Maxell Posted March 22, 2017 Report Share #1 Posted March 22, 2017 (edited) Kiełbasa tatrzańska podsuszana – prosta kiełbasa dla początkującychNa podstawie receptury branżowej przedstawionej przez DZIADKA Z rozbioru szynki i łopatki część wieprzowiny II klasy przeznaczyłem na zrobienie tej właśnie kiełbasy.Potrzebujemy również wołowinę. I tu na początku uwaga naszego Głównego Technologa: „Obecnie mięso wołowe bywa obarczone wadą, która objawia się brakiem wiązania wody. Co najgorsze, jest to młoda wołowina która pomimo, że ładna i chuda, to nie wykazuje wiązania wody.Kupuj wołowinę, która jest ciemna na przekroju, wręcz brunatna. Będzie posiadała krótki okres do przechowywania, więc należy przechowywać ją w okolicach 00C.” Ostatnio do wyrobu jednej z kiełbas kupiłem pręgę, która podobno zawsze się klei ale niestety i tu wystąpił problem. Na szczęście miałem w domu trochę policzków wołowych i mogłem kontynuować produkcję. Tak, policzki wołowe, to ta część wołowiny której ostatnio używam do wyrobu kiełbas. Polecam wszystkim aby mieć gwarancję uzyskania kleistości. Receptura: na 5 kg surowca A. Surowiec:1. Wieprzowina kl. II peklowana - 4 kg2. Wołowina kl. II lub kl I ścięgnista peklowana - 1 kgB. Przyprawy i materiały pomocnicze:I. Przyprawy:a) użyte do peklowania:Peklosól - 20 g/kg. b) dodane w czasie produkcji:1. pieprz naturalny – 1,5 g/kg3. ziele angielskie - 0,2 g/kg Do ważenia przypraw warto zaopatrzyć się w trochę bardziej szczegółową wagę. II. Materiały pomocnicze:1. Jelita bydlęce środkowe wszystkich rozmiarów – polecam oczywiście jelito naturalne ze względu na lepszy smak kiełbasy.Jelita moczymy do momentu aż staną się plastyczne. Z reguły moczę jelita około dwóch godzin a potem przelewam wodą.2.Jelita sztuczne o średnicy 65 mm.3. Przędza nr 6. – sznurek bawełniany biały.C. Postać gotowego produktu:Kiełbasy w odcinkach 35-40 cm. Na jednym końcu pętelka do zawieszenia długości 10-12 cm, drugi koniec związany przędzą. Skrót instrukcji:1. Peklowanie.Mięso kroimy na kawałki o średnicy ok. 4-5 cm i umieszczamy w oddzielnych naczyniach (gatunkami). Mięso ugniatamy w naczyniach aby usunąć powietrze, przykrywamy ściereczkami i wstawiamy naczynia z mięsem do lodówki i trzymamy je tam 3 doby. Temperatura peklowania to 4-80C. 2. Rozdrabnianie:Wieprzowina kl II na siatce - 8-10 mm Wołowina kl. II lub kl I ścięgnista na siatce 2 –3 m.3. Kutrowanie (podwójne mielenie): Wołowinę kl II lub kl. I ścięgnistą mielimy co najmniej 2 razy na siatce 2-3 mm. Mieszamy lub miksujemy z dodatkiem 150 ml zimnej wody, dodajemy przyprawy (w przypadku miksowania mielimy 1 raz) Ja proponuję początkującym mielenie 3 razy na sitkach np.: 8,5,3 (lub 2) i ja tak robię, ponieważ mniej grzeje się mięso. Mieszam ręcznie z dodatkiem zimnej wody i resztą przypraw.Przyjmujemy, że 1 kg = 1l Jeśli na 5 kg kiełbasy mamy 1 kg wołowiny, to wody dodajemy 15% tej wagi, czyli 150 ml 4. Mieszanie:Do wieprzowiny kl. II dodajemy wymieszaną lub zmiksowaną z przyprawami wołowinę kl. II lub kl. I ścięgnistą i mieszamy aż masa mięsna nabierze kleistości. 5. Napełnianie i wiązanie jelit:Wymieszaną masą napełnia się ściśle jelita. Końce wiąże przędzą. Powietrze wykłuwa się 6. Osadzanie:W przewiewnym miejscu przez 2-4 godz. w temp nie przekraczającej 300C 7. Osuszanie i wędzenie:Osuszanie w temp. 40-600C. z jak najmniejszą ilością dymu do osuszenia powierzchni batonów. Następnie wędzenie gorącym dymem o temp. 45-700C przez ok. 120 min. do barwy brązowej. Ja wędzę w temperaturze 550C 8. Obróbka cieplna: Kiełbasy parzy się w temp. 72-750C przez 40-60 min. do osiągnięcia temp. 68-720C wewnątrz batonu.9. Studzenie:Do temperatury 300C wewnątrz batonu 10. Powtórne wędzenie:Zimnym lub ciepłym dymem o temp. ok. 300C przez 12 godz.Z powodu braku możliwości wędzenia zimnym dymem, drugie wędzenie robię w dymie ciepłym przez 5-6 godzin. 11.Podsuszanie:W pomieszczeniu o temp. 12-180C i wilgotności 75-80% przez 2-3 dni, aż wydajność kiełbas wyniesie 80% w stosunku do ich wagi przed wędzeniem. Smacznego. Autor: paweljack Edited March 23, 2017 by Maxell 1 „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14125-porada-nr-7-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-jak-zrobi%C4%87-pierwsz%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-tatrza%C5%84sk%C4%85-podsuszan%C4%85/ Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts