Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Jako, że jestem nowy na forum i jest to mój pierwszy post wypadało się przywitać ;)

Przeczytałem powyższy temat od przysłowiowej "deski do deski" strasznie mnie zafascynował, postanowiłem sam spróbować i mam w związku z tym pytanie, na które nie znalazłem w temacie odpowiedzi, więc wolę się upewnić.

Czy do wyrobów tych serków ( szczególnie żółtych, tych leżakujących ) nada się mleko prosto od kozy? Bo w temacie wyczytałem, że wszyscy stosują krowie. Co do oscypka to wiem, że tak , ale jak z innymi? Mam "dostęp" do 5 kóz, właściciel oddaje mleko za bezcen dosłownie, byle "to ktoś wziął, bo wydoić trzeba, by nie rozerwało, a wylać szkoda" Nawet chciał je oddać ale ze względu na moje prośby zarzucił pomysł, więc zastanawiam się nad "wartością" takiego mleka przy produkcji serków :rolleyes:

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/9/#findComment-15986
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 567
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Czy do wyrobów tych serków [...] nada się mleko prosto od kozy? Bo w temacie wyczytałem, że wszyscy stosują krowie. Co do oscypka to wiem, że tak , ale jak z innymi?

Do oscypka to akurat owcze :wink: , ale nic to.

Myślę, że kozie jak najbardziej się nada, przecież w sprzedaży jest dużo więcej serków kozich (przynajmniej wg etykiety) niż owczych. Najlepiej po prostu zrób próbę z 1-2 litrów i oceń, czy się nadaje i czy efekt Ci odpowiada.

Zawsze byłem grzecznym chłopcem...

Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/9/#findComment-15988
Udostępnij na innych stronach

Witaj Pariah.

 

Mleko kozie nadaje się wyśmienicie do wszystkich wyrobów.

Problemem może być wyrób masła,bez wirówki nie odciągniesz z nigo śmietanki.

Możesz mleko kozie mieszać z krowimale takim prosto od krowy i dopiero z takiej mieszaniny robić sery.

Przed wojną,w każdym porządnym dworze,dziedzc trzymał specjalnie kilka kóz by mieć

mleko dla swoich małych dzieci.

A na początek ugotuj i zrób kawę lub kakao.Pychota.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/9/#findComment-16025
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Na czeskiej stronie jest fajny poglądowy filmik o zrobieniu sera twardego w domu. Jest tam wiele ciekawostek, polecam!

 

http://www.namlate.com/syry/newsyry01.htm

 

Naciśnij wideo i zapisz film na dysku.

Link pobrałem ze stronki

 

http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=17445

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/9/#findComment-26295
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem (a to pierwszy mój post) i dotarłem tu całkiem przypadkiem poszukując przepisów na pieczone prosię, tematyka podjęta na tym forum całkowicie mi odpowiada i jestem mile zaskoczony iż jest prócz mnie sporo młodych osób zafascynowanych i eksperymentujących kuchnią staropolską oraz „swojskim jadłem” ale do rzeczy:

1do czego potem można wykorzystać serwatkę po odciśnięciu sera?

2 co z tą skanowaną książką o serach (bodajże 400stron) tzn. gdzie ją można znaleźć gdyz na wcześniejszych stronach była mowa o jej umieszczeniu na forum?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/9/#findComment-27230
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Witam Cię także.

To jest "tylko" i "aż" forum działające przy naszej stronie www.wedlinydomowe.pl

Wejdź tam i w dziale "Sery domowe, masło, nabiał" (takie beleczki) znajdziesz to wszystko - książkę i w serach miekkich, ser ricotta.

Pozdrowionka

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/9/#findComment-27231
Udostępnij na innych stronach

do czego potem można wykorzystać serwatkę po odciśnięciu sera?

poczytaj zaczynając od postu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=27690#27690

- można na różne sposoby :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/9/#findComment-27233
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam wszystkich serowarów :lol: :lol:

muszę się przyznać że z dużym zaciekawieniem przeczytałem wszystko co jest na tym forum o serach /no może prawie wszystko/ przeczytałem nawet kilka razy i muszę się przyznać że tak mnie zaciekawiło to serowarstwo że szok :wink: :wink:

No więc ja też próbuję, do dzieła.

