Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 567
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam

 

Właśnie kupiłem na Allegro u stanisław32 podpuszczkę na serek, mleko prosto od krowy mam praktycznie na tym osiedlu gdzie mieszkam . Myślę że jak do spokoju jest potrzebne tylko jedno piwko to jakoś dam radę .Bo to będzie mój pierwszy raz jeżeli chodzi o produkcję serka . O efektach powiadomię

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9496
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Andrzeju, nie taki diabeł straszny jak go malują. Nie ma się czym przejmować. najwyżej nie wyjdzie. Ale ja myślę, że wszystko pójdzie dobrze. A serek okaże się kolejnym sukcesem w dziedzinie wyrobów domowych. pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9497
Udostępnij na innych stronach

Jezeli chodzi o podpuszczke to jest ta z allegro od stanislaw32. Ilosc ok pol malej lyzeczki na 30l mleka mozna dodac mniej ale wtedy bedzie dluzej sie scinac mleko. Ilosc soli jakiej uzylem to jakies 0.5kg na 10 litrow wody.

 

Jezeli chcecie w serze uzyskac dziury, to serki mniej wyciskami z serwatki. Po uwedzeniu lub dojrzewaniu itd. powinny pojawic sie dziurki...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9521
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

tier. Dzięki za informacje . Ale jak już jestem to mam takie pytanko wg Ciebie na pierwszy raz jeżeli chodzi o produkcję sera z ilu litrów mleka robić serek ? Czy 10l może być?

 

Dlatego pytam żeby starczyło piwa w sklepie!!!!!

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9528
Udostępnij na innych stronach

Pewnie, smialo mozesz zaczynac z 20l im wiecej tym lepiej, uwierz mi ze serki szybka sie rozejda z moich juz nic nie zostalo, gdybym chcial wszystkich nakarmic to chyba trzeba robic z 200l melka :lol: :lol: :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9532
Udostępnij na innych stronach

Witam .tier. Już prawie wszystko jasne . Ato co będzie ciemne jeżeli pozwolisz to będę pytał . A jeżeli mogę to mam takie pytanie ? Jak przechowujesz nad produkcję ?

 

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9535
Udostępnij na innych stronach

Jezeli ktos chcialby odrobine sprobowac w smaku sera wedzonego, to polecam z mlekowity "faruki" (ktore wczoraj zakupilem) idealana przekaska do piwa, wedzona i odpowiednio slona. :D

 

http://monki.us/~tier/faruki.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9562
Udostępnij na innych stronach

Musiałem się pochwalić :-)

Serki właśnie wyjęte z solanki.

Wydajność 1470g sera z 10l mleka w woreczku 3,2%

Po uwędzeniu będzie oczywiście mniejsza.

 

http://www.bonair.neostrada.pl/resized_Oscyp%20001.jpg

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9583
Udostępnij na innych stronach

fajnie że podałeś wydajność bo tak się zastanawiałem ile tego mniej więcej wychodzi i bardzo sie niemyliłem.

O ile się nie myle to jest ser podpuszczkowy, tak?

I powiedz mi skąd dorwałeś takie fajne foremki na ser?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9584
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ja też jestem ciekaw ? Mam na myśli foremki do sera może mają jeszcze inne przeznaczenie?

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9594
Udostępnij na innych stronach

Forma (tzw. oscypiorka) kupiona w Zakopanem za 50zł. Najprawdopodobniej wyrób maszynowy, drewno-lipa. Mam jedną foremkę, ale potrzebaby ich dużo, tak by serki mogły sobie dłużej w foremkach poleżeć. W moim przypadku muszę w miare szybko wyciągnąć serek celem wyrobienia następnego.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9614
Udostępnij na innych stronach

Wbiję zadrę do tej dyskusji. Odnośnie podpuszczki.

Zadałem sobie troszke trudu i zapoznałem sie z opiniami serowarów na temat podpuszczki.

A opinie sa takie: najlepsza jest podpuszczka naturalna, otrzymywana z żołądków cielęcych. Taka podpuszczka jest używana w produkcji bardziej wykwintnych (droższych) serów lepszych smakowo. Natomiast podpuszczka którą sprzedaje w/wym. Stanisław32 jest to niestety chemia i taka podpuszczka jest używana do produkcji tanich, popularnych serów.

