Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zrobiłem oscypki z 5l mleka.Wyszły mi trzy oscypki o wielkości średniej oscypiorki.Podpuszczki użyłem tyle ile na końcu noża.Nie wiem czy to ilość prawidłowa.Czy powinno mi wyjść trochę więcej?

A może ktoś ma przepis na ser solan?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-83403
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 567
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Ja wczoraj zrobiłem z sześciu litrów nieodtłuszczonego mleka. Przed włożeniem do solanki trzy serki ważyły 0,75 kg, czyli wg normy. Wydaje się więc, że i u Ciebie też wyszło tyle, ile powinno, czyli w granicach 12%.

 

Była również ricotta. Niestety, czas przeszły dokonany :-). Pierwszy raz jadłem tego typu serek i muszę przyznać, że wart jest zabawy. Serwatkę ścinałem sokiem z cytryny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-83421
Udostępnij na innych stronach

A u mnie serwatka się zmarnowała.Chciałem zakwasić białym octem winnym,ale go nie dostałem (niedziela wieczór).Nie przyszło mi do głowy zastosować sok z cytryny.A może wiesz jak zrobić solan?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-83425
Udostępnij na innych stronach

A ja o mało nie zmarnowałem 8 litrów mleczka. Świeżutkie, prosto z wieczornego udoju, ale dojechało do mnie dopiero o 10 wieczorem, więc żeby nie zarywać nocy podgrzewałem na dość dużym gazie cały czas mieszając. Miałem nadzieję, że grube dno garnka i ciągłe mieszanie zabezpieczą przed przegrzaniem mleka.

Niestety myliłem się, skrzep zrobił się owszem, całkiem dobry, ale następnego dnia po odcieknięciu zaczęły się problemy. Mimo utrzymania temperatury 55 stopni i poparzenia sobie rąk, ser nie chciał być plastyczny, kruszył się. Z trudem odcisnąłem i zapakowałem do oscypiorki. Widać, że powierzchnia serka nie jest gładka, tylko ma grudki. Pewnie będzie się przy krojeniu kruszył. Tak więc nie polecam pośpiechu przy ogrzewaniu mleka. :(

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-83455
Udostępnij na innych stronach

Bardzo częsta przyczyna problemów przy wyrabianiu oscypków.

 

Andrzejku - za świeże mleczko :question:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-83495
Udostępnij na innych stronach

Andrzejku - za świeże mleczko

Przekładając na inny język to, za wysokie pH mleka poddanego procesowi koagulacji.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-83498
Udostępnij na innych stronach

Bardzo częsta przyczyna problemów przy wyrabianiu oscypków.

To może tak , jak te problemy się objawiają . Ja z zasady wyrabiam serki różnie : ze świeżego mleka jak i z odstanego przez noc . Różnic nie zauważam , pewnie za mało mam praktyki , czyli na pewno za mało .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-83503
Udostępnij na innych stronach

To może tak , jak te problemy się objawiają . Ja z zasady wyrabiam serki różnie : ze świeżego mleka jak i z odstanego przez noc . Różnic nie zauważam , pewnie za mało mam praktyki , czyli na pewno za mało .

Wielkim problemem jest oznaczenie wartości pH mleka "na smak". Gdyż czasami decyduje niewielki spadek pH, dzięki, któremu ser udaje się wyśmienicie, a czasami notujemy porażki. Przykład z serem ricotta.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-83506
Udostępnij na innych stronach

To może tak , jak te problemy się objawiają .

Tak jak to opisał Maad

ser nie chciał być plastyczny, kruszył się.

Ja przynajmniej z tym zjawiskiem dość często na forum się spotkałem, dlatego też nie raz wspominałem o ew. dodawaniu zakwasu.

 

Oczywiście przyczyn takiego stanu może być mnóstwo, np:

następnego dnia po odcieknięciu zaczęły się problemy

Dla odmiany, jeżeli mleczko nie było już tak świeże :grin: i odciekało całą noc w dość ciepłym pomieszczeniu, to zaczęły się różne dziwne procesy :lol: :lol: i trudno było cokolwiek z nim zrobić.

 

Ja z zasady wyrabiam serki różnie : ze świeżego mleka jak i z odstanego przez noc . Różnic nie zauważam , pewnie za mało mam praktyki , czyli na pewno za mało .

I pogratulować, i nie bądź taki skromny, oj nie bądź :grin:

 

...czasami notujemy porażki. Przykład z serem ricotta.

