Skocz do zawartości

RaV22

Użytkownicy
  • Postów

    685
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Kontakt

  • strona WWW
    http://www.panwedzonka.pl

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    sam już nie wiem
  • Zainteresowania
    fotografia, kuchnia, RC

Osiągnięcia RaV22

Doświadczony

Doświadczony (10/14)

  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Aktywny rozmówca Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Poszukujemy osoby na stanowisko masarz/rzeżnik do nowej restauracji w śródmieściu Warszawy. Produkcja oparta o mięso wysokiej jakosci, z tradycyjnego chowu. Od kandydatów oczekujemy doświadczenia przy rozbiorze półtusz i produkcji masarskiej oraz sumienności w wykonywaniu obowiązków. Oferujemy stabilne zatrudnienie, dobre wynagrodzenie i możliwość rozwoju. Zapraszamy do przesłania CV na adres wylot22@gmail.com a następnie na rozmowę. Dziekujemy i pozdrawiamy.
  2. Napisz coś więcej. Czym karmisz, czy to jednorazowa akcja, czy można by kupować regularnie? Jak cena? Jak z ubojem i dowozem do Warszawy? Czy wystawisz rachunek/fakturę.
  3. RaV22

    Mangalica sprzedam

    A ta Mangalica to jednorazowo, czy była by szansa częściej? I czy ubój we własnym zakresie czy jest szansa na półtusze?
  4. Cześć Pracuję właśnie nad projektem, do którego będę potrzebował wieprzowiny wysokiej i stałej jakści.Interesują mnie rasy (lub krzyżówki) Duroc, Mangalica, Hampshire, Pietrain, Puławska.Na początku tygodniowo 1-2 półtusze, z czasem myślę że trochę więcej. Hodowla bez "dopalaczy", bardziej tradycyjna 6-9 miesięcy.Współpraca długoterminowa. Jeżeli hodowla była by zlokalizowana w mazowieckim, było by wspaniale, ale nie jest to konieczne.Posiadam samochód chłodnię i mogę dojechać do ubojni. Proszę o kontakt przez pw.
  5. RaV22

    Spiżarnia Anuś

    Ja znam inny sposób. Zrób syrop 1:1 (woda-cukier) Zalej jabka gorącym syropem. Zostaw do następnego dnia. Następnego dnia zjej syrop, zagotuj i ponownie zalej nim jabłka. Czynność trzeba powtórzyć 3-5 razy w zależności jak twarde są owoce i w jakiej postaci chcesz je zachować. Ostatni raz, przed zalaniem owoców w słoikach zredukuj syrop o 30-40%. Zalej gorącym owoce w gorących słoikach, nie trzeba pasteryzować. Tak zrobione owoce są bardzo słodkie, więc raczej do dekoracji lub ciast/tortów. Fajnym dodatkiem może być musztarda w proszku Colmansa miło przełamuje słodycz i moża owoce podawać do mięs
  6. RaV22

    Maad - na spokojnie ;)

    W kiełbaskach wiedeńskich ser jest bardziej miękki, ale smak ma dość intensywny. Skład surowcowy naszej produkcji WP kl1 - 2 kg / sitko 6 mm WP kl 2 - 1 kg / sitko 4 mm WP kl 3 - 1kg / sitko 2 mm + blender tłuszcz - 420 g / sitko 4 mm ser 600 g WP 1 i 2 z łopatki i szynki, tłuszcz - podgardle, WP 3 - łata wołowa + ścięgniste z łopatki. sól peklowa 18g/kg mięsa czosnek 2/kg pieprz czarny 1,5 g/kg kolendra mielona (nasiona) 0,2 g/kg woda do kutrowania 350 ml Smak dobry, choć nie ten, który chcieliśmy odtworzyć. Jak dla mnie zdecydowanie za chuda. Oryginalna jest też trochę bardziej rozdrobniona i ma chyba więcej mięsa kl 3. W kolejnej produkcji odwrócił bym proporcje WP 1 do WP 2, tym bardziej że WP 2 była chuda. Może zwiększyć likośc tłuszczu kosztem WP 2. Ser spróbujemy chwilę powyrabiać w mieszarce, żeby trochę zaokrąglić krawędzie. Smak sera wyczuwalny, ale trochę za mało, albo zwiększymy jego ilość (do 20%) albo poszukamy lepszego sera, choć te prawdzile ementalery są twardsze i boję się że problemy przy nadziewaniu i odkręcaniu parek będą jeszcze większe. Jak na pierwsze podejście, to jestem zadowolony, ale receptura wymaga poprawek. Chyba będę musiał kupić kolejną porcję wzorcową
  7. Żadnych kostek, chyba że z giczy wołowej lub cielęcej
  8. Po pierwsze żeby nie był mętny musisz go gotować na wolnym ogniu przez 3-4 godziny. Napiszę też coś za co niektórzy mnie obśmieją, ale co mi tam. Zalej samo mięso ciepłą wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i jak powstaną szumowiny (po ok 10 minutach) wylej całą wodę. Mięso opłucz i zacznij gotować rosół w nowej wodzie. Dotyczy to zwłaszcza drobiu. Nie piszę nic o składzie mięsa i warzyw, bo to sprawa indywidualna, ale fenkuł i przypalona cebula bardzo miło podkręcają smak.
  9. RaV22

    Zadyma RaV-a

    I jeszcze zapowiedź wtorkowego wyrobu.
  10. Mam nadzieję że też będę miał tyle szczęścia, bo rolada wygląda obiecująco
  11. A łopatka po klasyfikacji to jakie mięsa da i w jakich ilościach?
  12. RaV22

    Zadyma RaV-a

    Nowy nabytek, z myślą o nadchodzących świętach. Już we wtorek będę miał okazję go przetestować
  13. RaV22

    Ostrzenie noży

    Jak długo szła przesyłka?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.