Można sie z tym nie zgadzać, natomiast jest to chyba jedyna dostępna na naszym rynku podpuszczka, w zasięgu naszej ręki.

Osobiście puściłem wici po znajomych w Polsce aby szukali w zaprzyjaźnionych wytwórniach sera tej podpuszczki naturalnej. Zachęcam do tego wszystkich chętnych. Może uda się zdobyc gdziś ten naturalny produkt.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9628
Udostępnij na innych stronach

Na stronie głównej jest przepis na sporządzenie podpuszczki z żołądków cielęcych. Kwestia dotarcia do świezych żołądków.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9632
Udostępnij na innych stronach

pokaż zdjęcie tej formy, może coś podobnego się wypatrzy na innych targowiskach

Oto i ona:

 

http://www.bonair.neostrada.pl/resized_Oscypior%20001.jpg

 

http://www.bonair.neostrada.pl/resized_Oscypior%20002.jpg

 

http://www.bonair.neostrada.pl/resized_Oscypior%20003.jpg

 

Odciśniętą ręcznie ciepłą kulę sera wkładam do formy, zakładam obręcz i z dwóch stron wyciskam dalej ser nadając mu kształt formy, a serwatka (żentyca :-) ) wycieka przez otworki w formie.

 

Ta foremka jest na taką ilość sera, która mieści się w obu dłoniach.

 

Dostępne były również formy na oscypki duże (70zł) oraz na oscypki małe (60zł).

Forma duża była podobna do tej ze zdjęć, tylko walec był wyższy, natomiast forma do oscypków małych była inna. Były to dwie deseczki z wydrążonymi otworami na dwie sztuki serka.

 

MirekB - jeśli uda Ci się dotrzeć do "prawdziwej" podpuszczki, to daj znać.

 

BonAir

 

PS. Zapomniałem dodać, że forma była używana... Tak waniała, że uuuuh... ;)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9633
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze jedna rzecz.

Wspomniany wcześniej zaprzyjaźniony artysta powiedział, że nikt by mi czegoś takiego ręcznie za 50zł nie zrobił...

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9634
Udostępnij na innych stronach

mimo wszystko to cena nie wydaje się niska.

Oscypiorke kupował dla mnie wspominany artysta. Zadzwonił do mnie z Zakopanego i opowiedział jakie formy znalazł i jakie są ich ceny. 50zł wydawało mi się bardzo wysoką kwotą.

Spytany co na ten temat sądzi odpowiedział: "Jeśli potrafisz zrobić foremkę we własnym zakresie, to cena jest dużo za wysoka, ale jeśli nie potrafisz, to nikt Ci za 50zł tego ręcznie nie wydzierga..."

 

Może miał rację ?

 

Ach i jeszcze jedna kwestia - do tej pory za wzorem Tiera serki pakowalem w siatke wedliniarską. Ciekawe na jak długo wystarczyłoby jej 50m (równowartość ok. 50zł).

U nas 5 metrów wystarczyło na ok. miesiąc...

 

BonAir

 

PS. Jeśli to jest maszynowa produkcja, to musi być gdzieś jakiś producent tych foremek...

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9638
Udostępnij na innych stronach

Kiedys zrobilem foremke ala oscypkwa bez wzorow itd, po zrobieniu 1 serka zrezygnowalem, recznie lepiej wychodzilo :D

 

http://monki.us/~tier/foremka/DSC04881.JPG

http://monki.us/~tier/foremka/DSC04883.JPG

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9642
Udostępnij na innych stronach

Śliczne !

 

Czy drewno to lipa?

 

Wydaje mi się, że zabrakło w niej po prostu dziurek do odpływania serwatki.

Jako modyfikację zrobiłbym również w jednej deseczce cztery kołki meblowe, a w drugiej odpowiednio otwory fi8.

 

BonAir

 

PS. Chętnie kupię od Ciebie tę foremkę, jeśli jest już bezużyteczna :-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9643
Udostępnij na innych stronach

Witam .

 

Jeżeli chodzi o podpuszczkę naturalną z żołądków cielaka to gdzieś nie pamiętam gdzie wyczytałem że warunkiem dobrej podpuszczki jest taki żołądek cielaczka który był karmiony tylko wyłącznie mleczkiem swojej mamy.

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/6/#findComment-9653
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.