Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Chciałem zrobić kiełbasę grilową cienką z z serem.

jaki najlepiej do tego użyć rozmiar jelit i jakie

Lejek mam 16 mm 

Zrobiłem próbę w jelitach baranich 24 mm ale pękały przy nabijaniu.

Napychałem  nabijarką

Co możecie doradzić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14092-kie%C5%82basa-cienka-grillowa/
Udostępnij na innych stronach

16mm to wymiar kabanosowy, jeśli pękały Ci jelita 24 mm to chyba za mocno wypełniałeś jelita farszem  -  na grilla lepiej użyć jelit o większej średnicy .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14092-kie%C5%82basa-cienka-grillowa/#findComment-544038
Udostępnij na innych stronach

Wprawdzie nie przepadam a nawet nie lubie tych serowych kielbasek, ale w niemczech Standartem sa jelita wp. 26/28.. ????
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14092-kie%C5%82basa-cienka-grillowa/#findComment-544039
Udostępnij na innych stronach

Dzięki a odpowiedzi

do kabanosa mam lejek 10,a takie cienkie kiełbaski myślałem zrobić właśnie 16,myślałem że wyjdzie

chciałem aby surowa kiełbaska miała średnice ok 18 mm.

a nabijane było właśnie dość luźno.

spróbuje użyć najcieńszych jelit wieprzowych 26 i  użyć lejka 16.

A Takie laickie pytanie ,

jak maja się wymiary jelit do rzeczywistości ,skoro używałem jelit 24-25 z tym lejkiem i były problemy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14092-kie%C5%82basa-cienka-grillowa/#findComment-544059
Udostępnij na innych stronach

Widocznie Jelita których używałeś nie miały tego kalibru, ja używam jelit baranich kalibru 22-24 które bez problemu wchodzą na posmarowany olejem lejek 16 mm.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14092-kie%C5%82basa-cienka-grillowa/#findComment-544079
Udostępnij na innych stronach

No właśnie to jest prawda z tym kalibrem.

No cóż mieszkam za granicą i nie mam możliwości kupienia tutaj jelit,więc kupuję zawsze 90m wierząc w opis sprzedającego,

Ale różnie z tym bywa.

A co do kiełbaski to dlatego chce cienką

Ponieważ to jest na grila kuchennego tzn.

taka płyta tantanaki to się chyba nazywa

i cienką się lepiej na tym wysmarza .

A kiełbasa oczywiście biała surowa.

[Dodano: 14 mar 2017 - 13:39]

Nie wiem może za krótko moczone były,

Moczyłem jakieś dwie godziny w letniej wodzie

Edytowane przez dob12
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14092-kie%C5%82basa-cienka-grillowa/#findComment-544135
Udostępnij na innych stronach

Małe wyjaśnienie. Jak pamiętacie, jeszcze wczoraj produkował się tutaj niejaki edek_kaczy. Kolega jest już na dłuższym urlopie, gdyż okazało się, że poprzednio posługiwał się nickiem agn, agn2 i jeszcze kilkoma innymi. To wyjaśnia zacietrzewienie i "kulturalne" zachowanie. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14092-kie%C5%82basa-cienka-grillowa/#findComment-544385
Udostępnij na innych stronach

Dziś poczyniłem próby jeszcze raz  z tym samym kalibrem jelit,jednak zastosowałem i do wypowiedzi PePe.

lejek smarowałem olejem ,a wcześniej czyniłem to farszem kiełbasy.

I jelita moczyłem od wczoraj,

i faktycznie kaliber jelit jest dużo mniejszy niż sprzedawca oferował.

Po przepłukaniu jelita pod bieżącą woda i napełnieniu jelita wodą wynika ze kaliber to jakieś 20 mm max a sprzedawca oferował 

jako 24-25 mm.

całonocne moczenie tez pomogło bo jelito stało sie bardziej elastyczne i nie pękało przy nabijaniu ale średnica nabitej kiełbaski na max wytrzymałości to w porywach  do 20mm

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14092-kie%C5%82basa-cienka-grillowa/#findComment-544501
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.