Kosmos Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Października 2016 Witajcie! Po parzonkach i białej nadszedł czas wędzenia. Pierwsze próby już za mną (pstrągi i udka kurczęce). Wyszło nieźle, ale zawsze jest pole do poprawy. Na przykład pstrągi zbyt "smarowne" wyszły. Ale ja nie o tym chciałem, Po przeczytaniu wielu tematów i wpisów wybrałem się na zakupy. Jelita baranie, wieprzowe, osłonki, mały lejek... Kiełbasy czas zacząć. Na początek postanowiłem zabrać się za kabanosy. Naczytałem się że problemy z nawlekaniem jelit, że pękają przy nadziewaniu, że maszynką trudno się nadziewa, ale mimo wszystko z zapałem się zabrałem do tego zadania. Poćwiartowałem mięso, zapeklowałem, przyprawiłem, delikatnie wymieszałem. Wszystko zgodnie z instrukcją. Nawet nawleczenie jelit na lejek nie sprawiło żadnego kłopotu.Ale potem schody... Mięso w maszynce zamiast iść kulturalnie przez lejek, to się mieszało i memłało, a w jelita prawie nie szło. Po chyba 20 minutach trafił mnie szlag. Nadziałem jednego kabanosa. Na szczęście miałem jeszcze jelita wieprzowe po białej i w nie nadziałem resztę farszu (prawie cały). Teraz kiełbasa wisi w spiżarni, a jutro wędzenie.No i tak się zastanawiam co z tego wyjdzie. Potraktować jak dużego kabanosa i podpiec w wędzarni, czy po wędzeniu dać do parzenia? Cytuj www.kuchniakosmosa.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13520-kosmos-w%C4%99dzi/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Października 2016 Nie ty pierwszy i nie ostatni, który poległ przy kabanosach, że o nadziewaniu maszynką nie wspomnę.....tragedia w tym przypadku. Potraktuj wyrób jak uważasz.Możesz podpiec, a możesz po prostu uwędzić i sparzyć, lub najlepiej zrobić obie wersje......tak dla porównania.A jak jeszcze zachce ci się kabanosa, to niestety bez nadziewarki i to tej najprostszej, najtańszej się nie obędzie.......taka rada kolegi. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13520-kosmos-w%C4%99dzi/#findComment-522230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Października 2016 Możesz ewentualnie podmrozić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13520-kosmos-w%C4%99dzi/#findComment-522237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmos Opublikowano 15 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Października 2016 No i pierwsze wędzenie kiełbasy zakończyło się może nie tyle porażką, co nauczką na przyszłość. Gdzie się człowiek spieszy, tam kiełbasa gorzka. Po wyjęciu z wędzarni, kiełbasa była gorzka. Na szczęście tylko na zewnątrz. Po sparzeniu jest znacznie lepiej, ale mam za swoje. Wydaje mi się że za bardzo się pospieszyłem i za szybko włożyłem kiełbasę do osuszania. Pewnie trzeba było poczekać aż w palenisku pozostanie sam żar i wtedy suszyć, a u mnie wciąż się dymiło. Wędziłem dymem dębowym. Po nadzianiu osadzanie przez ok 13h w temp 6-8 stopni. Osuszanie w temp ok 60 stopni przez 30 minut, wędzenie 50 stopni przez ok 2h. Część próbowałem podpiec, ale nie mogłem utrzymać temperatury więc po ok 45 minutach wahania się pomiędzy 60 a 80 stopni resztę też wrzuciłem do parzenia. Parzyłem do osiągnięcia 70 stopni wewnątrz wyrobu A to efekty: Cytuj www.kuchniakosmosa.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13520-kosmos-w%C4%99dzi/#findComment-522419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Października 2016 Kiełbasa wygląda ładnie a co do smaku to raczej sprawa dębu którego użyłeś do wędzenia który daje taki gorzkawy posmak,Nie martw się,następna będzie lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13520-kosmos-w%C4%99dzi/#findComment-522463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Października 2016 Pewnie trzeba było poczekać aż w palenisku pozostanie sam żar i wtedy suszyć, a u mnie wciąż się dymiło W sumie sam sobie odpowiedziałeś czemu kiełbasa jest gorzka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13520-kosmos-w%C4%99dzi/#findComment-522490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmos Opublikowano 31 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Ekhem... Moja pierwsza palcówka Mięso pokrojone nożem, jelito nadziane palcem, jak należy. Przepis wzięty z książki Roberta.Kiełbasa od tygodnia wisi w chłodzie na poddaszu i pięknie obsycha. Ale że trzeba ocenić jakość wyrobu, postanowiłem dokonać degustacji. Dla mnie bomba. Jako że nie jestem słonolubny postanowiłem dać 20 g soli na 1 kg mięsa. Pachnie pysznie, smakuje pysznie, a za tydzień kolejna próba smakowa Następnym razem może jakiś schabik... Zobaczymy:) Tak wygląda na poddaszu A tak wygląda na talerzu Cytuj www.kuchniakosmosa.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13520-kosmos-w%C4%99dzi/#findComment-538459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Ładna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13520-kosmos-w%C4%99dzi/#findComment-538472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SBYSZEG Opublikowano 31 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Ładna. Nooo.... Jak ładna to i pewnie smaczna... Gratulacje Cytuj Gdyby trzmiel znał prawa fizyki nigdy by nie latał. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13520-kosmos-w%C4%99dzi/#findComment-538483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 31 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Stycznia 2017 za długo nie powisi... max 2 litry Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13520-kosmos-w%C4%99dzi/#findComment-538487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 31 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Jako że nie jestem słonolubny postanowiłem dać 20 g soli na 1 kg mięsa. Ja daję ostatnio 17-18 g/kg ale do wędzonej - podpiekanej... soli.. czy peklosoli...? za długo nie powisi... max 2 litry Noooo...zależy ilu degustatorów... Edytowane 31 Stycznia 2017 przez Einshell Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13520-kosmos-w%C4%99dzi/#findComment-538519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmos Opublikowano 1 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Lutego 2017 .. czy peklosoli...? Soli. Dopiero po nieco wnikliwszym wczytaniu się w temat palcówki na forum, okazało się że powinienem raczej użyć peklosoli. Ale mam nadzieję że mimo to nic się nie stanie. Cytuj www.kuchniakosmosa.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13520-kosmos-w%C4%99dzi/#findComment-538571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Lutego 2017 O kurde... Peklosól jest substancją konserwującą , a tu mamy do czynienia z surowym , długo-dojrzewającym wyrobem... Ale mam nadzieję że mimo to nic się nie stanie. No oby ! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13520-kosmos-w%C4%99dzi/#findComment-538583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmos Opublikowano 1 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Lutego 2017 Może najlepszym pomysłem będzie szybka utylizacja wyrobu, poprzez dokonanie całkowitej konsumpcji? Kolejne wyroby będą tylko lepsze. Cytuj www.kuchniakosmosa.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13520-kosmos-w%C4%99dzi/#findComment-538607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmos Opublikowano 1 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Lutego 2017 Rozumiem, że dopóki nie pojawia się nieprzyjemny zapach, szara pleśń, lub wędlina się nie obślizga, to nie mam się o co martwić? Czy na coś jeszcze powinienem zwracać uwagę? Cytuj www.kuchniakosmosa.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13520-kosmos-w%C4%99dzi/#findComment-538692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Lutego 2017 Zaprosić Kolegów, moment pójdzie W razie wątpliwości, przesmażyć...Ostatecznie mi przesłać, kuriera pokryję... :laugh: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13520-kosmos-w%C4%99dzi/#findComment-538730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.