Skocz do zawartości

Szukam doświadczonej osoby w budowaniu drewnianej wedzarni

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, to jest mój pierwszy post, więc witam bardzo serdecznie! :D

Generalnie jak w temacie, szukam kogoś kto już robił drewniane wędzarnie pod bezpośrednie palenisko. Najlepiej okolice Poznania :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13567-szukam-do%C5%9Bwiadczonej-osoby-w-budowaniu-drewnianej-wedzarni/

Jesli palenisko bezposrednie to napewno AndrzejK ma taka.Ja mam z paleniskiem plus kanal.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

Generalnie chodzi mi o samą drewnianą konstrukcję, którą zamontuje na wymurowane palenisko itp.
Ten, AndrzejK, to login tutejszego użytkowania? Jak mam go poszukać?

Jak mam go poszukać?

Witam Poznaniaka :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

• 1 miesiąc temu...

mozna prosic fotki twojej wedzarni

Jeżeli chodzi o moją wędzarnię to proszę fotkę :D

post-39847-0-68794000-1480611061_thumb.jpg

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

• 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Witam, wędzarnia bardzo ładna mam zamiar postawić podobną ale:

- bez komina, regulacja ciągu będzie dokonywana odsuwaniem kolejnych otworów, uchylnym dachem

- bez podmurówki, wędzarnia będzie stała na ziemi,

- palenisko mam zamiar zrobić w postaci kanału wykopanego w ziemi, tak że wędzarnie na czas wędzenia stawiam na kanał i co lepsze w dowolnym

miejscu,

- wędzarnia będzie przenośna z uchwytami po bokach dla dwóch osób,

- w tym roku się za to raczej jeszcze nie zabiorę :(

Kanał w ziemi + opady= awaria. Podnoszony dach komplikuje konstrukcje, większość jest bez i daje radę.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Witam cie AndrzejuK;)

powoli jesień do nas zagląda a ja myślę coraz bardziej mad zmianami na działce.

Mam zwykłą beczkę z rura i paleniskiem a to nie wygląda jakoś wspaniale, czy mógł bys przybliżyć jak wykonałeś swoja wędzarnie schemat użyte produkty:)

Witaj dario0023 ziomku :thumbsup:, ważne że dobrze wędzi Twoja beczka wygląd też jest ważny, zawsze możesz obrobić deskami tą beczkę. Jak będziesz miał ochotę to zapraszam do mnie, jakiegoś cuda nie mam ale zawsze można zobaczyć popytać, doczytać na WB i działać :)

Mój pomnik ;)

post-47824-0-00828700-1485416152_thumb.jpg post-47824-0-46692200-1485416347_thumb.jpg

wieloś
  • 8 miesięcy temu...

Witam

Podnoszony dach  niczego moim zdaniem nie komplikuje i nie trzena  zmieniac wielce konstrukcji wedzarni :) .Poprostu trzeba zbudowac osobno dach  i zamontowac na zawiasach. Sorry ze zdjecia tak wkleilo

post-44765-0-11370400-1507326070_thumb.jpg

post-44765-0-36743000-1507326123_thumb.jpg

Edytowane przez maciej123
  • 1 miesiąc temu...