Maxell Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) Rozbiór uzupełniający podgardla Podgardle wieprzowe Podgardle wieprzowe handlowe ze skórą (widok z przodu). Widać cięcie kontrolne Podgardle wieprzowe handlowe ze skórą (widok z tyłu) Podgardle handlowe po podziale Podgardle przeznaczone do dystrybucji jest elementem ze skórą. W fazie rozbioru uzupełniającego oddziela się gruczoły (mięso drobne kl. IV), wyrównuje powierzchnię oraz doczyszcza skórę z ewentualnych pozostałości szczeciny. Ostatnią czynnością może być podział podgardla na kawałki o wadze ok. 1 kg. Podgardle bez skóry (widok z przodu). Widać cięcie kontrolne Podgardle bez skóry (widok z tyłu) Podgardle przeznaczone do produkcji wędzonek jest częścią skórno- -tłuszczową i gruczołową policzka i szyi, przerośniętą włóknami mięśniowymi. Rozbiór uzupełniający podgardla polega na wyrównaniu powierzchni, odcięciu z wewnętrznej strony gruczołów limfatycznych (mięso wieprzowe ki. IV), ewentualnym zdjęciu skóry i uformowaniu w kształcie trójkąta. Można dokonać podziału podgardla na kawałki o wadze 1 kg. Podgardle bez skóry podzielone na kawałki Wskaźniki uzysku podgardla obrobionego wraz z pozostałymi elementami, po rozbiorze uzupełniającym podano w tabeli: Poza wymienionymi elementami, z rozbioru pachwiny ze skórą, uzyskujemy: 1. Mięso drobne klasa II - z rozbioru podgardla na wędzonki i do dystrybucji: Mięso drobne klasy II (tłuste) 2. Mięso drobne klasy IV - z rozbioru podgardla na wędzonki i do dystrybucji: Mięso drobne klasy IV (tzw. krwawe) 3. Tłuszcz z podgardla - z rozbioru podgardla na wędzonki i do dystrybucji: Tłuszcz z podgardla 4. Skórki - z rozbioru podgardla na wędzonki i do dystrybucji: Skórki wieprzowe mix Materiały pomocnicze: 1. Film o tym, jak Arek K. przygotowuje podgardle wieprzowe do wędzenia: Edytowane 20 Lutego 2017 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14013-powiniene%C5%9B-wiedzie%C4%87cz%C4%99%C5%9B%C4%87-viii-rozbi%C3%B3r-uzupe%C5%82niaj%C4%85cy-podgardla/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.