaliber.

Testowa ilość, były jeszcze inne rzeczy.   :)  A jelita 24-26.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12934-norymberska-kie%C5%82basa-grillowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-550768
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.