jjacek25 Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Maja 2016 Witam.Mam następujące pytanie. Zapeklowałem kilka szynek które niałem dziś uwędzić. Niestety zaczeło tak bardzo padać że zalało mi całą wędzarkę i o wedzeniu dziś nie ma mowy. Mięso mam już wyjęte z zalewy a sama zalewa wylana. Jak mam teraz przechować je przez3 dni do soboty? Mam znowu przygotowac nowa zalewę? jeśli tak to jaką?PS. Zamrozić nie mam jak bo zamrażarka pełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Maja 2016 Taką samą, jaka była.Soli (peklosoli) możesz dać o 1-3% mniej w stosunku do ilości użytej do pierwszej zalewy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jjacek25 Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Maja 2016 Czyli zrobić jeszcze raz taką samą zalewę i w niej trzymać? A czy mięso porzez trzymanie w nowej zalewie przez kilka dni nie wchłonie więcej soli i nie będzie za słone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Maja 2016 Zrób solankę biorąc 0,75-0,80 kg soli na 10 l wody. Na każdy kilogram mięsa - 0,4-0,5 l solanki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jjacek25 Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Maja 2016 Ok, tak zrobię. Dziękuje za pomoc bo trochę szkoda by było tego mięska. Wysłane z mojego Coolpad 7320 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.