lander Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Lutego 2008 Witam, niedawno w masarni w której pracuję, kupili maszynę do tzw tenderyzacji (nacinania mięśni). Ma to ponoć poprawić kruchość wyrobu i zmniejszyć wyciek solanki. Próbował może już ktoś tego robiąc wyroby na własny użytek? Ciekawy jestem czy to coś da, ale nie mam jak się przekonać, bo na razie nie planuję żadnego wędzenia.Mogę dodać, że używamy tego tylko w przypadku szynki i boczków po nastrzyku, ale przed masowaniem. Pozdrawiam, i czekam na opinie l- Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1394-tenderyzacja/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Lutego 2008 Czytałem dosyc sporo o niej i widziałem. Inny typ z kolei ma nozyki róznych rozmiarów wewnatrz bębna masującego.Maszyna ta działa w obie strony. :wink: Czyli ma zatrzymać wyciek NASTRZYKNIETEJ solanki.Podobno jej ciekawą zaletą, jest to, iż nawet po nacinaniu, gotowa wędzonka, w przekroju, nie nosi śladów tego zabiegu, a wręcz lepiej się skleja.Ja widziałem podobną do nastrzykiwarki, o działaniu uderzeniowym z góry.Uważam, że tylko dla przemysłu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1394-tenderyzacja/#findComment-29788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Lutego 2008 niedawno w masarni w której pracuję, kupili maszynę do tzw tenderyzacji (nacinania mięśni). Ma to ponoć poprawić kruchość wyrobu i zmniejszyć wyciek solanki. Próbował może już ktoś tego robiąc wyroby na własny użytek?Podejrzewam że nikt z nas jeszcze takiego ustrojstwa się nie dorobił. Jak kupi, tzn. już do Nas nie należy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1394-tenderyzacja/#findComment-29789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Lutego 2008 Chodziła tutaj po forum informacja w temacie ręcznego urządzenia, o ile pamietam, b.drogiego.Z tego co wiem, nacinanie przynosi pozytywne efekty w przypadku większych kawałków kięsa. kotlety nacina się w restauracjach, by nie brały oleju, ale nikt nie martwi sie sokiem wyciekającycm z mięsa i w ten sposób utrudniającym nasiąknięcie olejem produktu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1394-tenderyzacja/#findComment-29791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lander Opublikowano 23 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Lutego 2008 Nie chodzi mi o to czy ktoś sobie kupił do domu takie coś, bo to chyba by było dosyć dziwne biorąc pod uwagę cenę i wymiary tej maszyny Bardziej mnie interesuję sama tenderyzacja, którą równie dobrze można samemu zrobić nożem. Zresztą przed zakupem technolog robił próbę, właśnie przy użyciu noża :P I fakt, po związaniu szynki i uwędzeniu nie ma śladów nacięć we wnętrzu szynki (chyba że gość który przerzuca mięso z nastrzykiwarki do nacinarki wrzuci ją odwrotnie i nacięcia się zrobią po zewnętrznej stronie :P) Jeśli komuś się będzie chciał przetestować to na własnej...szynce, to czekam na opinie Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1394-tenderyzacja/#findComment-29792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Lutego 2008 Takie urządzenie na domowe warunki nie wiem czy to jest coś podobnego w działaniu.http://kielbasydomowe.pl/zmiekczacz-miesa-p-13.html Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1394-tenderyzacja/#findComment-29794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.