Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!

Uwielbiam chleb. Czasem go piekę - rozrabiam w maszynie i zostawiam do wyrośnięcia, potem w koszyk znowu do wyrośnięcia - ale piękny bocheneczek zawsze mi się rozłazi. W piecu to już w ogóle katastrofa - ciabatta.

Kiedy dodam więcej mąki to zbity straszliwie.

używam mąki chlebowej, mieszanek z bogutynskiego młyna, własnych eksperymentów i ZAWSZE chleb mi się rozłazi.

Co robię źle? Pomóżcie proszę....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1336-poradaczemu-chleb-mi-sie-roz%C5%82azi/
Udostępnij na innych stronach

Przypuszczam, że dwukrotne rośnięcie chleba to za dużo, wystarczy raz . Nigdy nie robiłam chleba w maszynie, ale tradycyjnie. Chleb z mąką żytnią nie wyrabia się długo, tylko wymieszać wszystkie składniki i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie do foremek i rośnie do momentu pieczenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1336-poradaczemu-chleb-mi-sie-roz%C5%82azi/#findComment-28251
Udostępnij na innych stronach

Ulaa a jakiej konsystencji jest wyrobione ciasto?bo ja pieke codziennie i nie mam takiego problemu chlebek wysoki i nie rozlany a gdy tylko z mąki żytniej to jak Grazia powiedziła foremki

u mnie ciasto ma kształt kuli odchodzi od dzieży miksera i nie klei sie do rąk

potem rosnie godz ,następnie formuje bochenek , znów rośniecie okolo 30-40min i do piekarnika przed koncem pieczenia zraszam wodą

Pozdrawiam Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1336-poradaczemu-chleb-mi-sie-roz%C5%82azi/#findComment-28254
Udostępnij na innych stronach

Caly ból w tym, ze ja chcialabym miec bochenek chleba a nie chleb z keksowki.

Uzywam roznej maki, i pszennej, zytniej, mieszanych.

Po pierwszym rosnieciu chleb jest dosc zadki, ale potem dorzucam maki i jest dobrze odchodzacy od reki, miekki i wtedy rosnie w koszyku wysypanym. Gdy go przerzucam na blache wysypana maka trzyma ksztalt, ale w piekarniku sie rozlazi :-( i znowu ciabatta.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1336-poradaczemu-chleb-mi-sie-roz%C5%82azi/#findComment-28272
Udostępnij na innych stronach

Tez wypiekałem kiedyś chleb. Rozłaził mi się w miejscu, gdzie wyrasta ponad ramkę. Pomogło wydłużenie czasu wyrastania i wyrabiania. Ale to dla chleba pszennego! Chleby z mąki żytniej, zwłaszcza razowej wyrabiać krótko! Pszenne i pszenno-żytnie (nie na zakwasie) powinny wyrosnąc tak, aby podwoiły swoją objętość. Dopiero potem do pieca.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1336-poradaczemu-chleb-mi-sie-roz%C5%82azi/#findComment-28275
Udostępnij na innych stronach

ciabata to taki wloski płaski chleb w smaku jak bułka

 

 

 

@ ulaa

a w jakich proporcjach mieszasz maki bo jeśli dasz za dużo Zytniej , to ciasto będzie półpłynne i sie rozjeżdża

na forum jest temat

chleb Bonaira

bardzo łatwy do wykonania i zapewniam nie będzie to ciapata :tongue:

bar

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1336-poradaczemu-chleb-mi-sie-roz%C5%82azi/#findComment-28302
Udostępnij na innych stronach

Możliwe że chleb robi sie płaski, ponieważ chleb z kosza przerzucasz na zimna blachę, a blacha musi być gorąca, tak jak w piecu chlebowym, wkładasz od razu w gorący, tak samo w piekarniku, blacha z piekarnika gorąca, bo inaczej tak jak piszesz ciabatta.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1336-poradaczemu-chleb-mi-sie-roz%C5%82azi/#findComment-28306
Udostępnij na innych stronach

u mnie drugie rośnięcie następuje już na blasze jak podwoi objętość to do pieca :tongue:

oto fotki:

czasy sa na fotkach :wink:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1336-poradaczemu-chleb-mi-sie-roz%C5%82azi/#findComment-28309
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

u mnie drugie rośnięcie następuje już na blasze jak podwoi objętość to do pieca :tongue:

oto fotki:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

czasy sa na fotkach :wink:

Piekny ten pokaz slajdow, no i gratuluje sliczego chlebka.

ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1336-poradaczemu-chleb-mi-sie-roz%C5%82azi/#findComment-44495
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam !

podepnę się z pytaniem

upiekłem już kila chlebów z różnych przepisów, chleby są bardzo dobre

tylko jest jeden problem

Po 2 dniach stają się w środku takie lepkie jak dotknąć palcem

Co robię żle

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1336-poradaczemu-chleb-mi-sie-roz%C5%82azi/#findComment-121098
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.