dob12 Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Marca 2017 Witam Chciałem zrobić kiełbasę grilową cienką z z serem.jaki najlepiej do tego użyć rozmiar jelit i jakieLejek mam 16 mm Zrobiłem próbę w jelitach baranich 24 mm ale pękały przy nabijaniu.Napychałem nabijarkąCo możecie doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Marca 2017 16mm to wymiar kabanosowy, jeśli pękały Ci jelita 24 mm to chyba za mocno wypełniałeś jelita farszem - na grilla lepiej użyć jelit o większej średnicy . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Marca 2017 Wprawdzie nie przepadam a nawet nie lubie tych serowych kielbasek, ale w niemczech Standartem sa jelita wp. 26/28.. ???? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dob12 Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Marca 2017 Dzięki a odpowiedzido kabanosa mam lejek 10,a takie cienkie kiełbaski myślałem zrobić właśnie 16,myślałem że wyjdziechciałem aby surowa kiełbaska miała średnice ok 18 mm.a nabijane było właśnie dość luźno.spróbuje użyć najcieńszych jelit wieprzowych 26 i użyć lejka 16.A Takie laickie pytanie ,jak maja się wymiary jelit do rzeczywistości ,skoro używałem jelit 24-25 z tym lejkiem i były problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Marca 2017 Widocznie Jelita których używałeś nie miały tego kalibru, ja używam jelit baranich kalibru 22-24 które bez problemu wchodzą na posmarowany olejem lejek 16 mm. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dob12 Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) No właśnie to jest prawda z tym kalibrem.No cóż mieszkam za granicą i nie mam możliwości kupienia tutaj jelit,więc kupuję zawsze 90m wierząc w opis sprzedającego, Ale różnie z tym bywa.A co do kiełbaski to dlatego chce cienką Ponieważ to jest na grila kuchennego tzn.taka płyta tantanaki to się chyba nazywai cienką się lepiej na tym wysmarza .A kiełbasa oczywiście biała surowa.[Dodano: 14 mar 2017 - 13:39]Nie wiem może za krótko moczone były, Moczyłem jakieś dwie godziny w letniej wodzie Edytowane 14 Marca 2017 przez dob12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Marca 2017 Małe wyjaśnienie. Jak pamiętacie, jeszcze wczoraj produkował się tutaj niejaki edek_kaczy. Kolega jest już na dłuższym urlopie, gdyż okazało się, że poprzednio posługiwał się nickiem agn, agn2 i jeszcze kilkoma innymi. To wyjaśnia zacietrzewienie i "kulturalne" zachowanie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dob12 Opublikowano 17 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Marca 2017 Dziś poczyniłem próby jeszcze raz z tym samym kalibrem jelit,jednak zastosowałem i do wypowiedzi PePe.lejek smarowałem olejem ,a wcześniej czyniłem to farszem kiełbasy.I jelita moczyłem od wczoraj,i faktycznie kaliber jelit jest dużo mniejszy niż sprzedawca oferował.Po przepłukaniu jelita pod bieżącą woda i napełnieniu jelita wodą wynika ze kaliber to jakieś 20 mm max a sprzedawca oferował jako 24-25 mm.całonocne moczenie tez pomogło bo jelito stało sie bardziej elastyczne i nie pękało przy nabijaniu ale średnica nabitej kiełbaski na max wytrzymałości to w porywach do 20mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.