Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dostałem od znajomego Słowaka domową kiełbasę. Niestety nie znam przepisu. Wiem tylko że kiełbasa jest na soli wędzona zimnym dymem. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161214/7cb81aec0f3c86716dd348fbd0bb20b0.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20161214/78407e44450f26d07a83cacd0f56660b.jpg Boczek oczywiście też podobnie wędzony i bardzo smaczny Muszę spytać o przepis i metodę wędzenia.

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13724-kie%C5%82basa-s%C5%82owacka/
Udostępnij na innych stronach

Ojojoj strasznie tłusta. :(

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13724-kie%C5%82basa-s%C5%82owacka/#findComment-531078
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ojojoj strasznie tłusta. :(

 

 

Nie przesadzaj , przecież to taki przepis i już . :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13724-kie%C5%82basa-s%C5%82owacka/#findComment-531129
Udostępnij na innych stronach

Dzieki.. Myslalem ze bedzie to wlasnie krucha kielbaska.

Czyli w wyrabianiu farszu dodany zostal wrzatek albo goraca woda/rosol..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13724-kie%C5%82basa-s%C5%82owacka/#findComment-531145
Udostępnij na innych stronach

Proszę jest tu przepis :Domáca klobása -domowa kielbasa , jeden z przepisów jest ich więcej na stronie :L Recepty pre domacu zabijaćku .

Na 10 kg prvotriedneho bravčového mäsa dáme 200 g soli, 10 g rýchlosoli, 30 g mletého čierneho korenia, 30 g sladkej alebo pološtipľavej mletej červenej papriky, 5 g mletého nového korenia, 5 g rasce a 40 g cesnaku. Mäso bez prísad najskôr pomelieme na mäsovom strojčeku s 8 mm otvormi, potom ho premiešame s cesnakom, chvíľu necháme postáť a potom pridávame ostatné koreniny. Pripravenú masu narážame do tenkých bravčových čriev.

 

Na 10 kg pierwszej jakości wieprzowego mięsa , dajemy 200g soli , 10 gr peklosoli , 30 g mielonego piprzu , 30 gr słodkiej lub " lekko ostrej " czerwonej papryki mielonej , 5gr mielonego zuiela angielskiego , 5 gr kminku i 40g czosnku. Mięso bez przypraw mielimy na maszynce z sitkiem 8 mm , potem mieszamy z czosnkiem , odstawiamy na chwilę , po tem dodajemy pozostałe przyprawy , nabijamy do jelit wieprzowych cienkich .  

 

Twoja kielbasa ma dodatek boczku lub twardej słoniny , Pozdrawiam  może skorzystasz z przepisu .

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13724-kie%C5%82basa-s%C5%82owacka/#findComment-531351
Udostępnij na innych stronach

...ta peklosól (rychlosol) mi nie pasuje - po śląsku - rychło - to jest szybko - może chodzi o saletrę...?

 

Aż kombinuję ,żeby zrobić.....

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13724-kie%C5%82basa-s%C5%82owacka/#findComment-531364
Udostępnij na innych stronach

Soli kamiennej, od 0,6% azotan sodu, cukier, syrop skrobiowy, dekstroza. Może zawierać: musztarda, gluten, sezam i seler.
Produkcja 1 kg szynki. 20 g rozpuszczone w 200 ml rýchlosoli wody, mieszamy z 1 kg mięsa pokrojonego w kostki, odstawić na zimno w ciągu 24-48 godzin, następnie umieszcza się w formie, mięso i gotować przez 1,5 godziny w temperaturze 80 ° C

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13724-kie%C5%82basa-s%C5%82owacka/#findComment-531377
Udostępnij na innych stronach

Jumbo ,

Dusinatá soliaca zmes vhodná na prípravu dusenej šunky, nemôže sa používať ako náhrada jedlej soli a nie je vhodná na priamu konzumáciu, zloženie: kamenná soľ, 0,6% dusitan sodný, cukor, škrobový sirup, dextróza - Maxell przetłumaczył już sklad  zgodnie z ta formułą . Ja użyłem peklosoli gdyz  u nas nie widziałem  podobnego produktu , po prawzie tez nie szukałem . Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13724-kie%C5%82basa-s%C5%82owacka/#findComment-531401
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.