Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam komin murowany wysokość od piwnicy po dach ok 10m.

Czy można w nim wędzić wędliny? Temperatura na głębokość ok 2 m od najwyższego punktu w dół 40stopni.Palimy w nim wyłącznie drewnem liśćiastym-przewody kominowe do komników i pieca chlebowego.Zero węgla.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1438-w%C4%99dzenie-w-kominie/
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Gdzieś już na forum widziałem temat wędzenia w kominie.

Na razie znalazłem coś takiego.

 

http://www.wedlinydomowe.com/smokehouse-old.htm

i

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=731

 

Pozdrawiam

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1438-w%C4%99dzenie-w-kominie/#findComment-30799
Udostępnij na innych stronach

To są jedne z najstarszych wędzarni i miejsc przechowywania wędzonego mięsa. Bardzo dobrze się spisują w przypadkach wędzenia długotrwałego. Wystarczy na strychu do komina dobudować dostawkę (z materiału niepalnego), w przewodzie kominowym, na dole przystawki i u góry wyciąć otwory z szybrami i w kominie: nad dolnym otworem wprowadzającym dym do komory zamontować szyber poprzeczny, zamykający cały przeswit komina. Po zamknięciu prześwitu, dym przechodzi przez komorę od dołu, a regulację przeprowadzamy szybrem przy górnym otworze, oraz szybrem głównym, poprzecznym nad otworem wlotowym do komory. W przypadku nie korzystania z komory oba szybry na otworach dolnym i górnym zamykamy, a szyber poprzeczny przeswitu komina, nad dolnym otworem, całkowicie otwieramy. Komin jest wtedy całkowicie otwarty, a dym nie przechodzi przez komorę wędzarniczą.

Regulacje temperatury przeprowadzamy poprzez intensywnośc opalania oraz regulację szybrami przy urządzeniach grzewczych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1438-w%C4%99dzenie-w-kominie/#findComment-30808
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że to niebezpieczna zabawa :shock: :shock: :shock:

Myślę, że jak ktoś ma własny komin w domu , to już nie daleka droga do wybudowania wędzarnii w ogrodzie. Tak bezpieczniej.

 

pozdrawiam

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1438-w%C4%99dzenie-w-kominie/#findComment-30815
Udostępnij na innych stronach

To jest stary niemiecki sposób na wędzenie w domu. Sposób bardzo bezpieczny, przy zachowaniu warunków zabezpieczenia ppoż., co znaczy, jak wczesniej wspomniałem, że urządzenie musi byc wykonane z materiałów niepalnych i być szczelne. Nalezy także częso przeprowadzać usuwanie smoły i innych produktów niecałkowitego spalania drewna z wnętrza komory.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1438-w%C4%99dzenie-w-kominie/#findComment-30820
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że jak ktoś ma własny komin w domu , to już nie daleka droga do wybudowania wędzarnii w ogrodzie. Tak bezpieczniej.

Wędzarnia w ogrodzie to swoją drogą ale u mnie chcemy też coś takiego zrobic ,żeby wędzić niejako przy okazji wyroby wymagające wielokrotnego wędzenia jak np. kindziuk.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1438-w%C4%99dzenie-w-kominie/#findComment-30828
Udostępnij na innych stronach

chcemy też coś takiego zrobic ,żeby wędzić niejako przy okazji wyroby wymagające wielokrotnego wędzenia jak np. kindziuk.

Mimo wedzarni w ogrodzie, myślałam o tym samym. Wielodniowe wędzenie wyrobów (bardzo) tradycyjnych i codzienne rozpalanie wedzarni jest uciążliwe, szczególnie zimą. O wiele łatwiej napalić w kominku i przy okazjii podwędzić kindziuka.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1438-w%C4%99dzenie-w-kominie/#findComment-30839
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.