Marek_ Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 5 Marca 2007 Aha, a możesz podać jakiego stęzenia Ty użyłeś :question: :lol: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 5 Marca 2007 Witam Właśnie kupiłem na Allegro u stanisław32 podpuszczkę na serek, mleko prosto od krowy mam praktycznie na tym osiedlu gdzie mieszkam . Myślę że jak do spokoju jest potrzebne tylko jedno piwko to jakoś dam radę .Bo to będzie mój pierwszy raz jeżeli chodzi o produkcję serka . O efektach powiadomię Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 5 Marca 2007 Andrzeju, nie taki diabeł straszny jak go malują. Nie ma się czym przejmować. najwyżej nie wyjdzie. Ale ja myślę, że wszystko pójdzie dobrze. A serek okaże się kolejnym sukcesem w dziedzinie wyrobów domowych. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 6 Marca 2007 Witam. Serdeczne dzięki już jestem spokojniejszy . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 7 Marca 2007 Jezeli chodzi o podpuszczke to jest ta z allegro od stanislaw32. Ilosc ok pol malej lyzeczki na 30l mleka mozna dodac mniej ale wtedy bedzie dluzej sie scinac mleko. Ilosc soli jakiej uzylem to jakies 0.5kg na 10 litrow wody. Jezeli chcecie w serze uzyskac dziury, to serki mniej wyciskami z serwatki. Po uwedzeniu lub dojrzewaniu itd. powinny pojawic sie dziurki... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 7 Marca 2007 Witam tier. Dzięki za informacje . Ale jak już jestem to mam takie pytanko wg Ciebie na pierwszy raz jeżeli chodzi o produkcję sera z ilu litrów mleka robić serek ? Czy 10l może być? Dlatego pytam żeby starczyło piwa w sklepie!!!!! Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 7 Marca 2007 Pewnie, smialo mozesz zaczynac z 20l im wiecej tym lepiej, uwierz mi ze serki szybka sie rozejda z moich juz nic nie zostalo, gdybym chcial wszystkich nakarmic to chyba trzeba robic z 200l melka :lol: :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 7 Marca 2007 Witam .tier. Już prawie wszystko jasne . Ato co będzie ciemne jeżeli pozwolisz to będę pytał . A jeżeli mogę to mam takie pytanie ? Jak przechowujesz nad produkcję ? Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 8 Marca 2007 Jezeli ktos chcialby odrobine sprobowac w smaku sera wedzonego, to polecam z mlekowity "faruki" (ktore wczoraj zakupilem) idealana przekaska do piwa, wedzona i odpowiednio slona. http://monki.us/~tier/faruki.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 9 Marca 2007 Musiałem się pochwalić :-) Serki właśnie wyjęte z solanki. Wydajność 1470g sera z 10l mleka w woreczku 3,2% Po uwędzeniu będzie oczywiście mniejsza. http://www.bonair.neostrada.pl/resized_Oscyp%20001.jpg Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 9 Marca 2007 fajnie że podałeś wydajność bo tak się zastanawiałem ile tego mniej więcej wychodzi i bardzo sie niemyliłem.O ile się nie myle to jest ser podpuszczkowy, tak?I powiedz mi skąd dorwałeś takie fajne foremki na ser? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 9 Marca 2007 Witam Ja też jestem ciekaw ? Mam na myśli foremki do sera może mają jeszcze inne przeznaczenie? Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 10 Marca 2007 Forma (tzw. oscypiorka) kupiona w Zakopanem za 50zł. Najprawdopodobniej wyrób maszynowy, drewno-lipa. Mam jedną foremkę, ale potrzebaby ich dużo, tak by serki mogły sobie dłużej w foremkach poleżeć. W moim przypadku muszę w miare szybko wyciągnąć serek celem wyrobienia następnego. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIT Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 10 Marca 2007 pokaż zdjęcie tej formy, może coś podobnego się wypatrzy na innych targowiskach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 10 Marca 2007 Wbiję zadrę do tej dyskusji. Odnośnie podpuszczki.Zadałem sobie troszke trudu i zapoznałem sie z opiniami serowarów na temat podpuszczki.A opinie sa takie: najlepsza jest podpuszczka naturalna, otrzymywana z żołądków cielęcych. Taka podpuszczka jest używana w produkcji bardziej wykwintnych (droższych) serów lepszych smakowo. Natomiast podpuszczka którą sprzedaje w/wym. Stanisław32 jest to niestety chemia i taka podpuszczka jest używana do produkcji tanich, popularnych serów.Można sie z tym nie zgadzać, natomiast jest to chyba jedyna dostępna na naszym rynku podpuszczka, w zasięgu naszej ręki.Osobiście puściłem wici po znajomych w Polsce aby szukali w zaprzyjaźnionych wytwórniach sera tej podpuszczki naturalnej. Zachęcam do tego wszystkich chętnych. Może uda się zdobyc gdziś ten naturalny produkt. Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 10 Marca 2007 Na stronie głównej jest przepis na sporządzenie podpuszczki z żołądków cielęcych. Kwestia dotarcia do świezych żołądków. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 10 Marca 2007 pokaż zdjęcie tej formy, może coś podobnego się wypatrzy na innych targowiskach Oto i ona: http://www.bonair.neostrada.pl/resized_Oscypior%20001.jpg http://www.bonair.neostrada.pl/resized_Oscypior%20002.jpg http://www.bonair.neostrada.pl/resized_Oscypior%20003.jpg Odciśniętą ręcznie ciepłą kulę sera wkładam do formy, zakładam obręcz i z dwóch stron wyciskam dalej ser nadając mu kształt formy, a serwatka (żentyca :-) ) wycieka przez otworki w formie. Ta foremka jest na taką ilość sera, która mieści się w obu dłoniach. Dostępne były również formy na oscypki duże (70zł) oraz na oscypki małe (60zł). Forma duża była podobna do tej ze zdjęć, tylko walec był wyższy, natomiast forma do oscypków małych była inna. Były to dwie deseczki z wydrążonymi otworami na dwie sztuki serka. MirekB - jeśli uda Ci się dotrzeć do "prawdziwej" podpuszczki, to daj znać. BonAir PS. Zapomniałem dodać, że forma była używana... Tak waniała, że uuuuh... Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 10 Marca 2007 I jeszcze jedna rzecz.Wspomniany wcześniej zaprzyjaźniony artysta powiedział, że nikt by mi czegoś takiego ręcznie za 50zł nie zrobił... Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIT Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 10 Marca 2007 No to teraz wiadomo czego szukać. mimo wszystko to cena nie wydaje się niska. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 10 Marca 2007 mimo wszystko to cena nie wydaje się niska. Oscypiorke kupował dla mnie wspominany artysta. Zadzwonił do mnie z Zakopanego i opowiedział jakie formy znalazł i jakie są ich ceny. 50zł wydawało mi się bardzo wysoką kwotą. Spytany co na ten temat sądzi odpowiedział: "Jeśli potrafisz zrobić foremkę we własnym zakresie, to cena jest dużo za wysoka, ale jeśli nie potrafisz, to nikt Ci za 50zł tego ręcznie nie wydzierga..." Może miał rację ? Ach i jeszcze jedna kwestia - do tej pory za wzorem Tiera serki pakowalem w siatke wedliniarską. Ciekawe na jak długo wystarczyłoby jej 50m (równowartość ok. 50zł). U nas 5 metrów wystarczyło na ok. miesiąc... BonAir PS. Jeśli to jest maszynowa produkcja, to musi być gdzieś jakiś producent tych foremek... Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 10 Marca 2007 Jeśli to jest maszynowa produkcja,Widiałem na targach w Poznaniu maszynę która by sobie z tym zadaniem poradziła, ale jej koszt 200000,00 euro nieco wysoki :grin: Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 10 Marca 2007 Kiedys zrobilem foremke ala oscypkwa bez wzorow itd, po zrobieniu 1 serka zrezygnowalem, recznie lepiej wychodzilo http://monki.us/~tier/foremka/DSC04881.JPG http://monki.us/~tier/foremka/DSC04883.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 10 Marca 2007 Śliczne ! Czy drewno to lipa? Wydaje mi się, że zabrakło w niej po prostu dziurek do odpływania serwatki.Jako modyfikację zrobiłbym również w jednej deseczce cztery kołki meblowe, a w drugiej odpowiednio otwory fi8. BonAir PS. Chętnie kupię od Ciebie tę foremkę, jeśli jest już bezużyteczna :-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 10 Marca 2007 Foremek raczej juz nie mam, zona gdzies zapodziala :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 10 Marca 2007 Witam . Jeżeli chodzi o podpuszczkę naturalną z żołądków cielaka to gdzieś nie pamiętam gdzie wyczytałem że warunkiem dobrej podpuszczki jest taki żołądek cielaczka który był karmiony tylko wyłącznie mleczkiem swojej mamy. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.