Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłam taki przepis:

1kg mąki,4dkg drożdży, letnia woda,sól , kminek

drożdże rozrobić w letniej wodzie,po czym zagnieść z mąką i wodą (gęstość jak na kluski)

formować obwarzanki,wrzucać dowrzącej osolonej wody i gdy tylko wypłyną wyjmować łyżką cedzakową,kłaść na blachę posypaną mąką i wstawiać do gorącego piekarnika.Gdy się podrumienią smarować solą i kminkiem rozrobionymi z wodą i odrobiną mąki.Dopiec.

Jest to przepis to przepis z książki:Ciasta,ciastka i ciasteczka. Jana Czernikowskiego.

Też szukałam w necie przepisu na obwarzanki ale znalazłam tylko wzbogacone wersje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1507-ciastkakrakowskie-obwarzanki/
Udostępnij na innych stronach

Dzięki serdeczne :lol: .Jutro próba zobaczymy czy to będzie przypominać te krakowskie , bo już dwa razy podchodziłem z porażką. :devil:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1507-ciastkakrakowskie-obwarzanki/#findComment-32830
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.