Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zrobiłem galaretkę z nóżek wg przepisu Maxella ze strony głównej (dwie nóżki i golonka powyżej 1 kg). Bardzo dobry przepis i pewnie nic w tym nadzwyczajnego ale wprowadziłem małą modyfikację a mianowicie do gotowania dodałem wywaru z parzenia wędzonek. Wyszło naprawdę pycha. Wszystkim gorąco polecam.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1495-galaretka-z-n%C3%B3%C5%BCek/
Udostępnij na innych stronach

do gotowania dodałem wywaru z parzenia wędzonek.

Dobrze kombinujesz Marko.

Wywar z wędzonek (naszych domowych) to cenna rzecz. Można go przechować w butelkach po wodzie w zamrażarce i dodawać do różnych wyrobów. Polecam pasztety z mięs gotowanych (parzonych) na wodzie z wędzonek. Nabierają charakteru. Wyobrażam sobie, że Twoja galaretka jest przepyszna; z tą nutką wędzonego...

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1495-galaretka-z-n%C3%B3%C5%BCek/#findComment-32659
Udostępnij na innych stronach

Można go przechować w butelkach po wodzie

Świetny pomysł!

Do tej pory jedynie przygotowywałem solankę do oscypków na bazie wody po parzeniu wędzonek.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1495-galaretka-z-n%C3%B3%C5%BCek/#findComment-32660
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Jednak człowiek cały czas się uczy . Ja wodę po parzeniu szynek wykorzystywałem tylko do robienia czerwonego barszczu .

 

Dziękuję i pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1495-galaretka-z-n%C3%B3%C5%BCek/#findComment-32670
Udostępnij na innych stronach

Możnaby ułożyć dość długą listę potraw i wyrobów do których można wykorzystać wodę z parzenia wędzonek.

I tak:

- kapusta, kapuśniak, bigos

- barszcz czerwony, żurek, krupnik, pomidorowa

- kaszanka

- nóżki w galarecie

- pasztety

- solanka do oscypków

 

Zapraszam do uzupełniania tej listy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1495-galaretka-z-n%C3%B3%C5%BCek/#findComment-32672
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Ja właśnie przelałem ten wywar z wędzonek do butelki po wodzie mineralnej i trzymam w lodówce. W niedzielę dodałem go do zupy jarzynowej i miałem pyszną zupę na wędzonce :lol:

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1495-galaretka-z-n%C3%B3%C5%BCek/#findComment-32694
Udostępnij na innych stronach

Można jeszcze do:

-grochówki,

-zalewajki,

-polewki,

-barszczu białego.

Aniu,

zapomniałam o sztandarowej grochówce!!!

Barszcz biały? Czy to nie to samo co żurek?

Co to jest "zalewajka" i "polewka"? Nazwy, jakby znane, ale nie mogę pokojarzyć treści.

Dzięki za uzupełnienie listy. Myślę, że ani kropla rosołku z naszych wędzonek się nie zmarnuje. Oczywiscie powinna to byc woda z parzenia NIE OSMOLONYCH wedzonek.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1495-galaretka-z-n%C3%B3%C5%BCek/#findComment-32747
Udostępnij na innych stronach

Barszcz biały? Czy to nie to samo co żurek?

Oczywiście że nie barszcz biały jest tylko zabielany, a prawdziwy żurek jest robiony na zakwasie.

EAnno oczywiście masz racje że rosół z parzenia, powinien pochodzić z obróbki termicznej wędzonek nie okopconych. Gdyż dodatek rosołu o brązowej barwie nie jest wskazane.

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1495-galaretka-z-n%C3%B3%C5%BCek/#findComment-32759
Udostępnij na innych stronach

EAnno, polewka jest tu:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2023&highlight=polewka

 

a, zalewajka, to taka "cienka" zupka z ziemniakami zakwaszana żurkiem.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1495-galaretka-z-n%C3%B3%C5%BCek/#findComment-32833
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam,

Właśnie wykonałem kolejny eksperyment z zastosowaniem wywaru z parzenia wędzonek. Zrobiłem boczek prasowany z szynkowara. Boczek był peklowany na sucho ale dodałem około 100 ml wywaru z wędzonek, który w trakcie peklowania i masowania prawie całkowicie został wchłonięty w mięso. W rezultacie boczek ma wyraźny posmak wędzonki. Polecam. Napewno wywar można dodawać do mielonek.

PS Nie wiem czy tego postu nie powinienem zamieścić w "Wyrobach z szynkowara" ale tu pisaliśmy o wykorzystaniu wywaru z wędzonek.

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1495-galaretka-z-n%C3%B3%C5%BCek/#findComment-33720
Udostępnij na innych stronach

Witam

Ja wywar z parzenia wędzonek użyłem do parzenia mięsa na salceson, mięso nie było peklowane ale zaróżowiło się w wywarze. Wywar dodałem do mięsa pokrojonego i wyszedł wspaniały salcesonik.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1495-galaretka-z-n%C3%B3%C5%BCek/#findComment-33732
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.