Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie są betonowe kręgi, ocieplone styropianem 10 cm i nie mam aż tak grubej warstwy ziemi na tym, a temperaturka w kilkuletniej ziemiance jest odpowiednia :) 

Robiąc jak na rysunku, będziesz miał z nadmiarem, więc działaj :) Powodzenia w budowie.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13133-budowa-ziemianki-adama/page/3/#findComment-507236

• Odpowiedzi 209
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Przy tej głebokosci dałbym styropian odławy fundamentowej -EPS 100  , minium 10 cm , przed styropianem proponuje zrobic izolację z jakiegoś dysperbitu ( wodorozcienczalnego ) z zewnątrz oczywiście .Jesli cchchesz zrobić strop z cegły a nastepnie go zalac bateonem ( taki wynika z Twojego rysunku ), to proponuję byś poprosił kogoś na miejscu by Ci pokazał jak taką konstrukcje zbroić , jaki beton zastosować , tu też zrobiłbymn izolacje  , nastepnie styropian , okrywa ziemią , z grubością okrywy nie mozna przesadzać ze względu na ciężar. Dla utrzymania grubości okrywy zrobiłbym krążyny z płyty pilsniowej do profilowania , Podłogę wewnatrz nie izoluj  to bedzie zródło ciepła wewnatrz , na rysunku nie zaznaczyłeś wentylacji. Przy izolacji skupiłbym sie na  izoloaniu wejscia - moze podwójne wrota izolowane  styrodurem etc . POzdrawiam

Wojciech Pacan
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13133-budowa-ziemianki-adama/page/3/#findComment-507245

U mnie są betonowe kręgi, ocieplone styropianem 10 cm i nie mam aż tak grubej warstwy ziemi na tym, a temperaturka w kilkuletniej ziemiance jest odpowiednia :)

Robiąc jak na rysunku, będziesz miał z nadmiarem, więc działaj :) Powodzenia w budowie.

Rysunek wszystko przyjmie, zobaczymy jak wyjdzie w rzeczywistości. Nie chcę mieć też na działce nowego Giewontu więc warstwa ziemi może ostatecznie nieco zmaleć.

Przy tej głebokosci dałbym styropian odławy fundamentowej -EPS 100  , minium 10 cm , przed styropianem proponuje zrobic izolację z jakiegoś dysperbitu ( wodorozcienczalnego ) z zewnątrz oczywiście .Jesli cchchesz zrobić strop z cegły a nastepnie go zalac bateonem ( taki wynika z Twojego rysunku ), to proponuję byś poprosił kogoś na miejscu by Ci pokazał jak taką konstrukcje zbroić , jaki beton zastosować , tu też zrobiłbymn izolacje  , nastepnie styropian , okrywa ziemią , z grubością okrywy nie mozna przesadzać ze względu na ciężar. Dla utrzymania grubości okrywy zrobiłbym krążyny z płyty pilsniowej do profilowania , Podłogę wewnatrz nie izoluj  to bedzie zródło ciepła wewnatrz , na rysunku nie zaznaczyłeś wentylacji. Przy izolacji skupiłbym sie na  izoloaniu wejscia - moze podwójne wrota izolowane  styrodurem etc . POzdrawiam

Izolacja ścian od zewnątrz będzie. Posmarowana będzie też góra wylanego betonu na stropie.

Nie za bardzo rozumiem Dla utrzymania grubości okrywy zrobiłbym krążyny z płyty pilsniowej do profilowani - chodzi o szalunek dla stropu ?

Wentylacja rurą 160, jeszcze nie wiem w którym miejscu, jest kilka opcji 

post-67209-0-67079300-1468913623.jpg

pozdrawiam

Adam74

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13133-budowa-ziemianki-adama/page/3/#findComment-507280

Warstwa betonu nad cegłą jest bez sensu.

Chyba, że ma wyrównać pod izolację powłokową?