:grin: Raz na jakiś czas każdy chyba musi zaliczyć wpadkę aby nie wpaść w rutynę :lol: i jak dla mnie lepsze to niż budowanie laboratorium, oczywiście mam na myśli hobbystyczne bawienie się mlekiem :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-83527
Udostępnij na innych stronach

Zapowiadała się tragedia, okazało się, że serek wyszedł znakomity. Jest bardzo wilgotny, ale woda jest związana i nie wypływa. W czasie wędzenia się z lekka zdeformował (temperatura 20-30 st), ale nie kruszy się. Ma jedwabistą, kremową konsystencję, z nielicznymi, małymi dziurkami. W środku jest niemal płynny, a zewnętrzna część lekko skrzypiąca. Wygląda bardziej na camembert niż oscypka. Z oscypka ma tylko wzorek i słoność ;)

Serek robiłem w poprzednią niedzielę, przez prawie tydzień stał w lodówce i dojrzewał. Wędzenie było w sobotę, konsumpcja trwa od wczoraj. Zostawię jedną sztukę jeszcze na tydzień w chłodzie i zobaczę co się zmieni.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-84253
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
I co się mości Maad zmieniło?
Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-87004
Udostępnij na innych stronach

zniknął! poważnie! i to mimo krojenia naprawdę bardzo cienkich plasterków!

a tak poważnie, po kolejnym tygodniu był bardziej suchy i słony, nic się specjalnego już nie działo

 

za to przekonuję się, że serowarstwo jest w o wiele większym stopniu sztuką niż rzemiosłem

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-87064
Udostępnij na innych stronach

zniknął! poważnie!

Zabiłeś mnie Pan! :D

 

przekonuję się, że serowarstwo jest w o wiele większym stopniu sztuką niż rzemiosłem

Ano pewnie właśnie tak jest. Ja mam ten problem, że nie wiem, gdzie w okolicy można świeże (nieprzetworzone) mleko kupić. Z dostępnych w sklepach ponoć też się da, o ile nie są UHT i nie były pasteryzowane w temperaturze powyżej 65-69 st.C. Prawda li to?

 

Póki co pokusiłem się tylko o ser żółty na szybko wg Gabi - i ku mojemu zaskoczeniu udał się już za pierwszym podejściem :]

Zdjęć brak, rodzina pomogła :P Efekt odbiegał wprawdzie od typowego żółtego sera, ale bardzo ładnie się sprawdził jako serek kanapkowy; konsystencja bardzo silnie sprasowanego twarogu; smak bardzo dobry, zdecydowanie mleczny. Z dodatków zastosowałem paprykę, szynkę, zioła prowansalskie i czosnek granulowany.

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-87108
Udostępnij na innych stronach

......"Z dostępnych w sklepach ponoć też się da, o ile nie są UHT i nie były pasteryzowane w temperaturze powyżej 65-69 st.C. Prawda li to?"....

Witam.

Mi udało się zrobić serek z takiego mleka (niskopasteryzowane, mikrofiltrowane) ale smak jest trochę inny niż ze świeżego chociaż też są smaczne.

Jednak cenowo już nie bardzo się kalkuluje. Tego typu mleko kosztuje minimum 3 PLN za butlę co przy wydajności ok 10% jest trochę kosztowne.

 

Ale spróbować można.

Najlepiej przeprowadzić próbę w szklance (żeby nie zmarnować większej ilości mleka) i zobaczyć czy powstanie dobry skrzep.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-87123
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Ma może ktoś sprawdzony przepis na fetę?

 

Znalazłem tylko to :

 

http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/Cheese/Feta.htm

 

ale mam pewne niejasności w związku z tłumaczeniem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-88195
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Przetestowałem przepis.

Ser wyszedł dość twardy, trochę rozsypujący się przy krojeniu. W smaku coś pośredniego między fetą, a twarogiem.

Generalnie produkt nieudany, pod względem konsystencji i smaku za bardzo odbiega od oryginału.

Fotka i skrót (przetłumaczonego) przepisu później.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-88524
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam serdecznie. Zrobiłem dzisiaj serek (mam nadzieję że wyjdzie koryciński ).

Korzystałem z przepisu trochę ogólnego ze strony http://www.cyrkulewski.pl/travel/view/korycinski-ser.html

Dodałem do niego paprykę i bazylię.

Tak wygląda

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-104653
Udostępnij na innych stronach

Andrzej D . Gdzie zdobyłeś takie sitko - foremka - durszlak i na ile kg sera to jest .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-104728
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj widziałam te durszlaki w Biedronce po całe 1,99zł w różnych kolorach.

Dzięki , wczoraj kupiłem w sklepie gospodarstwa domowego . Nawet się dowiedziałem , że do niego mieści się około 3kg sera . :smile:

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/22/#findComment-105035
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.