Skocz do zawartości

Potworna kuchnia


Gość Grzegorz Z.

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiałem się gdzie dodać parówki.

Wg jakiej receptury?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13362-potworna-kuchnia/#findComment-515000
Udostępnij na innych stronach

Gość Grzegorz Z.

Parówki super  :), czemu nie wędzone ? I jak odkręcałeś, czy po nadzianiu całej osłonki, czy na bieżąco w czasie napychania ?

Odkręcałem na bieżąco. Nie wędzone, bo robiłem je w trakcie grypy. Nie dało rady iść na działkę

 

Zastanawiałem się gdzie dodać parówki.

 

Wg jakiej receptury?
Z tym będzie gorzej, bo to były początki i nie spisywałem receptur. Alebmoże uda mi się odkopać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13362-potworna-kuchnia/#findComment-515006
Udostępnij na innych stronach

Gość Grzegorz Z.

Sałatka z łososia po tajsku

 

Składniki:

 

  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 4 papryczki chili, posiekane
  • 700 g filetów z łososia
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 duży pomidor, pokrojony
  • 1 szklanka (40 g) posiekanej świeżej bazylii
  • 1 główka sałaty lodowej

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Sos rybny wymieszać z sokiem z limonki, cukrem i papryczką. Odstawić.
  3. Filety z łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym i natrzeć oliwą z oliwek. Piec przez 20 minut. Odstawić do przestygnięcia na co najmniej 15 minut.
  4. Łososia przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Dodać cebulę, pomidora i bazylię, polać sosem i wymieszać.
  5. Podawać na liściach sałaty.

 

post-81419-0-97621200-1473783330_thumb.jpg

 

post-81419-0-55304400-1473783335_thumb.jpg


Sałatka nicejska

 

Składniki:

 

1 sałata masłowa
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paseczki
1 mała zielona papryka pokrojona w paseczki
1 pomidor pokrojony w ósemki
6 filetów anchois
8 – 12 czarnych oliwek
tuńczyk z puszki
1 czerwona cebula pokrojona w cienkie talarki
1 jajko na twardo pokrojenie w ćwiartki
suszony rozmaryn
czerwony ocet winny
oliwa z oliwek
sól morska
świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki

 

 

 

Przygotowanie:

 

Najpierw zrób winegret rozmarynowy.
Do miski wsyp szczyptę suszonego rozmarynu, świeżo zmielonej soli morskiej oraz świeżo zmielony pieprz. Dolej 2 łyżki czerwonego octu winnego. Wymieszaj wszystko.
Cały czas mieszając, dodaj 4 łyżki oliwy z oliwek.
Na dno miski ułóż liście sałaty.
Na sałacie połóż pokrojoną czerwoną i zieloną paprykę, kawałki pomidora, oliwki.
Następnie dodaj tuńczyka, krusząc go najpierw między palcami.
Talarki z czerwonej cebuli rozdziel, aby uzyskać krążki. Ułóż je razem z pozostałą papryką i pomidorem.
Z filetów anchois zrób na wierzchu dekoracyjną gwiazdkę.
Udekoruj sałatkę ćwiartkami jajka oraz liśćmi natki pietruszki.
Wszystko polej rozmarynowym winegretem.

 

post-81419-0-21861800-1473784505_thumb.jpg

 

post-81419-0-71585800-1473784510_thumb.jpg

 

post-81419-0-85228000-1473784515_thumb.jpg

 

post-81419-0-36439900-1473784520_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13362-potworna-kuchnia/#findComment-516298
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.