kusy Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #526 Opublikowano 7 Października 2009 Witam!Zrobiłem oscypki z 5l mleka.Wyszły mi trzy oscypki o wielkości średniej oscypiorki.Podpuszczki użyłem tyle ile na końcu noża.Nie wiem czy to ilość prawidłowa.Czy powinno mi wyjść trochę więcej?A może ktoś ma przepis na ser solan? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-83403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #527 Opublikowano 7 Października 2009 Ja wczoraj zrobiłem z sześciu litrów nieodtłuszczonego mleka. Przed włożeniem do solanki trzy serki ważyły 0,75 kg, czyli wg normy. Wydaje się więc, że i u Ciebie też wyszło tyle, ile powinno, czyli w granicach 12%. Była również ricotta. Niestety, czas przeszły dokonany :-). Pierwszy raz jadłem tego typu serek i muszę przyznać, że wart jest zabawy. Serwatkę ścinałem sokiem z cytryny. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-83421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #528 Opublikowano 7 Października 2009 A u mnie serwatka się zmarnowała.Chciałem zakwasić białym octem winnym,ale go nie dostałem (niedziela wieczór).Nie przyszło mi do głowy zastosować sok z cytryny.A może wiesz jak zrobić solan? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-83425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #529 Opublikowano 7 Października 2009 A ja o mało nie zmarnowałem 8 litrów mleczka. Świeżutkie, prosto z wieczornego udoju, ale dojechało do mnie dopiero o 10 wieczorem, więc żeby nie zarywać nocy podgrzewałem na dość dużym gazie cały czas mieszając. Miałem nadzieję, że grube dno garnka i ciągłe mieszanie zabezpieczą przed przegrzaniem mleka. Niestety myliłem się, skrzep zrobił się owszem, całkiem dobry, ale następnego dnia po odcieknięciu zaczęły się problemy. Mimo utrzymania temperatury 55 stopni i poparzenia sobie rąk, ser nie chciał być plastyczny, kruszył się. Z trudem odcisnąłem i zapakowałem do oscypiorki. Widać, że powierzchnia serka nie jest gładka, tylko ma grudki. Pewnie będzie się przy krojeniu kruszył. Tak więc nie polecam pośpiechu przy ogrzewaniu mleka. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-83455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #530 Opublikowano 7 Października 2009 Świeżutkie, prosto z wieczornego udojuBardzo częsta przyczyna problemów przy wyrabianiu oscypków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-83465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #531 Opublikowano 7 Października 2009 Bardzo częsta przyczyna problemów przy wyrabianiu oscypków. Andrzejku - za świeże mleczko :question: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-83495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #532 Opublikowano 7 Października 2009 Andrzejku - za świeże mleczkoPrzekładając na inny język to, za wysokie pH mleka poddanego procesowi koagulacji. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-83498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #533 Opublikowano 7 Października 2009 Bardzo częsta przyczyna problemów przy wyrabianiu oscypków. To może tak , jak te problemy się objawiają . Ja z zasady wyrabiam serki różnie : ze świeżego mleka jak i z odstanego przez noc . Różnic nie zauważam , pewnie za mało mam praktyki , czyli na pewno za mało . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-83503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #534 Opublikowano 7 Października 2009 To może tak , jak te problemy się objawiają . Ja z zasady wyrabiam serki różnie : ze świeżego mleka jak i z odstanego przez noc . Różnic nie zauważam , pewnie za mało mam praktyki , czyli na pewno za mało .Wielkim problemem jest oznaczenie wartości pH mleka "na smak". Gdyż czasami decyduje niewielki spadek pH, dzięki, któremu ser udaje się wyśmienicie, a czasami notujemy porażki. Przykład z serem ricotta. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-83506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #535 Opublikowano 7 Października 2009 To może tak , jak te problemy się objawiają .Tak jak to opisał Maad ser nie chciał być plastyczny, kruszył się.Ja przynajmniej z tym zjawiskiem dość często na forum się spotkałem, dlatego też nie raz wspominałem o ew. dodawaniu zakwasu. Oczywiście przyczyn takiego stanu może być mnóstwo, np: następnego dnia po odcieknięciu zaczęły się problemyDla odmiany, jeżeli mleczko nie było już tak świeże :grin: i odciekało całą noc w dość ciepłym pomieszczeniu, to zaczęły się różne dziwne procesy :lol: :lol: i trudno było cokolwiek z nim zrobić. Ja z zasady wyrabiam serki różnie : ze świeżego mleka jak i z odstanego przez noc . Różnic nie zauważam , pewnie za mało mam praktyki , czyli na pewno za mało .I pogratulować, i nie bądź taki skromny, oj nie bądź :grin: ...czasami notujemy porażki. Przykład z serem ricotta. :grin: Raz na jakiś czas każdy chyba musi zaliczyć wpadkę aby nie wpaść w rutynę :lol: i jak dla mnie lepsze to niż budowanie laboratorium, oczywiście mam na myśli hobbystyczne bawienie się mlekiem :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-83527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #536 Opublikowano 13 Października 2009 Zapowiadała się tragedia, okazało się, że serek wyszedł znakomity. Jest bardzo wilgotny, ale woda jest związana i nie wypływa. W czasie wędzenia się z lekka zdeformował (temperatura 20-30 st), ale nie kruszy się. Ma jedwabistą, kremową konsystencję, z nielicznymi, małymi dziurkami. W środku jest niemal płynny, a zewnętrzna część lekko skrzypiąca. Wygląda bardziej na camembert niż oscypka. Z oscypka ma tylko wzorek i słoność Serek robiłem w poprzednią niedzielę, przez prawie tydzień stał w lodówce i dojrzewał. Wędzenie było w sobotę, konsumpcja trwa od wczoraj. Zostawię jedną sztukę jeszcze na tydzień w chłodzie i zobaczę co się zmieni. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-84253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golaszm Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #537 Opublikowano 8 Listopada 2009 I co się mości Maad zmieniło? Cytuj Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-87004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #538 Opublikowano 8 Listopada 2009 zniknął! poważnie! i to mimo krojenia naprawdę bardzo cienkich plasterków!a tak poważnie, po kolejnym tygodniu był bardziej suchy i słony, nic się specjalnego już nie działo za to przekonuję się, że serowarstwo jest w o wiele większym stopniu sztuką niż rzemiosłem Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-87064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golaszm Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #539 Opublikowano 8 Listopada 2009 zniknął! poważnie!Zabiłeś mnie Pan! przekonuję się, że serowarstwo jest w o wiele większym stopniu sztuką niż rzemiosłemAno pewnie właśnie tak jest. Ja mam ten problem, że nie wiem, gdzie w okolicy można świeże (nieprzetworzone) mleko kupić. Z dostępnych w sklepach ponoć też się da, o ile nie są UHT i nie były pasteryzowane w temperaturze powyżej 65-69 st.C. Prawda li to? Póki co pokusiłem się tylko o ser żółty na szybko wg Gabi - i ku mojemu zaskoczeniu udał się już za pierwszym podejściem :] Zdjęć brak, rodzina pomogła :P Efekt odbiegał wprawdzie od typowego żółtego sera, ale bardzo ładnie się sprawdził jako serek kanapkowy; konsystencja bardzo silnie sprasowanego twarogu; smak bardzo dobry, zdecydowanie mleczny. Z dodatków zastosowałem paprykę, szynkę, zioła prowansalskie i czosnek granulowany. Cytuj Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-87108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #540 Opublikowano 9 Listopada 2009 ......"Z dostępnych w sklepach ponoć też się da, o ile nie są UHT i nie były pasteryzowane w temperaturze powyżej 65-69 st.C. Prawda li to?".... Witam. Mi udało się zrobić serek z takiego mleka (niskopasteryzowane, mikrofiltrowane) ale smak jest trochę inny niż ze świeżego chociaż też są smaczne. Jednak cenowo już nie bardzo się kalkuluje. Tego typu mleko kosztuje minimum 3 PLN za butlę co przy wydajności ok 10% jest trochę kosztowne. Ale spróbować można. Najlepiej przeprowadzić próbę w szklance (żeby nie zmarnować większej ilości mleka) i zobaczyć czy powstanie dobry skrzep. Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-87123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #541 Opublikowano 16 Listopada 2009 Witam.Ma może ktoś sprawdzony przepis na fetę? Znalazłem tylko to : http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/Cheese/Feta.htm ale mam pewne niejasności w związku z tłumaczeniem. Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-88195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #542 Opublikowano 18 Listopada 2009 Witam.Przetestowałem przepis.Ser wyszedł dość twardy, trochę rozsypujący się przy krojeniu. W smaku coś pośredniego między fetą, a twarogiem. Generalnie produkt nieudany, pod względem konsystencji i smaku za bardzo odbiega od oryginału.Fotka i skrót (przetłumaczonego) przepisu później. Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-88524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej D. Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #543 Opublikowano 14 Marca 2010 Witam serdecznie. Zrobiłem dzisiaj serek (mam nadzieję że wyjdzie koryciński ). Korzystałem z przepisu trochę ogólnego ze strony http://www.cyrkulewski.pl/travel/view/korycinski-ser.html Dodałem do niego paprykę i bazylię. Tak wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-104653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #544 Opublikowano 14 Marca 2010 Gratulacje,chętnie bym podegustowała :lol: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-104660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #545 Opublikowano 15 Marca 2010 Andrzej D!Czy możesz podać dokładny przepis,bo ten z linku jest baardzo ogólny!Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-104724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #546 Opublikowano 15 Marca 2010 Andrzej D . Gdzie zdobyłeś takie sitko - foremka - durszlak i na ile kg sera to jest . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-104728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionia Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #547 Opublikowano 15 Marca 2010 To wreszcie i ja mogę w czyms pomóc, bardzo się cieszę.Taki durszlak kupiłam w "Biedronce" za małe pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-104745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #548 Opublikowano 15 Marca 2010 Ja mam taki z OBI, są różnej wielkości Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-104759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionia Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #549 Opublikowano 16 Marca 2010 Dzisiaj widziałam te durszlaki w Biedronce po całe 1,99zł w różnych kolorach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-105011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #550 Opublikowano 17 Marca 2010 Dzisiaj widziałam te durszlaki w Biedronce po całe 1,99zł w różnych kolorach. Dzięki , wczoraj kupiłem w sklepie gospodarstwa domowego . Nawet się dowiedziałem , że do niego mieści się około 3kg sera . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-105035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.