Na pierwszy ogień poszedł oscypek i muszę się przyznać że mi się nie udał :blush: :blush: ale nie zrezygnowałem, właśnie dzisiaj przerobiłem 10 l mleczka. z oscypka zrezygnowałem robie Goudę, co mi wyjdzie nie mam zielonego pojęcia okaże się za jakieś 4 tygodnie :wink:

Pozdrawiam wszystkich serowych szarlatanów :lol: :lol:

zielono mi.....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/9/#findComment-28114
Udostępnij na innych stronach

Na pierwszy ogień poszedł oscypek i muszę się przyznać że mi się nie udał

Zezo

Oscypki zawsze wychodzą jeśli zachowasz zasady:

- mleko świeże ( prosto od krowy)

- nieprzterminowana podpuszczka ( przechowywać w lodówce)

- ściśle trzymać się receptury z naszej stronki.

 

Co dwa tygodnie przerabiam jednorazowo 20 l mleka.

Oscypki pychota ! :grin:

pzdr.

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/9/#findComment-28127
Udostępnij na innych stronach

tier napisał

Dlaczego ci nie wyszlo? opisz w szczegolach co i jak....

Muszę się przyznać że raczej wiem dlaczego mi nie wyszły moje oscypki :blush: :blush: po prostu tak mocno ugniatałem że została taka sucha tafla, jedna twarda zelówka, ale cóż począć jak siła w rekach jest straszna :wink:

Myślę że następnym razem będzie mniej siły i oscypki będą nadawały się do spożycia.

 

Mam jeszcze takie pytanie do doświadczonych serowarów, właśnie poddaję swoją GOUDĘ solnemu moczeniu, solanka 20%, ale ile mam czasu moczyć ? 24 godziny czy dłużej ?

w przepisie który mam jest napisane 3-4 dni, ale nie wiem czy to nie za długo ?

jakie macie zdanie i doświadczenia w tym temacie ?

Pozdrawiam serowarów

zielono mi.....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/9/#findComment-28138
Udostępnij na innych stronach

tak

podpuszczkę i starter kupiłem na allegro od stanislawa32 i w jego przepisie pisze

Solenie sera przeprowadza się przez 3-4 dni w temp 12-14 stopni w solance 20% (

ale nie chciał bym przesolić, te 4 dni czyli 96 to sporo czasu, nie wiem co czynić ?

co radzisz drogi tier

zielono mi.....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/9/#findComment-28149
Udostępnij na innych stronach

Uwazam ze osoba sprzedajaca wogole nie ma zadnego pojecia o tym co sprzedaje i po co, jakis czas temu zakupilem starter do sera plesniowego "blue chesse" przepis wyssany z palaca, zadnych konkretnych informacji, nawet na temat przechowywania kultur, ktore powinny przebywac min. w temp -17st. Co do solenia musisz sprobowac, zrob jedna partie z soleniem 2 dniowym i druga partie z 4 dniowym, wtedy sam ocenisz jak byc powinno ;-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/9/#findComment-28153
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za radę, tak zrobię, teraz potrzymam w solance maksa i zobaczę co z tego wyjdzie :wink:

tier

możesz napisać jakie masz osiągnięcia w produkcji sera ?

w/g jakich przepisów robisz ?

Może będziesz tak miły i uchylisz rąbka serowarskiego doświadczenia ?

Posdrawiam

zielono mi.....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/9/#findComment-28154
Udostępnij na innych stronach

Na chwilke się wtrącę. Na stronie głównej www.wedlinydomowe.pl w dziale sery, masło i nabiał, jest do ściagnięcia super kniga na temat serowarstwa. Polecam

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/9/#findComment-28155
Udostępnij na innych stronach

Po ponad miesiacu dojrzewania moj ser plesniowy wygalda tak:

 

http://monki.us/~tier/plesniowy/plesniowy.jpg

 

 

Z serow zrobionych w domu to chyba najlepiej wychodza oscypki, z innymi to juz jest duza walka!

