Zio Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Po problemach z użytkowaniem wędzarni z paleniskiem postanowiłem przejść na DG+elektryka.Moja wędzarnia ma ok450L (120x50x70cm), grzałkę elektr. 2 kW ( z termoregulatorem PID- opis w innym moim temecie), dymogenerator Dymbox, ścianki z listew 12mm ( będę ocieplał) i pracuje w temperaturze zewnętrznej ok 30°C (tak, u mnie tropik).Termoregulator PID bardzo dobrze utrzymywał zadaną temperaturę w granicach 2°C ! Grzałka dość szybko wypracowała zadaną temperaturę 80°C w wędzarni z wsadem ok 25kg ale problem był taki, że nie mogłem uzyskać temp 72°C w batonie. Dopiero po jakichś 5 godzinach osiągnąłem w batonie ok 62°C ( i skończyły mi się baterie ). Wcześniej przez 1 godź wędziłem w temp. 55- 60°C i 1 godz w 70°C. Razem ok 7godz. Mięsiwo osuszone było w upalnej pogodzie wiatrakiem.Cały czas pracował dymogenerator ( dawał radę ale potwierdzam, że otwory wlotu powietrza powinny być na dnie, bo zrębki poniżej dyszy nie paliły się dobrze).Wędzonki wyglądały bardzo ładnie, w środku wyglądało na ugotowane ale wolałem nie próbować bo mięso nie badane. Niestety parzenie zepsuło cały efekt wizualny, tłuszcz się wytopił z sosem i były takie pęcherze pod jelitem.Co wg mnie może pomóc :1. Dorobienie klapki? Wylot komina ma fi 8cm i nie przymykałem go.2. Ograniczyć otwieranie wędzarni lub nie otwierać. (Dla sprawdzenia ilości dymu i wyglądu wędzonek otwierałem drzwi wędzarni kilka razy.)3. Ocieplenie. (I tu pytanie: jakiej minimalnej grubości wełnę mineralną muszę zastosować? Nie mam doświadczeń z wełną)4. Podpiekać dopiero po wędzeniu i przy zamkniętym/ minimalnym przepływie powietrza. Jestem początkującym zadymiaczem i chciałbym się dowiedzieć jak w tym zagadnieniu jest u Was. Ile Wam zajmuje np. osiągnięcie temperatury wewnątrz kiełbasy i w jakich warunkach (jaki wsad, jaka pojemność wędzarni i jej budowa, temp na zewnątrz itd.) Może wszystko jest u mnie ok i za dużo się spodziewam ale w tradycyjnej ogniowej wędzarni "mojego mistrza" to wędzenie kiełbas z pieczeniem trwało 3 godz i wyglądały, pachniały i smakowały znakomicie.Zimne wędzenie w moich warunkach odpada. Również chciałbym wyeliminować parzenie większości wędzonek (więc wg tego co wyczytałem na szanownym forum zostaje tylko podpiekanie-pieczenie -jest różnica? bo różnie ludzie piszą). Pozdrawiam, Zio Cytuj Nie będę nikomu udowadniał, że koło nie jest kwadratowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zio Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udało mi się odzyskać zdjęcie wędzonek z zepsutej karty ale w [dodaj odpowiedz] nie ma opcji dołączenia pliku Cytuj Nie będę nikomu udowadniał, że koło nie jest kwadratowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Drugi występ na forum i druga krytyka. Coś mi to brzydko pachnie. ale w [dodaj odpowiedz] nie ma opcji dołączenia pliku Błąd. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 @Zio,Przeniosłam dyskusję o włośniu do odpowiedniego tematu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11037-infekcja-wlosniem-jak-to-wlasciwie-jest/page-3?do=findComment&comment=493586 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zio Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 @EAnnaNo i bardzo dobrze. Tzn nie bardzo, bo znów siedzę na forum i cxzytam o włosieniu zamiast wziąć się za robotę Cytuj Nie będę nikomu udowadniał, że koło nie jest kwadratowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.