Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

 

Po parzonkach i białej nadszedł czas wędzenia. Pierwsze próby już za mną (pstrągi i udka kurczęce). Wyszło nieźle, ale zawsze jest pole do poprawy. Na przykład pstrągi zbyt "smarowne" wyszły. Ale ja nie o tym chciałem,

 

Po przeczytaniu wielu tematów i wpisów wybrałem się na zakupy. Jelita baranie, wieprzowe, osłonki, mały lejek... Kiełbasy czas zacząć. Na początek postanowiłem zabrać się za kabanosy. Naczytałem się że problemy z nawlekaniem jelit, że pękają przy nadziewaniu, że maszynką trudno się nadziewa, ale mimo wszystko z zapałem się zabrałem do tego zadania. Poćwiartowałem mięso, zapeklowałem, przyprawiłem, delikatnie wymieszałem. Wszystko zgodnie z instrukcją. Nawet nawleczenie jelit na lejek nie sprawiło żadnego kłopotu.

Ale potem schody... Mięso w maszynce zamiast iść kulturalnie przez lejek, to się mieszało i memłało, a w jelita prawie nie szło. Po chyba 20 minutach trafił mnie szlag. Nadziałem jednego kabanosa. 

Na szczęście miałem jeszcze jelita wieprzowe po białej i w nie nadziałem resztę farszu (prawie cały). Teraz kiełbasa wisi w spiżarni, a jutro wędzenie.

No i tak się zastanawiam co z tego wyjdzie. Potraktować jak dużego kabanosa i podpiec w wędzarni, czy po wędzeniu dać do parzenia?

 

www.kuchniakosmosa.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13520-kosmos-w%C4%99dzi/
Udostępnij na innych stronach

Nie ty pierwszy i nie ostatni, który poległ przy kabanosach, że o nadziewaniu maszynką nie wspomnę.....tragedia w tym przypadku. :D:cool:

Potraktuj wyrób jak uważasz.

Możesz podpiec, a możesz po prostu uwędzić i sparzyć, lub najlepiej zrobić obie wersje......tak dla porównania.

A jak jeszcze zachce ci się kabanosa, to niestety bez nadziewarki i to tej najprostszej, najtańszej się nie obędzie.......taka rada kolegi. :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13520-kosmos-w%C4%99dzi/#findComment-522230
Udostępnij na innych stronach

No i pierwsze wędzenie kiełbasy zakończyło się może nie tyle porażką, co nauczką na przyszłość. Gdzie się człowiek spieszy, tam kiełbasa gorzka.

 

Po wyjęciu z wędzarni, kiełbasa była gorzka. Na szczęście tylko na zewnątrz. Po sparzeniu jest znacznie lepiej, ale mam za swoje. Wydaje mi się że za bardzo się pospieszyłem i za szybko włożyłem kiełbasę do osuszania. Pewnie trzeba było poczekać aż w palenisku pozostanie sam żar i wtedy suszyć, a u mnie wciąż się dymiło. Wędziłem dymem dębowym.

 

Po nadzianiu osadzanie przez ok 13h w temp 6-8 stopni. Osuszanie w temp ok 60 stopni przez 30 minut, wędzenie 50 stopni przez ok 2h. Część próbowałem podpiec, ale nie mogłem utrzymać temperatury więc po ok 45 minutach wahania się pomiędzy 60 a 80 stopni resztę też wrzuciłem do parzenia. Parzyłem do osiągnięcia 70 stopni wewnątrz wyrobu

 

A to efekty:

 

post-75453-0-77414700-1476528858_thumb.jpg

 

post-75453-0-86786400-1476528876_thumb.jpg

www.kuchniakosmosa.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13520-kosmos-w%C4%99dzi/#findComment-522419
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa wygląda ładnie :clap: a co do smaku to raczej sprawa dębu którego użyłeś do wędzenia który daje taki gorzkawy posmak,Nie martw się,następna będzie lepsza.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13520-kosmos-w%C4%99dzi/#findComment-522463
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pewnie trzeba było poczekać aż w palenisku pozostanie sam żar i wtedy suszyć, a u mnie wciąż się dymiło

W sumie sam sobie odpowiedziałeś czemu kiełbasa jest gorzka.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13520-kosmos-w%C4%99dzi/#findComment-522490
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Ekhem... Moja pierwsza palcówka :)

Mięso pokrojone nożem, jelito nadziane palcem, jak należy. Przepis wzięty z książki Roberta.

Kiełbasa od tygodnia wisi w chłodzie na poddaszu i pięknie obsycha. Ale że trzeba ocenić jakość wyrobu, postanowiłem dokonać degustacji. Dla mnie bomba. Jako że nie jestem słonolubny postanowiłem dać 20 g soli na 1 kg mięsa. Pachnie pysznie, smakuje pysznie, a za tydzień kolejna próba smakowa :)

Następnym razem może jakiś schabik... Zobaczymy:)

 

post-75453-0-34550200-1485890195_thumb.jpg

Tak wygląda na poddaszu

 

post-75453-0-59005200-1485890205_thumb.jpg

A tak wygląda na talerzu 

www.kuchniakosmosa.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13520-kosmos-w%C4%99dzi/#findComment-538459
Udostępnij na innych stronach

Jako że nie jestem słonolubny postanowiłem dać 20 g soli na 1 kg mięsa.

:rolleyes: Ja daję ostatnio 17-18 g/kg ale  do wędzonej - podpiekanej... :cool:

 

soli

.. czy peklosoli...? :rolleyes:

 

za długo nie powisi... max 2 litry :thumbsup::clap::laugh:

Noooo...zależy ilu degustatorów... :clap::thumbsup::cool:

Edytowane przez Einshell
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13520-kosmos-w%C4%99dzi/#findComment-538519
Udostępnij na innych stronach

 

 

.. czy peklosoli...?

Soli. Dopiero po nieco wnikliwszym wczytaniu się w temat palcówki na forum, okazało się że powinienem raczej użyć peklosoli. Ale mam nadzieję że mimo to nic się nie stanie.

www.kuchniakosmosa.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13520-kosmos-w%C4%99dzi/#findComment-538571
Udostępnij na innych stronach

O kurde... Peklosól jest substancją konserwującą , a tu mamy do czynienia z surowym , długo-dojrzewającym wyrobem...

 

Ale mam nadzieję że mimo to nic się nie stanie.
  No oby !
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13520-kosmos-w%C4%99dzi/#findComment-538583
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, że dopóki nie pojawia się nieprzyjemny zapach, szara pleśń, lub wędlina się nie obślizga, to nie mam się o co martwić? Czy na coś jeszcze powinienem zwracać uwagę?

www.kuchniakosmosa.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13520-kosmos-w%C4%99dzi/#findComment-538692
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.