 

Zezo, jezeli chodzi o przepisy to polecam:

http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/Cheese/CHEESE.HTML

bardzo ciekawa stronka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/9/#findComment-28157
Udostępnij na innych stronach

Maxell

dzięki już czytałem, ale nie zaszkodzi przypomnieć sobie :lol:

tier napisał

moj ser plesniowy wygalda tak

muszę się przyznać że nie wiem co powiedzieć :shock: no super :shock:

napisz jak ci smakował mniam mniam

Z serow zrobionych w domu to chyba najlepiej wychodza oscypki, z innymi to juz jest duza walka

a mnie się nawet oscypek nie udał, może dać sobie spokój z tymi serami :cry:

Zezo, jezeli chodzi o przepisy to polecam: bardzo ciekawa stronka.

Fajna, bardzo fajna, tylko drogi przyjacielu ja dzieckiem socjalizmu jestem :wink: taki język jakby taki nie nasz. jednym słowem dla mnie jest obcy. :wink:

ale dzięki może jak młodziez do domu wpadnie to sobie poradzi z takim "orzechem" :lol:

zielono mi.....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/9/#findComment-28161
Udostępnij na innych stronach

a mnie się nawet oscypek nie udał, może dać sobie spokój z tymi seram

Zezo

Nasza stronka ma za zadanie taką myśl przewodnią

Jeszcze tak nie było żeby się nie udało

Dzięki temu forum w moim domu od kilku lat je się tylko :

- wędliny własnego wyrobu " made in Dziadek" + " made in Bagno" + " made in Maxell"

- chlebek własnego wyrobu " made in Smorodina" + " made in Jasiu"

- makron niedzielkowy " made in Jasiu"

- paprykarz " made in BonAir "

- salceson " made in Tomuś"

- oscypki " made in Bunia"+ " made in EAnna"

- kurczak " made in Dziadek"

- pstrąg " made in MirekB"

....itd.....itp...nawet wigilijny karp w galarecie oraz wczorajsze faworki " made in Bunia " :smile:

nie wspomnę o nalewkach :wink:

pozdrowionka

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/9/#findComment-28179
Udostępnij na innych stronach

fentel napisał

Nasza stronka ma za zadanie taką myśl przewodnią

Jeszcze tak nie było żeby się nie udało

i to jest sedno sprawy :grin: :grin:

muszę powiedzieć że mnie też takie problemy jak twardy oscypek nie załamują a wręcz przeciwnie, uparty jestem :wink: w dążeniu do celu, własnie próbuje produkować dalej.

Dzięki temu forum w moim domu od kilku lat je się tylko :

jednym słowem wyroby made in zdrowa żywność

gratuluję szczerze

ja oczywiście jestem na samym początku tej drogi ale myślę że dzięki uporowi, zaangażowaniu się oraz wykorzystując podpowiedzi i doświadczenia starszych zadymiaczy ja też będę jadał takie smaczne frykasy :wink:

Wszak trening czyni mistrza a świat do odważnych ponoć należy :wink: :wink:

Pozdrawiam [/b]

zielono mi.....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/9/#findComment-28195
Udostępnij na innych stronach

Witaj tier.

Mam do Ciebie pytanko bo jak widzę masz duże doświadczenie w robieniu serów a ja mam zamiar zrobić oscypki i śledzę temat. Moje pytanie brzmi następująco, jak się ma to co jest napisane na stronce do której podałeś link http://www.food-info.net/...-production.htm do używania mleka pasteryzowanego, kiedy tam jest napisane, że należy pasteryzować mleko aby uniknąć niepotrzebnych wad sera spowodowanych przez rozwój niepotrzebnych bakterii zawartych w niepasteryzowanym mleku?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/9/#findComment-28198
Udostępnij na innych stronach

To może ja :-)

 

Większość produktów dostępnych w sklepach, to mleko pasteryzowane ALE w bardzo wysokiej temperaturze 130-160st.C. , tzw. UHT.

Mało tego, wiele produktów jest również homogenizowanych.

 

Mam niestety niedobre doświadczenia przy próbach produkcji serków z takiego rodzaju mleka.

 

Serki, które robiłem z mleka sklepowego i które się udawały, to sery z mleka w woreczku z Lubawy (nie UHT i nie homogenizowane), aczkolwiek i tak odnoszę wrażenie, że z mleka "prosto od krowy" skrzep powstaje zupełnie inaczej.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/9/#findComment-28202
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.