Gość Anonymous Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 16 Września 2006 Zwierzak – jaszcze raz Tobie napiszę bardzo po woli – Prośba brzmiała Podaj linki do maszynek dwu biegowych – to podałem – a to że w kompletach akurat są nienajlepsze sitka czy nożyki no cóż, można dokupić inne ( z fotek wynika że nie są to standardowe rzeczy) .Zelmer jest produkowany w Polsce, więc i tak się dostanie części – tamto niewiadomo gdzie więc trzeba pomyśleć o częściach natychmiast przed zakupem, żeby potem nie zostać z ręką w nocniku.Sam połamałem dwa nożyki więc w takim przypadku żadne ostrzenie nic nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-3522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walka Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 16 Września 2006 Mam maszynke do miesa (wyglada identycznie jak moja) z linku nr 5 firmy GASTROBACK za 580 zl. Z zakupem dodatkowych sitek i nozy nie powinno byc problemu poniewaz jest to typowa Nr 10 \dla pewnosci mozna zadac pytanie sprzedajacemu\.Mielenie miesa jest dobre- moze jest troszke za glosna.Natomiast przy napychaniu kielbas nie sprawdza sie,napycha zbyt duzo powietrza.Pozdrawiam Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-3523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek54 Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 15 Listopada 2006 Z dużą uwagą przeczytałem opinie nt doboru maszynki,ponieważ jesteśmy razem z grzegorz36 przed pierwszą próbą produkcji kiełbasyposzukujemy rozwiązania ekonomicznego wykonania pierwszej kiełbasy sprzętem który mamy a mamy Moulinex z sitkami 3 i 7 mm czy sitko 7 mm zapewni właściwą "granulację" ?wcześniej czytałem że są potrzebne sitka nawet 16 mm aby uzyskać zadowalający wynik,czy do pierwszego eksperymentu kiełbasowego możemy zastosować nasz Moulinex ?nie ryzykując porażki ?pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-5184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 16 Listopada 2006 jesli nie masz zamiaru robic kielbasy grubo mielonej typu np. Krakowska to w zupelnosci 7mm sitko wystarczy na zwykla, prosta, kielbase5 kg mieso kl 15 kg mieso kl 2pieprz czarny 20 gpelosol 220 gmozesz jeszcze dodac ewentualnie 2-3 zabki czosnku i powiedzmy 1 lyzke stolowa gorczycy, jelita jakie Ci pasuje od 20 do 30, uwedzic sparzyc i gotowelatwy przepis na poczatek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-5197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek54 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Witamzakupiliśmy z zięciem maszynkę Diana jak ma mirlamusnie wiem czy to dobry czy zły wybór dokonany emocjonalnie z silnej wenętrznej potrzby zrobienia dobrej kiełbasymaszynka ma sitka 2,8 ; 4 ; 8 mm z opinii na stronce wynika że potrzebne są większe oczka np 12 lub 16 i ??? szarpakwysłałem do fabryki Zelmer zapytanie o wwi co ... innych sitek jak standardowe oczka nie ma !i zapytali mnie laika co to jest "szarpak" a ja nie mogę im opisać co to , czy to jest sitko z bardzo dużymi oczkami ? jak się domyślamRATUNKU proszę o informację :1. gdzie kupić sitka do Diany Zelmer 886.8 z dużymi oczkami2. co to jest szarpak ?oryginalne sitla mająśredn zewn 61,6 mmśredn wewn osi ślimaka 9,1 mmgrubość sitla 6 mmPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-5652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek54 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Yogi dziękitwoją recepturę wykonamy na pewnopytania ... początkującegoreceptura do peklosoli jest jasnakiedy dodawać czosnek i gorczycę ?czy w czasie mielenia przed nadziewaniem ? czy do zalewymoże moje pytanie wywoła dużo śmiechu ale ja nigdy nie robiłem takich wyrobówi jeszcze pytanie co to jest :mięso kl1 - jak rzumiem klasa 1 i dalej kl2podkreślę że promuję wyroby tłuste, pikantne i czosnkoweczuj dym Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-5655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 4 Grudnia 2006 olej Zelmera :devil: tutaj podobno jest nieźle http://www.sitka.com.pl/ szarpak to jakby sitko z trzema lub dwoma otworami http://www.sitka.com.pl/pliki/images/z10.jpg Edit: chwilunia jaka zalewa! - mięso na kiełbasy peklujemy na sucho! peklosól mieszamy z mięchem pokrojonym w kawałki ok.4x4cm (lub szarpakiem - ale to w dużych maszynkach), a przyprawy podczas mieszania przed nadziewaniem Ogólnie poczytajcie artykuły i receptury, bo macie już za sobą ładne wędzonki a jednak za mało przyswoiliście teorii zawartej na stronie np. