Skocz do zawartości

Kiełbasa cienka grillowa


dob12

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Chciałem zrobić kiełbasę grilową cienką z z serem.

jaki najlepiej do tego użyć rozmiar jelit i jakie

Lejek mam 16 mm 

Zrobiłem próbę w jelitach baranich 24 mm ale pękały przy nabijaniu.

Napychałem  nabijarką

Co możecie doradzić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16mm to wymiar kabanosowy, jeśli pękały Ci jelita 24 mm to chyba za mocno wypełniałeś jelita farszem  -  na grilla lepiej użyć jelit o większej średnicy .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki a odpowiedzi

do kabanosa mam lejek 10,a takie cienkie kiełbaski myślałem zrobić właśnie 16,myślałem że wyjdzie

chciałem aby surowa kiełbaska miała średnice ok 18 mm.

a nabijane było właśnie dość luźno.

spróbuje użyć najcieńszych jelit wieprzowych 26 i  użyć lejka 16.

A Takie laickie pytanie ,

jak maja się wymiary jelit do rzeczywistości ,skoro używałem jelit 24-25 z tym lejkiem i były problemy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie to jest prawda z tym kalibrem.

No cóż mieszkam za granicą i nie mam możliwości kupienia tutaj jelit,więc kupuję zawsze 90m wierząc w opis sprzedającego,

Ale różnie z tym bywa.

A co do kiełbaski to dlatego chce cienką

Ponieważ to jest na grila kuchennego tzn.

taka płyta tantanaki to się chyba nazywa

i cienką się lepiej na tym wysmarza .

A kiełbasa oczywiście biała surowa.

[Dodano: 14 mar 2017 - 13:39]

Nie wiem może za krótko moczone były,

Moczyłem jakieś dwie godziny w letniej wodzie

Edytowane przez dob12
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Małe wyjaśnienie. Jak pamiętacie, jeszcze wczoraj produkował się tutaj niejaki edek_kaczy. Kolega jest już na dłuższym urlopie, gdyż okazało się, że poprzednio posługiwał się nickiem agn, agn2 i jeszcze kilkoma innymi. To wyjaśnia zacietrzewienie i "kulturalne" zachowanie. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś poczyniłem próby jeszcze raz  z tym samym kalibrem jelit,jednak zastosowałem i do wypowiedzi PePe.

lejek smarowałem olejem ,a wcześniej czyniłem to farszem kiełbasy.

I jelita moczyłem od wczoraj,

i faktycznie kaliber jelit jest dużo mniejszy niż sprzedawca oferował.

Po przepłukaniu jelita pod bieżącą woda i napełnieniu jelita wodą wynika ze kaliber to jakieś 20 mm max a sprzedawca oferował 

jako 24-25 mm.

całonocne moczenie tez pomogło bo jelito stało sie bardziej elastyczne i nie pękało przy nabijaniu ale średnica nabitej kiełbaski na max wytrzymałości to w porywach  do 20mm

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.