Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem na ukończeniu wędzarni drewnianej. Skrzynia wykonana z desek felcowanych 2cm przerwa i od środka znowu decka felc 2cm. Dach dwuspadowy uchylany i komin 28cmx18cm. Wymiary zewnętrzne 82x82 x120 do dachu. wędzarnia wstępnie była pomyślana pod dymogenerator, ale w przyszłym roku chcę postawić ja na palenisku murowanym (bezpośrednim) i mieć do wyboru oba sposoby wędzenia (dymog. lub tradycyjnie) Niestety w tym roku już nie wyrobię się z murowaniem więc pomyślałem, że postawię komorę na ramie metalowej a pod nią umieszczę palenisko z blachy o wym 45x45 i 55cm głębokie i połączę z komorą rurą 200mm. Jak myślicie czy to dobry pomysł? Jak spisują się takie metalowe paleniska? na aledrogo jest ich dużo, ale są malutkie i maja małe średnice wyjść na rurę dymową. Ja swoją zrobiłbym sam z blachy 3mm. Będzie to się spisywać czy raczej wstrzymać się i zrobić na murowanym? Pozdrawiam i czekam na sugestie

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13585-palenisko-metalowe-pod-w%C4%99dzarni%C4%99-pro%C5%9Bba-o-opinie/

czekam na sugestie
  No cóż... Sądzę ,że zimową porą... zbyt duża różnica temperatur może spowodować powstawanie skroplin na nie ocieplonych ściankach paleniska... ale może ktoś się jeszcze wypowie... :rolleyes:  Pozdrawiam :)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Nie ma znaczenia pora roku w wielkosci paleniska. Znaczenie ma sama wielkość w stosunku do ilości opału. Każde duże palenisko pozwoli na odpowiedni zakres spalania drewna. Małe palenisko będzie mieć dużą sprawność termiczną, a wiec nie korzystną w procesie wędzenia. Nie należy się wzorowacb na wyrobach zarobkowych w necie, ponieważ producenci nie posiadają wiedzy na temat procesow wedzenia. Mają natomiast wizje złotówki zarobionej. Czytaj forum, bez wiedzy nie ma sukcesow. Edytowane przez Andyandy

Andyandy sugerujesz że palenisko , które chciałem zrobić może być za małe? Mogę zrobić większe tylko nie chciałem przesadzić. Zarobkowo sprzedają 25x25x30, ja chciałem zrobić 45x45x55 głębokie. kibelek w środku 65x65x120. I jak zrozumiałem palenisko może być metalowe, tylko odpowiednio duże? tak?

Tak najlepiej takie jak komora. Dlaczego komorę wedzarni robisz małą. Uważam, że minimum 70 x 70 x 140 jest odpowiednią wielkością i praktyczną. Duża komora jest stabilna w eksploatacji i pozwoli na dużo wiecej błędów. Apetyt rosnie w miarę jedzenia. Edytowane przez Andyandy

Do tej pory wędziłem w beczce 200l  i starczało. Obecną zbudowałem pod dymogenerator i nie chciałem grzać prądem takiej wielkiej. Później przyszedł pomysł żeby kibelek postawić na palenisku i mieć 2w1. Wymuruję palenisko w przyszłym roku , teraz chciałem zrobić "awaryjne" metalowe.

• 2 lata później...

Binio1111 - możesz podzielić się doświadczeniami? Nie wiem jakiej wielkości zrobić palenisko metalowe i jak ono się sprawdza.

Binio1111 - możesz podzielić się doświadczeniami? Nie wiem jakiej wielkości zrobić palenisko metalowe i jak ono się sprawdza.

Każde ma swoje wady i zalety. Sprawdza się, musi mieć odpowiedni rozmiar, jak i każde inne palenisko w wędzarni.

http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10434-beczka-piotra

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka