clipol Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Witam. Dostałem od znajomego Słowaka domową kiełbasę. Niestety nie znam przepisu. Wiem tylko że kiełbasa jest na soli wędzona zimnym dymem. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161214/7cb81aec0f3c86716dd348fbd0bb20b0.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20161214/78407e44450f26d07a83cacd0f56660b.jpg Boczek oczywiście też podobnie wędzony i bardzo smaczny Muszę spytać o przepis i metodę wędzenia. Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13724-kie%C5%82basa-s%C5%82owacka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Ojojoj strasznie tłusta. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13724-kie%C5%82basa-s%C5%82owacka/#findComment-531078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Czy idzie ta kielbache przelamac (pyk), czy jest raczej gietka.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13724-kie%C5%82basa-s%C5%82owacka/#findComment-531079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Ojojoj strasznie tłusta. Nie przesadzaj , przecież to taki przepis i już . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13724-kie%C5%82basa-s%C5%82owacka/#findComment-531129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Ładna kiełbaska Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13724-kie%C5%82basa-s%C5%82owacka/#findComment-531132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Czy idzie ta kielbache przelamac (pyk), czy jest raczej gietka.?Kiełbasa jest giętka i odchodzi od niej flak Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13724-kie%C5%82basa-s%C5%82owacka/#findComment-531143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Dzieki.. Myslalem ze bedzie to wlasnie krucha kielbaska.Czyli w wyrabianiu farszu dodany zostal wrzatek albo goraca woda/rosol.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13724-kie%C5%82basa-s%C5%82owacka/#findComment-531145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Proszę jest tu przepis :Domáca klobása -domowa kielbasa , jeden z przepisów jest ich więcej na stronie :L Recepty pre domacu zabijaćku .Na 10 kg prvotriedneho bravčového mäsa dáme 200 g soli, 10 g rýchlosoli, 30 g mletého čierneho korenia, 30 g sladkej alebo pološtipľavej mletej červenej papriky, 5 g mletého nového korenia, 5 g rasce a 40 g cesnaku. Mäso bez prísad najskôr pomelieme na mäsovom strojčeku s 8 mm otvormi, potom ho premiešame s cesnakom, chvíľu necháme postáť a potom pridávame ostatné koreniny. Pripravenú masu narážame do tenkých bravčových čriev. Na 10 kg pierwszej jakości wieprzowego mięsa , dajemy 200g soli , 10 gr peklosoli , 30 g mielonego piprzu , 30 gr słodkiej lub " lekko ostrej " czerwonej papryki mielonej , 5gr mielonego zuiela angielskiego , 5 gr kminku i 40g czosnku. Mięso bez przypraw mielimy na maszynce z sitkiem 8 mm , potem mieszamy z czosnkiem , odstawiamy na chwilę , po tem dodajemy pozostałe przyprawy , nabijamy do jelit wieprzowych cienkich . Twoja kielbasa ma dodatek boczku lub twardej słoniny , Pozdrawiam może skorzystasz z przepisu . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13724-kie%C5%82basa-s%C5%82owacka/#findComment-531351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Grudnia 2016 (edytowane) ...ta peklosól (rychlosol) mi nie pasuje - po śląsku - rychło - to jest szybko - może chodzi o saletrę...? Aż kombinuję ,żeby zrobić..... Edytowane 15 Grudnia 2016 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13724-kie%C5%82basa-s%C5%82owacka/#findComment-531364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Grudnia 2016 (edytowane) Soli kamiennej, od 0,6% azotan sodu, cukier, syrop skrobiowy, dekstroza. Może zawierać: musztarda, gluten, sezam i seler.Produkcja 1 kg szynki. 20 g rozpuszczone w 200 ml rýchlosoli wody, mieszamy z 1 kg mięsa pokrojonego w kostki, odstawić na zimno w ciągu 24-48 godzin, następnie umieszcza się w formie, mięso i gotować przez 1,5 godziny w temperaturze 80 ° C Edytowane 15 Grudnia 2016 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13724-kie%C5%82basa-s%C5%82owacka/#findComment-531377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Jumbo ,Dusinatá soliaca zmes vhodná na prípravu dusenej šunky, nemôže sa používať ako náhrada jedlej soli a nie je vhodná na priamu konzumáciu, zloženie: kamenná soľ, 0,6% dusitan sodný, cukor, škrobový sirup, dextróza - Maxell przetłumaczył już sklad zgodnie z ta formułą . Ja użyłem peklosoli gdyz u nas nie widziałem podobnego produktu , po prawzie tez nie szukałem . Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13724-kie%C5%82basa-s%C5%82owacka/#findComment-531401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.