Miedzy cegły zaprawa niezbyt mokra- żeby nie ubrudzić od dołu cegieł- będzie widoczne.

Jak będziesz układał cegły i je spoinował to od góry przecieraj je kawałkiem cegły- pod izolacje powłokową, wodorozcieńczalną- Dysperbit grunt (1/1 z wodą) plus 2x .

Jak przeschnie, na to styropian, przestrzeń między styropianem wypełniaj pianką Ceresit Quatro.

Na to jakaś gruba folia, np do oczek wodnych.

Styropian do poziomu gruntu wystarczy, raczej przeciągnij tą folię po 1m od ścian ziemniory- bedzie sucho.

Z izolacją ściany wejściowej się wstrzymaj na razie- zobaczysz jak będzie, można ja np pogrubić...

Jak się upierasz na beton na cegły (bez sensu) to wystarczy zbroić gładkim prętem fi 6 co 20 cm w kratkę, wiąż co 3 oczko...

Może zmniejsz promień stropu z cegły, ''wypłaszcz'' go- będzie łatwiej....

Przed drzwiami wejściowymi pod wycieraczką'' zrób pojemnik zbiorczy w razie zalania plus spadek posadzki pomieszczenia w jego kierunku....

Fajna posadzka z cegieł "w jodełkę" np.... :thumbsup:

Działaj :):clap: 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13133-budowa-ziemianki-adama/page/3/#findComment-507287

Jakoś nie mam zaufania do stropu z samych cegieł. Nie chciałbym aby ktoś wpadł do środka  :facepalm: .

Warstwa betonu ma dać wytrzymałość.

Co masz na myśli  raczej przeciągnij tą folię po 1m od ścian ziemniory- bedzie sucho ?

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13133-budowa-ziemianki-adama/page/3/#findComment-507373

Cegły ułożone po łuku wieki przetrwają

Edytowane przez Kruszynka
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13133-budowa-ziemianki-adama/page/3/#findComment-507374

Jak nie dam betonu to strop będzie miał 12 cm grubości (jedna warstwa cegieł ułożona na wozówce). Na to przyjdzie styropian, ziemia i dzieciaki w zimie z sankami. Trochę strach.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13133-budowa-ziemianki-adama/page/3/#findComment-507412

:) Adam... z tą betonową czapą to jest tak jak byś budował most wzdłuż rzeki.... :facepalm:

Zabezpieczy ziemniorkę od wybuchu wewnątrz...

Szkoda kasy i roboty

Postaraj się idealnie wymierzyć ilość cegieł na łuku- tzn szerokość spoiny "od dołu".

Jak coś będzie słabo to reguluj promieniem łuku.

Styropian od góry ma jakiś sens, bo może się grunt nagrzać, szczególnie na pd i pd/zach stronie i tu izolacja ok :yes:

Natomiast dawanie styropianu pionowo, moim zdaniem, to pomysł delikatnie mówiąc.... nieuzasadniony.

Czynnikiem stabilizującym temperaturę w ziemiance jest właśnie grunt to co i po co izolować? :laugh:

Izolować od tego co robi dobrze? ;)

:) Adam odnośnie folii tej przeciągniętej...

Wg Twojego rysunku/przekroju z postu #50...

Styropian zakończ na poziomie "O" natomiast folię zacznij przy lewym "O" rozwiń przez ziemiankę i zakończ przy prawym "O" :facepalm::laugh:

Oczywiście ja wkopując-ze spadkiem!!!), zwiększysz tym manewrem długość drogi wody opadowej znad ziemianki do jej ścian...

