Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zwierzak – jaszcze raz Tobie napiszę bardzo po woli – Prośba brzmiała Podaj linki do maszynek dwu biegowych – to podałem – a to że w kompletach akurat są nienajlepsze sitka czy nożyki no cóż, można dokupić inne ( z fotek wynika że nie są to standardowe rzeczy) .

Zelmer jest produkowany w Polsce, więc i tak się dostanie części – tamto niewiadomo gdzie więc trzeba pomyśleć o częściach natychmiast przed zakupem, żeby potem nie zostać z ręką w nocniku.

Sam połamałem dwa nożyki więc w takim przypadku żadne ostrzenie nic nie da.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-3522
Udostępnij na innych stronach

Mam maszynke do miesa (wyglada identycznie jak moja) z linku nr 5 firmy GASTROBACK

za 580 zl. Z zakupem dodatkowych sitek i nozy nie powinno byc problemu poniewaz jest to typowa Nr 10 \dla pewnosci mozna zadac pytanie sprzedajacemu\.Mielenie miesa jest dobre

- moze jest troszke za glosna.Natomiast przy napychaniu kielbas nie sprawdza sie,napycha

zbyt duzo powietrza.

Pozdrawiam Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-3523
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Z dużą uwagą przeczytałem opinie nt doboru maszynki,

ponieważ jesteśmy razem z grzegorz36 przed pierwszą próbą produkcji kiełbasy

poszukujemy rozwiązania ekonomicznego wykonania pierwszej kiełbasy sprzętem który mamy a mamy Moulinex z sitkami 3 i 7 mm czy sitko 7 mm zapewni właściwą "granulację" ?

wcześniej czytałem że są potrzebne sitka nawet 16 mm aby uzyskać zadowalający wynik,

czy do pierwszego eksperymentu kiełbasowego możemy zastosować nasz Moulinex ?

nie ryzykując porażki ?

pozdrawiam Mirek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-5184
Udostępnij na innych stronach

jesli nie masz zamiaru robic kielbasy grubo mielonej typu np. Krakowska to w zupelnosci 7mm sitko wystarczy na zwykla, prosta, kielbase

5 kg mieso kl 1

5 kg mieso kl 2

pieprz czarny 20 g

pelosol 220 g

mozesz jeszcze dodac ewentualnie 2-3 zabki czosnku i powiedzmy 1 lyzke stolowa gorczycy, jelita jakie Ci pasuje od 20 do 30, uwedzic sparzyc i gotowe

latwy przepis na poczatek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-5197
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam

zakupiliśmy z zięciem maszynkę Diana jak ma mirlamus

nie wiem czy to dobry czy zły wybór dokonany emocjonalnie z silnej wenętrznej potrzby zrobienia dobrej kiełbasy

maszynka ma sitka 2,8 ; 4 ; 8 mm

z opinii na stronce wynika że potrzebne są większe oczka np 12 lub 16 i ??? szarpak

wysłałem do fabryki Zelmer zapytanie o ww

i co ... innych sitek jak standardowe oczka nie ma !

i zapytali mnie laika co to jest "szarpak"

a ja nie mogę im opisać co to , czy to jest sitko z bardzo dużymi oczkami ? jak się domyślam

RATUNKU proszę o informację :

1. gdzie kupić sitka do Diany Zelmer 886.8 z dużymi oczkami

2. co to jest szarpak ?

oryginalne sitla mają

średn zewn 61,6 mm

średn wewn osi ślimaka 9,1 mm

grubość sitla 6 mm

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-5652
Udostępnij na innych stronach

Yogi dzięki

twoją recepturę wykonamy na pewno

pytania ... początkującego

receptura do peklosoli jest jasna

kiedy dodawać czosnek i gorczycę ?

czy w czasie mielenia przed nadziewaniem ? czy do zalewy

może moje pytanie wywoła dużo śmiechu ale ja nigdy nie robiłem takich wyrobów

i jeszcze pytanie co to jest :

mięso kl1 - jak rzumiem klasa 1 i dalej kl2

podkreślę że promuję wyroby tłuste, pikantne i czosnkowe

czuj dym

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-5655
Udostępnij na innych stronach

olej Zelmera :devil:

tutaj podobno jest nieźle http://www.sitka.com.pl/ :cool:

 

szarpak to jakby sitko z trzema lub dwoma otworami

http://www.sitka.com.pl/pliki/images/z10.jpg

 

Edit:

chwilunia jaka zalewa! - mięso na kiełbasy peklujemy na sucho!

peklosól mieszamy z mięchem pokrojonym w kawałki ok.4x4cm (lub szarpakiem - ale to w dużych maszynkach), a przyprawy podczas mieszania przed nadziewaniem

Ogólnie poczytajcie artykuły i receptury, bo macie już za sobą ładne wędzonki a jednak za mało przyswoiliście teorii zawartej na stronie

np. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1178

 

klasyfikacja - choćby tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1081

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-5656
Udostępnij na innych stronach

Abratku dzięki

jak zrozumiałem mięsko w kawałkach ok 4x4 mieszam z odmierzoną do wagi ilością peklosoli ?

po upływie czasu .... dni (mieszając codziennie mięsko)

przystępujemy do mielenia

po czym dodajemy wszystkie pożądane przyprawy i mieszamy

następnie nadziewamy i dalej chyba już będzie dobrze (wiemy co robić)

jesteśmy z Grześkiem zdesperowani bo obiecaliśmy rodzinie na Święta kiełbasę

bardzo dziękujemy za informacje i jeszcze pytanie o skład mięsa

co to kl1 i kl2 , będziemy mieli rozebranego prosiaczka ok 8 XII

co wykorzystać do kiełbaski

Pozdrawiamy

G36 i M54

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-5661
Udostępnij na innych stronach

Abratku

odpowiedź na moje pytania znalazłem we wskazanych linkach

dzięki

jak będą jeszcze techniczne pytania pozwolę sobie napisać do Ciebie

uratowałeś nas przed katastrofą

chcieliśmy moczyć mięsko na kiełbaski w zalewie !!!

pewnie nie doczytaliśmy wszystkich informacji

działamy emocjonalnie

ale przyjdzie czas na dojrzałe eksperymenty

Pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-5663
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

mieso na kielbase proponuje wziac z lopatki, bedziesz mial wystarczajaco duzo miesa tlustego (kl. 2 mieso tluste nie sciegniste) no i miesa chudego (kl. 1 mieso bez tluszczu i sciegien)

Pozdrawiam

 

i do mieszania dodaj wody ok. 0,5l, ale nie wszystko naraz tylko stopniowo, sprawdzaj konsystencje i dolewaj

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-5670
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Pytanie do znawców sprzętu: maszynka 22", jakich pełno na Allegro (chińskie) i maszynka polska, czy mają te same wymiary odnośnie osprzętu np sitka, noże, czy będą pasować? :question:
idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-10776
Udostępnij na innych stronach

Chińskie mają inne wymiary i trzeba samemu dopasować do sitek.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-10779
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

wdw . Nie masz się czego obawiać kupuj polską z dobrej firmy i będziesz zadowolony . Ja posiadam krajową rozmiar 22 jeszcze o napędzie ręcznym i jestem bardzo z niej zadowolony

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-10793
Udostępnij na innych stronach

Jak tylko dostanę zamówiony towar ( Polska produkcja ) maszynki będą dostępne w sklepie. :grin:

Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu.

 

Miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-10799
Udostępnij na innych stronach

Zawodu jak zawodu niektórzy z nas są zawodowcami ale przypuszczam, że znaczna wię kszość (ja też) to są pasjonaci. Wracając do maszynki to posiadam 8 Zelmera elektryczną. Mieliłem wielokrotnie jednorazowo do 20kg mięsa w tymj również ścięgniste. Uważam że całkowicie zaspokaja potrzeby domowe. Posiadam dużą maszynkę WILKA lecz ona jest wykorzstywana raz max dwa w roku gdy robię wyroby z dziczyzny wspólnie z kolegami.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-10820
Udostępnij na innych stronach

Miro, sitka też będziesz miał ?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-10832
Udostępnij na innych stronach

Miro, sitka też będziesz miał ?

??

 

Przecież są w slepie w pełnym wyborze. :)

 

SKLEP

 

Miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-10838
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.