wratchild Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 22 Września 2006 A tak appropos u nas też jest bractwo nazywa się Bractwo Czarnego Rycerza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponczo Opublikowano 22 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 22 Września 2006 Dorgi Dymku ja buduje cos na wor tej grillo-wędzarni: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=522. W takim razie skoro rure bede mial 15-20 cm to jak wysokie musi byc palenisko? Cytuj Moja jest tylko racja i to święta racja, bo jeżeli nawet jest i twoja, to moja jest mojsza niż twojsza i zaprawdę powiadam wam, że to właśnie moja racja jest najmojsza! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 22 Września 2006 Jest to niewątpliwie „coś” w takim rozwiązaniu na pewno niczego nie uwędzisz na zimno, chyba że będziesz przy tym siedział cały czas i dokładał po kawałeczku drewna. Do ciepłego wędzenia i pieczenia może być, ale z takim paleniskiem jest jednak jakaś tam zabawa i jak to lubisz to przy tym posiedzisz, jednak podejrzewam że szybko się to Tobie znudzi. Wykorzystanie komory jak widzisz tylko do góry ba na dole jest po prostu za ciepło i podejrzewam że wręcz przypala. (widać to po rozkładzie okopcenia, że ogień dopalał się w komorze)Jest tam na tyle dużo miejsca że można wykonać większe palenisko i niżej, wręcz nawet obok tej budowli (w ziemi) i masz kłopot z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponczo Opublikowano 22 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 22 Września 2006 No coz, teraz to juz po ptakach. Trudno, zrobie wysokosc paleniska na 25-30 cm i rure dam jak najdluzsza tylko mi wejdzie. Dzieki za porady Cytuj Moja jest tylko racja i to święta racja, bo jeżeli nawet jest i twoja, to moja jest mojsza niż twojsza i zaprawdę powiadam wam, że to właśnie moja racja jest najmojsza! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 22 Września 2006 Wykonaj głębokie palenisko, czyli jeszcze jedne drzwiczki przy ziemi, dolnymi będziesz wpuszczał powietrze (i wyciągał popiół) a górą doładowywać drewno. Lub ewentualnie jakiś zakręt po drodze wydłużający drogę dymu. Miałem już wędzarnie z wewnętrznym systemem palenisko/kanał dymny. Po pierwszym miesiącu użytkowania wszystko przebudowałem bo się przegrzewało i trudno było panować nad procesem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FeanoR Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 22 Września 2006 :smile: Pozdrów ich od Doroty i Grześka z Będzina Nie ma problemu Co do bractwa to nie znam, ale jest ich tyle że ciężko poznać wszystkie Chciałem odpisać na priva, ale masz zablokowane i znowu spamuje forum offtopem :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponczo Opublikowano 22 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 22 Września 2006 Dymku swietne mysl! Drugich drzwiczek juz nie mam jak wstawic ale zrobie tak, ze dam rure z zakretem - to mi wydluzy droge dymu do ok. 2 metrow. Powinno chyba wystarczyc Cytuj Moja jest tylko racja i to święta racja, bo jeżeli nawet jest i twoja, to moja jest mojsza niż twojsza i zaprawdę powiadam wam, że to właśnie moja racja jest najmojsza! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 22 Września 2006 PONCZO- Uzupełniłem opis mojej wędzarni może to co Tobie pomoże czytajhttp://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=4305&sid=c74a916bd0fa4b41a82312af4022b705#4305 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FeanoR Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 22 Września 2006 Nie wiem dlaczego mam zablokowane prv,a co to offtopen :question:Offtop, czyli off topic... czyli nie związane z tematem. Tak wiem, nie po polsku Co do prv, może przypadkiem wyłączyłeś to sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 22 Września 2006 Nie wiem dlaczego mam zablokowane prv,a co to offtopenpropozyjszyn . wejdź w profile na górze stronki , poukładaj wszystko w/g uznania i będzie OK, :grin: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 22 Września 2006 Troche tutaj zrobiłem porządku. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 22 Września 2006 Maxell Masz rację, nasze forum ma służyć do pomocy zagubionym i chłonnym wiedzy zadymiaczom. Członkowie Braci Rycerskiej też są mile widziani.-może jakieś nowe przepisy na wyżerkę :grin: Ale ! Jeśli jeszcze raz ktoś podważy autorytet naszego PAPCIA - to .................. :devil: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 22 Września 2006 Maxell – ale poprułeś te posty :grin: :devil: :tongue: :wink: I dobrze, bo to niedobre posty były. Ponczo - 2 metry zgasi płomień, tym bardziej zakręt po drodze, zachowaj tylko średnice – nie zmniejszaj jej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 22 Września 2006 ... witaj Łukaszu (ponczo) :grin: ... zdaje się, że Tobie podawałem link do tej witryny z innego forum :wink: ... i widzę po przejrzeniu tematu, że były pewne "zgrzyty" (z interwencją Maxella włącznie) ... cóż czasami każdy z nas ma gorszy dzień :sad: :blush: ... nie zniechęcaj się :grin: ... widzę, że Dymek udzielił większość odpowiedzi na Twoje pytania :grin: ... jeżeli masz następne pytaj śmiało, ... chętnie tobie pomogę (niestety, czasami brak czasu i nawał pracy - tak jak w ostatnim tygodniu - nie pozwalają mi odpowiedzieć natychmiast) ... chętnie jednak pomogę w miarę swoich możliwości :grin: pozdrawiam niezmiernie serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponczo Opublikowano 22 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 22 Września 2006 To lubie:) W razie czego bede pytal:P Niechaj dym bedzie z Wami mosci panowie WEDZARZE:D Cytuj Moja jest tylko racja i to święta racja, bo jeżeli nawet jest i twoja, to moja jest mojsza niż twojsza i zaprawdę powiadam wam, że to właśnie moja racja jest najmojsza! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 23 Września 2006 Ponczo- ten dopisek na dole przeraża mnie przecież to jest przyjazna strona, odbieram to z mieszanymi uczuciamy.Proszę zmień to. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 23 Września 2006 Dziadek – ale zwróć uwagę na to że w podpisie pojawiły się polskie znaki !!!! Czyli jednak można było zrobić wysiłek i nacisnąć 4 X ten ALT :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 23 Września 2006 Ponczo- ten dopisek na dole przeraża mnie przecież to jest przyjazna strona, odbieram to z mieszanymi uczuciamy.Proszę zmień to. Pozdrawiam... Ponczo ... zgadzam się z Dziadkiem ... znam to powiedzenie i również uważam, że "stopka" nie dotyczy tego Forum, ... dołaczam do prośby Dziadka ... zmień to pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponczo Opublikowano 23 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 23 Września 2006 Wedle zyczenia stopka zmieniona. Nurtuje mnie kwestia jaka poruszyl Dymek. Powiedz mi Dymku co robie zle, skoro mowisz ze w tej mojej grillo-wedzarni nie bede mogl wedzic na zimno? Tak swoja droga przeraza mnie wlasnie to wedzenie, bo tyle sie juz o tym naczytalem na tym forum a przeniesc to w praktyke to bedzie cud. Ehhhh:/ Cytuj Moja jest tylko racja i to święta racja, bo jeżeli nawet jest i twoja, to moja jest mojsza niż twojsza i zaprawdę powiadam wam, że to właśnie moja racja jest najmojsza! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 23 Września 2006 ... Ponczo ... wędzenie na zimno jest niezmiernie proste choć to proces długotrwały (spowodowany temperaturą i gestością dymu używanego do wędzenia) ... z powodzeniem wykonuję 'zimne wędzenie" w swojej ogrodowej wedzarni (choć długość przewodu dymnego mam skróconą - około 100 cm z pustaka kominowego), ... aby zbytnio się nie rozwodzić podam Tobie przykłady: ... szynka wędzona na zimno ... kiełbasa swojska pzdr ps - dzięki za zmianę "stopki" :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponczo Opublikowano 23 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 23 Września 2006 Apetycznie to wyglada Chef Drodzy bracia powiedzcie wiec, czy tak jak buduje a mianowicie drzwiczkami od paleniska i szybrem w kominie osiagne pelna regulacje temp w wedzarni? Cytuj Moja jest tylko racja i to święta racja, bo jeżeli nawet jest i twoja, to moja jest mojsza niż twojsza i zaprawdę powiadam wam, że to właśnie moja racja jest najmojsza! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 23 Września 2006 Apetycznie to wyglada Chef Drodzy bracia powiedzcie wiec, czy tak jak buduje a mianowicie drzwiczkami od paleniska i szybrem w kominie osiagne pelna regulacje temp w wedzarni?... "pełną regulację" to osiągam w swojej wędzarni, niestety tylko kiedy temp. zewnętrzna wynosi do +10*C :sad: ... (zakres temperatur w wędzarni od +16 do +80) pzdr ps - można naturalnie wybudować wędzarnię z termoizolacją (tylko, że nie mam takich potrzeb) :grin: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 23 Września 2006 czy tak jak buduje a mianowicie drzwiczkami od paleniska i szybrem w kominie osiagne pelna regulacje temp w wedzarni? Ponczo ! Jeśli masz drzwiczki w palenisku i szyber w kominie - to wszystko jest cacy :!: Masz regulację temperaturki i gęstości dymu. Reszta to odpowiednie drewno w odpowiednich ilościach. Wędzenie zimne opanujesz w mgnieniu oka - trening czyni mistrza :wink: Zainstaluj termometr w komorze wędzarniczej i trenuj. :grin: Zawsze wszystkim opowiadam, że najlepiej uwędzonym produktem jest fentelek, bo non-stop wsadzam ryja do wędzarki zobaczyć co się tam dzieje :tongue: P.S. Ponczo kończ budowę i bierz się za produkcję. powodzenia ! Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponczo Opublikowano 23 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 23 Września 2006 Hehe, wedzony Fentel - tez apetycznie brzmi:) Jeszcze jedno pytanie panowie i jum bede szczesliwym wedzarzem. Srednica komina jaka musi byc? Bo gdy przegladalem strony znalazlem szybry o srednicy 18 cm i 20 cm. Taka srednica komina moze byc czy wieksza robic? Cytuj Moja jest tylko racja i to święta racja, bo jeżeli nawet jest i twoja, to moja jest mojsza niż twojsza i zaprawdę powiadam wam, że to właśnie moja racja jest najmojsza! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 23 Września 2006 Z tego co ja wyczytałem to średnica jest ok. Natomiast komin musi byc 2x tak długi jak rura między paleniskiem a komorą wędzarniczą. Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.