Działaj :thumbsup::clap:

Edytowane przez Małgoś
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13133-budowa-ziemianki-adama/page/3/#findComment-507455

Witam

Miałem taki sam pomysł na ziemiankę i też wylałem beton na cegły, jakoś tak samym cegłom nie wierzyłem :) . Ociepliłem 10cm z góry i do 0.5 m poniżej gruntu boczne ściany, ławy są na głębokości 170cm, później ściany do poziomu gruntu i strop łukowy. Wentylacja to rura 110 puszczona kilka metrów pod ziemią (wlot) i wylot przez drzwi wejściowe od północy. Na górze jest jakieś 40cm ziemi. I jest trochę problem z wilgocią i z temperaturą. Ogólnie jest za wilgotno, nie ma wody bo ziemia piaszczysta ale na regałach skrapla się wilgoć i na słoikach i butelkach rośnie pleśń. Temperatura zimą była w granicach kilku stopni ale teraz jest ok. 16 co jak na piwniczkę to uważam że za dużo. Zamontowałem wentylator i to pomaga z wilgocią (spada) ale nie wiem czy nie zwiększy temperatury. Przez to jestem trochę rozczarowany tą piwniczką ale jeszcze poeksperymentuję i zobaczę.

post-55553-0-24260800-1469368100_thumb.jpg

post-55553-0-94453500-1469368104_thumb.jpg

post-55553-0-96691300-1469368108_thumb.jpg

post-55553-0-06607700-1469368113_thumb.jpg

post-55553-0-66387900-1469368116_thumb.jpg

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13133-budowa-ziemianki-adama/page/3/#findComment-507870

Mlody jestem czytam i ucze sie jeszcze Ale jedno mnie zastanawia dlaczego ocieplac ziemianke czy piwniczke ????

Ociepliłem 10cm z góry i do 0.5 m poniżej gruntu boczne ściany, ławy są na głębokości 170cm, później ściany do poziomu gruntu i strop łukowy

Chyba nie powinno sie ocieplac ziemnianki bo nie takie jest jej cel ?? Wydaje mi sie ze powinno sie ja jak najbardziej zabezpieczyc przed wilgocia no ale nie ocieplac chyba co nie ??

W czasach kiedy ziemianka byla konieczna do przechowywania i konserwacji zywnosci nie bylo marketow budowlanych itp itd no i byly one wykonane z podstawowych materialow takich jak kamien i cegla no i bylo w nich zawsze chlodno.

No i wlasnie czy to nie od takiego mega izolowania styropianami itp nie robi sie tam jak w termosie ????? Gdzie ta wilgoc ma sie podziac jak nie na scianach przez ktore nie moze sie eydostac chyba ??

Dawno temu jako dziecko sasiad mojej babci robil taka ziemianke z cegly i kamienia i przed samym zasypaniem smarowali ja chlopi smola do dzis panietam ten zapach :( i dopiero wtedy byla zasypana. Chyba w celu izolacji od wilgoci ??

Tak jak pisalem mlody jestem ucze sie jeszcze wiec prosze sie nie denerwowac ja nie krytykuje tylko podpytuje :D  :D  

Pozwole sobie na koniec zacytowac Wikipedie 

Ziemianka - prymitywne schronienie wykopane w ziemi, przeważnie przykryte gałęziami i poszyciem leśnymlub odchodami zwierzęcymi w formie stałej, niekiedy wyposażone w piec gliniany.

Używane były między innymi przez plemiona germańskie i słowiańskie, przetrwały po dziś dzień na całym świecie jako przechowalnia pożywienia w okresie zimowym, schronienia myśliwskie, a nawet jako mieszkanie dla ludzi. W Polsce w XX wieku ziemianki, potocznie w gwarze ludowej zwane jako "Gruba" służyły do zimowego przechowywania ziemniaków, buraków i jarzyn.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ziemianka

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13133-budowa-ziemianki-adama/page/3/#findComment-507876

