Mysława Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Marca 2008 Posiadam komin murowany wysokość od piwnicy po dach ok 10m.Czy można w nim wędzić wędliny? Temperatura na głębokość ok 2 m od najwyższego punktu w dół 40stopni.Palimy w nim wyłącznie drewnem liśćiastym-przewody kominowe do komników i pieca chlebowego.Zero węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1438-w%C4%99dzenie-w-kominie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Marca 2008 Witam.Gdzieś już na forum widziałem temat wędzenia w kominie.Na razie znalazłem coś takiego. http://www.wedlinydomowe.com/smokehouse-old.htm ihttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=731 Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1438-w%C4%99dzenie-w-kominie/#findComment-30799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Marca 2008 To są jedne z najstarszych wędzarni i miejsc przechowywania wędzonego mięsa. Bardzo dobrze się spisują w przypadkach wędzenia długotrwałego. Wystarczy na strychu do komina dobudować dostawkę (z materiału niepalnego), w przewodzie kominowym, na dole przystawki i u góry wyciąć otwory z szybrami i w kominie: nad dolnym otworem wprowadzającym dym do komory zamontować szyber poprzeczny, zamykający cały przeswit komina. Po zamknięciu prześwitu, dym przechodzi przez komorę od dołu, a regulację przeprowadzamy szybrem przy górnym otworze, oraz szybrem głównym, poprzecznym nad otworem wlotowym do komory. W przypadku nie korzystania z komory oba szybry na otworach dolnym i górnym zamykamy, a szyber poprzeczny przeswitu komina, nad dolnym otworem, całkowicie otwieramy. Komin jest wtedy całkowicie otwarty, a dym nie przechodzi przez komorę wędzarniczą.Regulacje temperatury przeprowadzamy poprzez intensywnośc opalania oraz regulację szybrami przy urządzeniach grzewczych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1438-w%C4%99dzenie-w-kominie/#findComment-30808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Marca 2008 Wydaje mi się, że to niebezpieczna zabawa :shock: :shock: :shock: Myślę, że jak ktoś ma własny komin w domu , to już nie daleka droga do wybudowania wędzarnii w ogrodzie. Tak bezpieczniej. pozdrawiam Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1438-w%C4%99dzenie-w-kominie/#findComment-30815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Marca 2008 To jest stary niemiecki sposób na wędzenie w domu. Sposób bardzo bezpieczny, przy zachowaniu warunków zabezpieczenia ppoż., co znaczy, jak wczesniej wspomniałem, że urządzenie musi byc wykonane z materiałów niepalnych i być szczelne. Nalezy także częso przeprowadzać usuwanie smoły i innych produktów niecałkowitego spalania drewna z wnętrza komory. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1438-w%C4%99dzenie-w-kominie/#findComment-30820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Marca 2008 Myślę, że jak ktoś ma własny komin w domu , to już nie daleka droga do wybudowania wędzarnii w ogrodzie. Tak bezpieczniej. Wędzarnia w ogrodzie to swoją drogą ale u mnie chcemy też coś takiego zrobic ,żeby wędzić niejako przy okazji wyroby wymagające wielokrotnego wędzenia jak np. kindziuk. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1438-w%C4%99dzenie-w-kominie/#findComment-30828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Marca 2008 chcemy też coś takiego zrobic ,żeby wędzić niejako przy okazji wyroby wymagające wielokrotnego wędzenia jak np. kindziuk.Mimo wedzarni w ogrodzie, myślałam o tym samym. Wielodniowe wędzenie wyrobów (bardzo) tradycyjnych i codzienne rozpalanie wedzarni jest uciążliwe, szczególnie zimą. O wiele łatwiej napalić w kominku i przy okazjii podwędzić kindziuka. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1438-w%C4%99dzenie-w-kominie/#findComment-30839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.