Marko Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Witam, Zrobiłem galaretkę z nóżek wg przepisu Maxella ze strony głównej (dwie nóżki i golonka powyżej 1 kg). Bardzo dobry przepis i pewnie nic w tym nadzwyczajnego ale wprowadziłem małą modyfikację a mianowicie do gotowania dodałem wywaru z parzenia wędzonek. Wyszło naprawdę pycha. Wszystkim gorąco polecam. Pozdrawiam Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1495-galaretka-z-n%C3%B3%C5%BCek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 do gotowania dodałem wywaru z parzenia wędzonek.Dobrze kombinujesz Marko. Wywar z wędzonek (naszych domowych) to cenna rzecz. Można go przechować w butelkach po wodzie w zamrażarce i dodawać do różnych wyrobów. Polecam pasztety z mięs gotowanych (parzonych) na wodzie z wędzonek. Nabierają charakteru. Wyobrażam sobie, że Twoja galaretka jest przepyszna; z tą nutką wędzonego... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1495-galaretka-z-n%C3%B3%C5%BCek/#findComment-32659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Można go przechować w butelkach po wodzie Świetny pomysł! Do tej pory jedynie przygotowywałem solankę do oscypków na bazie wody po parzeniu wędzonek. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1495-galaretka-z-n%C3%B3%C5%BCek/#findComment-32660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Witam Jednak człowiek cały czas się uczy . Ja wodę po parzeniu szynek wykorzystywałem tylko do robienia czerwonego barszczu . Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1495-galaretka-z-n%C3%B3%C5%BCek/#findComment-32670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Możnaby ułożyć dość długą listę potraw i wyrobów do których można wykorzystać wodę z parzenia wędzonek.I tak:- kapusta, kapuśniak, bigos- barszcz czerwony, żurek, krupnik, pomidorowa- kaszanka - nóżki w galarecie- pasztety- solanka do oscypków Zapraszam do uzupełniania tej listy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1495-galaretka-z-n%C3%B3%C5%BCek/#findComment-32672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Witam EAnna Dzięki :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1495-galaretka-z-n%C3%B3%C5%BCek/#findComment-32677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Witam,Ja właśnie przelałem ten wywar z wędzonek do butelki po wodzie mineralnej i trzymam w lodówce. W niedzielę dodałem go do zupy jarzynowej i miałem pyszną zupę na wędzonce :lol: Pozdrawiam Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1495-galaretka-z-n%C3%B3%C5%BCek/#findComment-32694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Można jeszcze do:-grochówki,-zalewajki,-polewki,-barszczu białego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1495-galaretka-z-n%C3%B3%C5%BCek/#findComment-32718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Można jeszcze do: -grochówki, -zalewajki, -polewki, -barszczu białego.Aniu, zapomniałam o sztandarowej grochówce!!! Barszcz biały? Czy to nie to samo co żurek? Co to jest "zalewajka" i "polewka"? Nazwy, jakby znane, ale nie mogę pokojarzyć treści. Dzięki za uzupełnienie listy. Myślę, że ani kropla rosołku z naszych wędzonek się nie zmarnuje. Oczywiscie powinna to byc woda z parzenia NIE OSMOLONYCH wedzonek. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1495-galaretka-z-n%C3%B3%C5%BCek/#findComment-32747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Barszcz biały? Czy to nie to samo co żurek?Oczywiście że nie barszcz biały jest tylko zabielany, a prawdziwy żurek jest robiony na zakwasie. EAnno oczywiście masz racje że rosół z parzenia, powinien pochodzić z obróbki termicznej wędzonek nie okopconych. Gdyż dodatek rosołu o brązowej barwie nie jest wskazane. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1495-galaretka-z-n%C3%B3%C5%BCek/#findComment-32759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 EAnno, polewka jest tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2023&highlight=polewka a, zalewajka, to taka "cienka" zupka z ziemniakami zakwaszana żurkiem.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1495-galaretka-z-n%C3%B3%C5%BCek/#findComment-32833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 7 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Maja 2008 Witam,Właśnie wykonałem kolejny eksperyment z zastosowaniem wywaru z parzenia wędzonek. Zrobiłem boczek prasowany z szynkowara. Boczek był peklowany na sucho ale dodałem około 100 ml wywaru z wędzonek, który w trakcie peklowania i masowania prawie całkowicie został wchłonięty w mięso. W rezultacie boczek ma wyraźny posmak wędzonki. Polecam. Napewno wywar można dodawać do mielonek.PS Nie wiem czy tego postu nie powinienem zamieścić w "Wyrobach z szynkowara" ale tu pisaliśmy o wykorzystaniu wywaru z wędzonek. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1495-galaretka-z-n%C3%B3%C5%BCek/#findComment-33720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Maja 2008 WitamJa wywar z parzenia wędzonek użyłem do parzenia mięsa na salceson, mięso nie było peklowane ale zaróżowiło się w wywarze. Wywar dodałem do mięsa pokrojonego i wyszedł wspaniały salcesonik.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1495-galaretka-z-n%C3%B3%C5%BCek/#findComment-33732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.