Witam

Miałem taki sam pomysł na ziemiankę i też wylałem beton na cegły, jakoś tak samym cegłom nie wierzyłem :) . Ociepliłem 10cm z góry i do 0.5 m poniżej gruntu boczne ściany, ławy są na głębokości 170cm, później ściany do poziomu gruntu i strop łukowy. Wentylacja to rura 110 puszczona kilka metrów pod ziemią (wlot) i wylot przez drzwi wejściowe od północy. Na górze jest jakieś 40cm ziemi. I jest trochę problem z wilgocią i z temperaturą. Ogólnie jest za wilgotno, nie ma wody bo ziemia piaszczysta ale na regałach skrapla się wilgoć i na słoikach i butelkach rośnie pleśń. Temperatura zimą była w granicach kilku stopni ale teraz jest ok. 16 co jak na piwniczkę to uważam że za dużo. Zamontowałem wentylator i to pomaga z wilgocią (spada) ale nie wiem czy nie zwiększy temperatury. Przez to jestem trochę rozczarowany tą piwniczką ale jeszcze poeksperymentuję i zobaczę.

Piękna budowla  :clap:

Rura fi 110 to moim zdaniem za mała średnica dla wentylacji piwniczki, Było opisywanych na forum kilka budowli z taką średnicą rury wentylacyjnej i kończyło się zawsze zwiększaniem dopływu powietrza. Wylot powietrza też słaby. Powinien być komin wyciągnięty ponad strop aby wymusić grawitacyjny ciąg.  Ponadto jeżeli ta szara rura na jednym ze zdjęć to wlot powietrza to jest ona powyżej wylotu. Tak wentylacja działać nie będzie.To może być przyczyna dużej wilgotności w piwniczce.

Trochę mnie zmartwiłeś temperaturami. Ziemiankę masz posadowioną głęboko (jeśli ściany są do poziomu gruntu to góra ławy jest na ok. -140cm), jest ocieplona, przysypana czyli powinno być OK. 

Potencjalne słabe punkty to nieocieplone drzwi (?), nasłoneczniona górka. Nie masz jakiejś kamerki na podczerwień to byśmy zobaczyli gdzie się to ciepło dostaje  :angel:

pozdrawiam

Adam74

Mlody jestem czytam i ucze sie jeszcze Ale jedno mnie zastanawia dlaczego ocieplac ziemianke czy piwniczke ????

Ociepliłem 10cm z góry i do 0.5 m poniżej gruntu boczne ściany, ławy są na głębokości 170cm, później ściany do poziomu gruntu i strop łukowy

Chyba nie powinno sie ocieplac ziemnianki bo nie takie jest jej cel ?? Wydaje mi sie ze powinno sie ja jak najbardziej zabezpieczyc przed wilgocia no ale nie ocieplac chyba co nie ??

W czasach kiedy ziemianka byla konieczna do przechowywania i konserwacji zywnosci nie bylo marketow budowlanych itp itd no i byly one wykonane z podstawowych materialow takich jak kamien i cegla no i bylo w nich zawsze chlodno.

No i wlasnie czy to nie od takiego mega izolowania styropianami itp nie robi sie tam jak w termosie ????? Gdzie ta wilgoc ma sie podziac jak nie na scianach przez ktore nie moze sie eydostac chyba ??

Dawno temu jako dziecko sasiad mojej babci robil taka ziemianke z cegly i kamienia i przed samym zasypaniem smarowali ja chlopi smola do dzis panietam ten zapach :( i dopiero wtedy byla zasypana. Chyba w celu izolacji od wilgoci ??

Tak jak pisalem mlody jestem ucze sie jeszcze wiec prosze sie nie denerwowac ja nie krytykuje tylko podpytuje :D  :D  

Pozwole sobie na koniec zacytowac Wikipedie 

Ziemianka - prymitywne schronienie wykopane w ziemi, przeważnie przykryte gałęziami i poszyciem leśnymlub odchodami zwierzęcymi w formie stałej, niekiedy wyposażone w piec gliniany.

Używane były między innymi przez plemiona germańskie i słowiańskie, przetrwały po dziś dzień na całym świecie jako przechowalnia pożywienia w okresie zimowym, schronienia myśliwskie, a nawet jako mieszkanie dla ludzi. W Polsce w XX wieku ziemianki, potocznie w gwarze ludowej zwane jako "Gruba" służyły do zimowego przechowywania ziemniaków, buraków i jarzyn.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ziemianka

Ocieplać po to aby zapewnić stałą temperaturę, niezależną od pory roku.

Pojęcie chłodno jest względne. Jeśli na dworze jest upał 30 stopni to jak wejdziesz do ziemianki, w której będzie 16 stopni to powiesz, że jest w niej chłodno. Ale nie o taką temperaturę tutaj walczymy. Chcemy uzyskać 8-10 stopni. I aby to osiągnąć posługujemy się dostępną technologią. Kiedyś smarowali smołą (czyli też robili termos) dziś dysperbitem (nie śmierdzi, nie trzeba podgrzewać, rozcieńcza się wodą). Kiedyś nie było styropianów to trzeba było głębiej posadawiać piwniczki aby uzyskać podobną temperaturę. Kiedyś budowali z kamieni, cegły bo takie były dostępne materiały. Dziś mamy bloczki, pustaki, zaprawy. Zapewne i wtedy i dziś można wybudować dobrą piwniczkę. Tylko trzeba wiedzieć jak i gdzie. Uniwersalnego przepisu jednak nie ma, gdyż budujemy w innym gruncie, w innych warunkach klimatycznych, geograficznych w innym nasłonecznieniu.

Każda budowla to swego rodzaju eksperyment, raz się uda bardziej raz mniej.

pozdrawiam

Adam74

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13133-budowa-ziemianki-adama/page/3/#findComment-507912

Witam

Co do wentylacji to wlot to ta rura na zdjęciu ale ona idzie pionowo w dół na głębokość 170cm i później tak ze 4m poziomo i wchodzi na dole piwniczki od wschodu, myślałem że jak pójdzie pod ziemią kilka metrów to powietrze, które będzie wpadało będzie już wstępnie ochłodzone/ocieplone przez ziemię, wylot jest nad drzwiami wejściowymi. Góra ław jest na głębokości -1.70m i później 1.70m ścian i dopiero strop wychodzący nad powierzchnię. Na zdjęciach nie widać ale tam są dwie pary drzwi, jedne między piwniczką a przedsionkiem to są stalowe ocieplane 4cm (takie z marketu), później przedsionek ze studzienką na wodę o długości 1m i drugie drzwi na zewnątrz z drewna w środku 5cm styropianu, po obu stronach calowe deski, więc przez drzwi nie powinno bardzo się nagrzewać tym bardziej że są od północy. Zimą drzwi nie przemarzały. Jeszcze co do izolacji, to na zewnątrz ściany są malowane jakimś mazidłem od wilgoci a ostatnie 0,5m ściany jest ocieplone 10cm styro bo pomyślałem, że skoro ziemia przemarza na głębokość nawet do 1m to takie ocieplenie się przyda. Podłoga to cegły położone bezpośrednio na grunt. Ogólnie to jest problem jak pogodzić przechowywanie przetworów z przechowywaniem warzyw, warzywa potrzebują dużo wilgoci i ziemniaki czy jabłka całkiem dobrze się przechowywały ale z kolei na przetworach przez tą wilgoć pleśń zjadła wszystkie etykiety :) . Teraz mam problem z identyfikowaniem nalewek :D .

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13133-budowa-ziemianki-adama/page/3/#findComment-507925

ziemniaki czy jabłka całkiem dobrze się przechowywały
ze zwykłej ciekawości - czy jabłka przechowywane razem z ziemniakami - nie pachną ziemniakami ?