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1178 klasyfikacja - choćby tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1081 Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-5656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek54 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Abratku dziękijak zrozumiałem mięsko w kawałkach ok 4x4 mieszam z odmierzoną do wagi ilością peklosoli ?po upływie czasu .... dni (mieszając codziennie mięsko)przystępujemy do mieleniapo czym dodajemy wszystkie pożądane przyprawy i mieszamy następnie nadziewamy i dalej chyba już będzie dobrze (wiemy co robić)jesteśmy z Grześkiem zdesperowani bo obiecaliśmy rodzinie na Święta kiełbasębardzo dziękujemy za informacje i jeszcze pytanie o skład mięsaco to kl1 i kl2 , będziemy mieli rozebranego prosiaczka ok 8 XIIco wykorzystać do kiełbaskiPozdrawiamy G36 i M54 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-5661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek54 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Abratkuodpowiedź na moje pytania znalazłem we wskazanych linkachdzięki jak będą jeszcze techniczne pytania pozwolę sobie napisać do Ciebieuratowałeś nas przed katastrofąchcieliśmy moczyć mięsko na kiełbaski w zalewie !!!pewnie nie doczytaliśmy wszystkich informacjidziałamy emocjonalnieale przyjdzie czas na dojrzałe eksperymentyPozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-5663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 5 Grudnia 2006 mieso na kielbase proponuje wziac z lopatki, bedziesz mial wystarczajaco duzo miesa tlustego (kl. 2 mieso tluste nie sciegniste) no i miesa chudego (kl. 1 mieso bez tluszczu i sciegien)Pozdrawiam i do mieszania dodaj wody ok. 0,5l, ale nie wszystko naraz tylko stopniowo, sprawdzaj konsystencje i dolewaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-5670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Marca 2007 Pytanie do znawców sprzętu: maszynka 22", jakich pełno na Allegro (chińskie) i maszynka polska, czy mają te same wymiary odnośnie osprzętu np sitka, noże, czy będą pasować? :question: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-10776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Marca 2007 Chińskie mają inne wymiary i trzeba samemu dopasować do sitek. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-10779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Marca 2007 Chińskie mają inne wymiary i trzeba samemu dopasować do sitek. Tego właśnie się obawiałem. :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-10784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 30 Marca 2007 Witam wdw . Nie masz się czego obawiać kupuj polską z dobrej firmy i będziesz zadowolony . Ja posiadam krajową rozmiar 22 jeszcze o napędzie ręcznym i jestem bardzo z niej zadowolonyPozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-10793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 30 Marca 2007 Jak tylko dostanę zamówiony towar ( Polska produkcja ) maszynki będą dostępne w sklepie. :grin: Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu. Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-10799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 31 Marca 2007 Niby mam 8" , ale to niby maszynka, a obecność w klubie zadymiaczy zobowiązuje do poważnego traktowania tego zawodu. :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-10819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIT Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 31 Marca 2007 Zawodu jak zawodu niektórzy z nas są zawodowcami ale przypuszczam, że znaczna wię kszość (ja też) to są pasjonaci. Wracając do maszynki to posiadam 8 Zelmera elektryczną. Mieliłem wielokrotnie jednorazowo do 20kg mięsa w tymj również ścięgniste. Uważam że całkowicie zaspokaja potrzeby domowe. Posiadam dużą maszynkę WILKA lecz ona jest wykorzstywana raz max dwa w roku gdy robię wyroby z dziczyzny wspólnie z kolegami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-10820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 31 Marca 2007 Miro, sitka też będziesz miał ? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-10832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 31 Marca 2007 Miro, sitka też będziesz miał ? ?? Przecież są w slepie w pełnym wyborze. SKLEP Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/140-maszynka-do-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-10838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.