Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbe abyście ocenili mój projekt wędzarnio-grilla, z uwzględnieniem waszych wskazówek co do zmian na lepsze. Mam zamiar ruszyć z budową na wiosnę, jeśli będę miał czas.

Wędzarnia jest po lewej w tej budowli, a palenisko w tym małym domeczku.

 

I jescze widok na składzik drzewa

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1304-oce%C5%84cie-projekt/
Udostępnij na innych stronach

Wizualnie projekt jest bardzo ładny. Zgodnie z przysłowiem "diabeł tkwiw szczegółach", a tych nie znamy.

Moim zdaniem zbyt duża odległość paleniska od grilla.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1304-oce%C5%84cie-projekt/#findComment-27481
Udostępnij na innych stronach

jezeli po lewej to komora wedzarnicza to palenisko daj w tej samej odległości tylko z lewej bedziesz miał okolo 170 cm .Bo w tej chwili masz około 500cm .

Te scianę za blatem zrobiłbym lżejszą (optycznie) ogólnie więcej drewna mniej klinkieru ,żeby nie wyglądała jak twierdza

dach by ładnie pasował z gontu ale nie bitumicznego tylko drewnianego

aha składzik bardziej przewiewny (kilka ażurów z cegły wystarczy) co by drzewo ładnie schło i się nie zaparzało

Bierz łopatę i zaczynaj przecież ciepło :tongue:

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1304-oce%C5%84cie-projekt/#findComment-27485
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z przysłowiem "diabeł tkwiw szczegółach", a tych nie znamy.

Jeżeli ten mały domeczek (przepraszam za porównanie, ale przypomina mi budę dla psa) jest paleniskiem to stanowczo za daleko. Problemem też w tym przypadku będzie komin podziemny, który może być podtapiany w czasie większych opadów. Wiąże się to z dodatkowymi nakładami na odpowiednią izolację. Na Twoim miejscu zrezygnowałbym z tego paleniska i umieścił go nad ziemią na prawej stronie całej budowli. Składzik na drewno za budowlą zadaszony takim półdaszkiem z możliwością wentylowania przez ażurową ścianę tak jak pisał Jasiu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1304-oce%C5%84cie-projekt/#findComment-27487
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam i zgadzam się z tym co napisał Pedro. Palenisko powinno być usytuowane poniżej kanału dymowego a w odległości nie większej jak 2; 2,5 m, z tym że jesli zamierzasz wędzić zimnym dymem to w celu uzyskania tzw. cugu - ciągu w palenisku kanał dymowy musi mieć dużą średnicę - im dalej, tym większa średnica np przy odległości 2m średnica kanału powinna wynosić 32x32 cm. Podaję to w oparciu o moją wędzarnię ( moj kanał ma 160cm długości ) i rozmowy ze znajomymi. Przy długich kanałach doprowadzających dym wędzarniach gdzie są krótkie kominy będą problemy z uzykaniem ciągu. Wtedy możesz wspomagać przepływ dymu elektrycznym małym wentylatorkiem usytuowanym przy wlocie do paleniska.

Przemyśl temat i dalej pytaj.

Powodzenia.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1304-oce%C5%84cie-projekt/#findComment-27519
Udostępnij na innych stronach

witaj Olesiak ,wiesz nie jestem fachowcem w sprawie wędzoków ale kliknij gdzie sie ma znajowac ten wędzok z której strony ?bo nie za bardzo sie łapie ,(czy to te miejsce naprzeciw tej niby budki dla psa sorrki ale tak to wyglada),z tymi kręgami ,chodzi mi o 3 schemat ? czy nie lepiej byłoby zamknąć całość drzwiami i miec takie duże pomieszczenie wędzarnicze? łatwe wkładanie i przewieszanie wyrobów,takie jest moje skromne zdanie ,pamiętaj najlepsze sa zawsze najprostsze rozwiazania ,po co sobie gmatwac życie ,a palenisko dałbym po przeciwnej stronie tak żeby szło wykorzystac ciepło do suszenia drewna w schowku ,no ale niech sie wypowiedzą fachowcy ja jeszcze jestem w sprawie wedzoków laikiem ,jak i w całym tym fachu ,dopiero co raczkuje , pozdrawiam Janusz
nie rób dymu jak nie wędzisz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1304-oce%C5%84cie-projekt/#findComment-27522
Udostępnij na innych stronach

Olesiak, masz do wyboru - jak chcesz zostawić palenisko tam gdzie planujesz to wędzarnik rozplanuj tam gdzie stoi kosz na drzewo.

Jak chcesz zostawić wędzarnik tam gdzie jest - to palenisko zrób pod koszem, a wtedy Ci zniknie budka z placu.

Ogólnie projekt (po nie wielkich przeróbkach) uważam za udany. :smile:

idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1304-oce%C5%84cie-projekt/#findComment-27525
Udostępnij na innych stronach

Projekt poo zmianach, jak coś jeszcze do zmiany proszę pisać. Za poprzednie wskazówki DZIĘKUJĘ

 

Po zmianach palenisko przeniosłem do prawej części budyneczku, nad nim składzik z przewiewnymi ścianami i szy kominowy do wędzarni ponad poziomem ziemi (pod blatem z cegły klinkierowej jako półka na rózne rzeczy np. drzewo extra suche na rozpałkę). Jeszcze raz dzięki za wskazówki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1304-oce%C5%84cie-projekt/#findComment-27539
Udostępnij na innych stronach

Witaj.

 

Moim zdaniem powinieneś jeszcze pomyśleć o grilu.W tym pustym kawałku gdzie jest szyb do wędzarni jest trochę miejsca do wykorzystania.

Można wędzić np.rybki lub kurczaczki i przy okazji delektować się zrobioną przez siebie białą kiełbasą z grilla. :tongue:

I oczywiście wszystko to popijać zrobionym przez siebie wspaniałym trunkiem. :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1304-oce%C5%84cie-projekt/#findComment-27540
Udostępnij na innych stronach

Na szkicu wszystko ładnie wygląda. Zastanowiłbym się nad drzwiczkami paleniska. Wiadomo, że przy palenisku powstaje różny bałagan (popiół, drewno przygotowane do palenia itp.). W związku z tym palenisko umieściłbym na ścianie wschodniej tak, że front budowli byłby zawsze ładny i czysty. Ponadto przewód dymowy zabudowałbym w całości klinkierem (równo z ścianą frontową). Na obudowanym klinkierem kanale dymowym, a pod blatem można składować (suszyć) ładne polana drewna.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1304-oce%C5%84cie-projekt/#findComment-27542
Udostępnij na innych stronach

I tym samym zbliżamy się do podobnego rozwiązania:

 

http://www.smokepol.natal.pl/img/king.jpg

 

Od prawej: palenisko, potem kanał dymowy (w którym można grillować), a na końcu po lewej wędzarnia :-)

 

Olesiak, pomyśl może czy czasami nie chciałbyś ugotować w garze jakiegoś bogracza, czy podusić gulasz wołowy.

Jeśli tak, to miejsce na drewno można przerzucić nad kanał dymowy, a nad paleniskiem zamontować fajerki, na których można (nawet przy okazji wędzenia) postawić gar.

 

Pomysł Pedra z umieszczeniem paleniska z boku jest bardzo dobry.

 

PS. Pedro, skąd wiedziałeś gdzie jest wschód ? Może to projekt przy oświetleniu sztucznym ? :tongue: :lol:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1304-oce%C5%84cie-projekt/#findComment-27545
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.