Skocz do zawartości

Porównanie jakości kiełbas drobno rozdrobnionych peklowanych tradycyjnie i z wykorzystaniem preparatu warzywnego jako źródła azotanów V.


Rekomendowane odpowiedzi

post-39694-0-75316800-1498400090_thumb.jpg


post-39694-0-91730700-1498400098_thumb.jpg


post-39694-0-17852700-1498400107_thumb.jpg


post-39694-0-27070500-1498400116_thumb.jpg


post-39694-0-05340600-1498400126_thumb.jpg


post-39694-0-35260300-1498400135_thumb.jpg


post-39694-0-56059300-1498400144_thumb.jpg


post-39694-0-89642900-1498400152_thumb.jpg

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

  • 3 tygodnie później...

Mirku nie widzę nic szczególnego w powyższym artykule poza błędami merytorycznymi: mniej włożono, mniej zostało - strasznie dziwne :mad:

Natomiast mnie dziwi tak wysoki poziom pozostałości w przypadku kiełbasy "selerowej". Można z tego artykułu raczej wysnuć wniosek, że stosowana często na forum mieszanka sól+peklosól ma stosunkowo niewielki wpływ na poziom pozostałości w stosunku do czystej peklosoli :facepalm:

 

Chyba czegoś nie doczytałem, ale wg mnie ocena kolorystyczna czy sensoryczna nie jest wiarygodnym wskaźnikiem skuteczności peklowania w aspekcie mikrobiologicznym.

 

Jak wiemy, wiele produktów roślinnych posiada dużą zawartość jonów NO3/NO2. Producenci próbują to wykorzystać bajerująć klientów "selerowymi" produktami bez (pozornego) dodatku E249-252. Jak już kiedyś pisałem w USA zabroniono używania w takich przypadkach terminu bez nitrytu, ale po pewnym czasie lobby uzyskało zgodę na eufemistyczne określenie bez dodatku nitrytu. Amerykańskie badania wyrobów przemysłowych nie wykazały istotnych różnic pozostałości w wędlinach klasycznych i selerowych - w większości przypadków poziom był zbliżony do maksymalnego, dozwolonego prawem.

 

Z innej beczki - wszystko w nadmiarze zabija :D Czytałem opracowania, że pewien poziom nitrytu w organizmie wykazuje działanie przeciwzawałowe. Gdzie indziej pisano natomiast, że jest niezbędny dla sprawnego funkcjonowania męskiej połowy populacji :hug:

 

PS Jaki jest sens zamieszczania ogólnodostępnych w sieci publikacji w postaci obrazkowej?

Zainteresowałeś mnie mnie merytorycznie tym wpisem kolego mikami, ale muszę się zapoznać z materiałem, zanim się wypowiem.

 

Jedno co mnie zastanawia ....czy azotyn chemiczny jest innym azotynem nić selerowy....wszak wzór chemiczny muszą mieć taki sam.

Co ty na to?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.