Muskie - to ryba 🙃

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13133-budowa-ziemianki-adama/page/3/#findComment-507926

Głównie to były ziemniaki a jabłka to tak okazyjnie wrzuciłem kilka kilo na miesiąc, chodziło mi o to, że po tym miesiącu jabłka nie pomarszczyły się a smaku to nie zdążyły zmienić.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13133-budowa-ziemianki-adama/page/3/#findComment-507934

Teraz mam problem z identyfikowaniem nalewek

Miol ja chetnie pomoge :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13133-budowa-ziemianki-adama/page/3/#findComment-507973

Budowa rośnie. Ściany prawie gotowe. Zabrakło zaprawy i kilku bloczków aby zrobić pełne 8 warstw.

post-67209-0-95430800-1469951728_thumb.jpg

post-67209-0-61686600-1469951756_thumb.jpg

Zastanawiam się, czy jest sens robić wieniec wzmacniający ściany, jeżeli byłby on przerwany przez otwór drzwiowy ?

post-67209-0-25549100-1469951758.jpg

A jeżeli robić to która wersja będzie pewniejsza (wersje u dołu powyższego szkicu)

W wersji lewej na istniejące bloczki robię szalunek trapezowy, daję 4 pręty i zalewam. Na tym muruję sklepienie

W wersji prawej dokładam jeszcze dwie warstwy bloczków, muruje sklepienie i dopiero wówczas otaczam sklepienie wieńcem.W tej opcji wieniec ma w najwęższym miejscu 12cm. Trochę mało, jak to zazbroić ?

W oby wersjach na sklepienie czapka betonowa.

pozdrawiam

Adam74

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13133-budowa-ziemianki-adama/page/3/#findComment-508394

Trzygodzinna burza (od lat takiej nie było) i ziemianka zamieniła się w basen. Jak nie przestanie padać to można będzie nurkować i pływać  :frantics:

post-67209-0-39858000-1469981268_thumb.jpg

Zadaszenie wejścia zdaje się być koniecznością.

pozdrawiam

Adam74

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13133-budowa-ziemianki-adama/page/3/#findComment-508422

Woda weryfikuje  dokonania ,ładnie murujesz , wieniec  w Twoim przypadku może  się skończyć  na  otworze drzwiowym. Zazbroić jak piszesz , nawet przerwany na otworze znacznie zwiększy  usztywnienie scian , w części węzszej zabrój tak samo jedynie wprowadż pręty do szerokiej części , jak się da przywiąż przynajmnie 2 prety do istniejącego zbrojenia ( 40 x srednica pręta musi miec zakład ) Pozdrawiam

Wojciech Pacan
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13133-budowa-ziemianki-adama/page/3/#findComment-508428

Tym razem natura postanowiła pomóc  ;)  i część wykopu zasypała bez pytania o zgodę.

Na szczęście hydroizolacja była kładziona w miarę przyrostu muru (1x dysperbit 1:1 z wodą i 2 x dysperbit)

post-67209-0-68639000-1469992397_thumb.jpg

w części węzszej zabrój tak samo jedynie wprowadż pręty do szerokiej części , jak się da przywiąż przynajmnie 2 prety do istniejącego zbrojenia ( 40 x srednica pręta musi miec zakład )

W części węższej masz na myśli przedsionek ?

Istniejące zbrojenie mam jedynie w fundamentach. Do czego mam przywiązać te pręty ?

pozdrawiam

Adam74 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13133-budowa-ziemianki-adama/page/3/#findComment-508456

Piszesz ze wykonasz wieniec , wieniec  wg. Twojego opisu zmieni szerokość i wysokość w miejscu w którym zaczniesz sklepienie , jesli ze sklepienia wyprowadzisz zbrojenie trzeba go połączyć ze zbrojeniem wieńca. Jeśli zaczniesz klepienie robić murowane zakoncz zbrojenie  i muruj łuk .Pozdrawiam

Wojciech Pacan
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13133-budowa-ziemianki-adama/page/3/#findComment-508522

A po co te wkładki?

Coś takiego zrobię, tylko z wieńca wypuszczę jeszcze wąsy aby złapać zbrojenie sklepienia (decyduję się na betonową czapę na cegłach).

pozdrawiam

Adam

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13133-budowa-ziemianki-adama/page/3/#findComment-508675