Maxell Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14433-por%C3%B3wnanie-jako%C5%9Bci-kie%C5%82bas-drobno-rozdrobnionych-peklowanych-tradycyjnie-i-z-wykorzystaniem-preparatu-warzywnego-jako-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a-azotan%C3%B3w-v/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 14 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Lipca 2017 Mirku nie widzę nic szczególnego w powyższym artykule poza błędami merytorycznymi: mniej włożono, mniej zostało - strasznie dziwne Natomiast mnie dziwi tak wysoki poziom pozostałości w przypadku kiełbasy "selerowej". Można z tego artykułu raczej wysnuć wniosek, że stosowana często na forum mieszanka sól+peklosól ma stosunkowo niewielki wpływ na poziom pozostałości w stosunku do czystej peklosoli Chyba czegoś nie doczytałem, ale wg mnie ocena kolorystyczna czy sensoryczna nie jest wiarygodnym wskaźnikiem skuteczności peklowania w aspekcie mikrobiologicznym. Jak wiemy, wiele produktów roślinnych posiada dużą zawartość jonów NO3/NO2. Producenci próbują to wykorzystać bajerująć klientów "selerowymi" produktami bez (pozornego) dodatku E249-252. Jak już kiedyś pisałem w USA zabroniono używania w takich przypadkach terminu bez nitrytu, ale po pewnym czasie lobby uzyskało zgodę na eufemistyczne określenie bez dodatku nitrytu. Amerykańskie badania wyrobów przemysłowych nie wykazały istotnych różnic pozostałości w wędlinach klasycznych i selerowych - w większości przypadków poziom był zbliżony do maksymalnego, dozwolonego prawem. Z innej beczki - wszystko w nadmiarze zabija Czytałem opracowania, że pewien poziom nitrytu w organizmie wykazuje działanie przeciwzawałowe. Gdzie indziej pisano natomiast, że jest niezbędny dla sprawnego funkcjonowania męskiej połowy populacji PS Jaki jest sens zamieszczania ogólnodostępnych w sieci publikacji w postaci obrazkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14433-por%C3%B3wnanie-jako%C5%9Bci-kie%C5%82bas-drobno-rozdrobnionych-peklowanych-tradycyjnie-i-z-wykorzystaniem-preparatu-warzywnego-jako-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a-azotan%C3%B3w-v/#findComment-558921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Lipca 2017 Zainteresowałeś mnie mnie merytorycznie tym wpisem kolego mikami, ale muszę się zapoznać z materiałem, zanim się wypowiem. Jedno co mnie zastanawia ....czy azotyn chemiczny jest innym azotynem nić selerowy....wszak wzór chemiczny muszą mieć taki sam.Co ty na to? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14433-por%C3%B3wnanie-jako%C5%9Bci-kie%C5%82bas-drobno-rozdrobnionych-peklowanych-tradycyjnie-i-z-wykorzystaniem-preparatu-warzywnego-jako-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a-azotan%C3%B3w-v/#findComment-558930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi