ulaaa Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Lutego 2008 Czołem!Uwielbiam chleb. Czasem go piekę - rozrabiam w maszynie i zostawiam do wyrośnięcia, potem w koszyk znowu do wyrośnięcia - ale piękny bocheneczek zawsze mi się rozłazi. W piecu to już w ogóle katastrofa - ciabatta.Kiedy dodam więcej mąki to zbity straszliwie.używam mąki chlebowej, mieszanek z bogutynskiego młyna, własnych eksperymentów i ZAWSZE chleb mi się rozłazi.Co robię źle? Pomóżcie proszę.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1336-poradaczemu-chleb-mi-sie-roz%C5%82azi/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grazia Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Lutego 2008 Przypuszczam, że dwukrotne rośnięcie chleba to za dużo, wystarczy raz . Nigdy nie robiłam chleba w maszynie, ale tradycyjnie. Chleb z mąką żytnią nie wyrabia się długo, tylko wymieszać wszystkie składniki i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie do foremek i rośnie do momentu pieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1336-poradaczemu-chleb-mi-sie-roz%C5%82azi/#findComment-28251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Lutego 2008 Ulaa a jakiej konsystencji jest wyrobione ciasto?bo ja pieke codziennie i nie mam takiego problemu chlebek wysoki i nie rozlany a gdy tylko z mąki żytniej to jak Grazia powiedziła foremkiu mnie ciasto ma kształt kuli odchodzi od dzieży miksera i nie klei sie do rąkpotem rosnie godz ,następnie formuje bochenek , znów rośniecie okolo 30-40min i do piekarnika przed koncem pieczenia zraszam wodąPozdrawiam Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1336-poradaczemu-chleb-mi-sie-roz%C5%82azi/#findComment-28254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulaaa Opublikowano 4 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Lutego 2008 Caly ból w tym, ze ja chcialabym miec bochenek chleba a nie chleb z keksowki.Uzywam roznej maki, i pszennej, zytniej, mieszanych.Po pierwszym rosnieciu chleb jest dosc zadki, ale potem dorzucam maki i jest dobrze odchodzacy od reki, miekki i wtedy rosnie w koszyku wysypanym. Gdy go przerzucam na blache wysypana maka trzyma ksztalt, ale w piekarniku sie rozlazi :-( i znowu ciabatta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1336-poradaczemu-chleb-mi-sie-roz%C5%82azi/#findComment-28272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Lutego 2008 Myślę, że jest za bardzo wyrośnięty. Co to jest ciabatta? (już znalazłem ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1336-poradaczemu-chleb-mi-sie-roz%C5%82azi/#findComment-28273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Lutego 2008 Tez wypiekałem kiedyś chleb. Rozłaził mi się w miejscu, gdzie wyrasta ponad ramkę. Pomogło wydłużenie czasu wyrastania i wyrabiania. Ale to dla chleba pszennego! Chleby z mąki żytniej, zwłaszcza razowej wyrabiać krótko! Pszenne i pszenno-żytnie (nie na zakwasie) powinny wyrosnąc tak, aby podwoiły swoją objętość. Dopiero potem do pieca. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1336-poradaczemu-chleb-mi-sie-roz%C5%82azi/#findComment-28275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Lutego 2008 ciabata to taki wloski płaski chleb w smaku jak bułka @ ulaa a w jakich proporcjach mieszasz maki bo jeśli dasz za dużo Zytniej , to ciasto będzie półpłynne i sie rozjeżdżana forum jest tematchleb Bonairabardzo łatwy do wykonania i zapewniam nie będzie to ciapata :tongue: bar Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1336-poradaczemu-chleb-mi-sie-roz%C5%82azi/#findComment-28302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grazia Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Lutego 2008 Możliwe że chleb robi sie płaski, ponieważ chleb z kosza przerzucasz na zimna blachę, a blacha musi być gorąca, tak jak w piecu chlebowym, wkładasz od razu w gorący, tak samo w piekarniku, blacha z piekarnika gorąca, bo inaczej tak jak piszesz ciabatta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1336-poradaczemu-chleb-mi-sie-roz%C5%82azi/#findComment-28306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Lutego 2008 u mnie drugie rośnięcie następuje już na blasze jak podwoi objętość to do pieca :tongue: oto fotki: czasy sa na fotkach :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1336-poradaczemu-chleb-mi-sie-roz%C5%82azi/#findComment-28309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulaaa Opublikowano 11 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Lutego 2008 ogromnie dziekuje :-) Sprobuje jeszcze raz i jeszcze. Moze wreszcie sie pochwale.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1336-poradaczemu-chleb-mi-sie-roz%C5%82azi/#findComment-28834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Października 2008 u mnie drugie rośnięcie następuje już na blasze jak podwoi objętość to do pieca :tongue: oto fotki: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek czasy sa na fotkach :wink: Piekny ten pokaz slajdow, no i gratuluje sliczego chlebka. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1336-poradaczemu-chleb-mi-sie-roz%C5%82azi/#findComment-44495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam001 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Witam !podepnę się z pytaniemupiekłem już kila chlebów z różnych przepisów, chleby są bardzo dobretylko jest jeden problemPo 2 dniach stają się w środku takie lepkie jak dotknąć palcemCo robię żle Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1336-poradaczemu-chleb-mi-sie-roz%C5%82azi/#findComment-121098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.