Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W numerze 18 z 4 05 2008 jest artykuł podpisany przez p.Redaktora Jacka Michonia "Na tropie mięsa w mięsie" Myślę że wielu z Nas czytało ten artykuł i może się do niego ustosunkować ,bo niektóre akapity powodują ,że włosy stają dęba co ci biedni ludzie kupują w marketach..................."14-17 % mięsa wieprzowego,woda,sól,białko sojowe ,stabilizatory,zagęstniki,skrobia modyfikowana,,przeciwutleniacze,substancje zapachowei aromaty,mleko łącznie z laktozą,hydrolizat białka sojowego,przyprawy,kukurydza,substancje konserwujące ." ........................................ nie będę Was trzymał w niepewności co to jest?????????????????????? Proste to SCHAB PIECZONY produkt wieprzowy wędzony,parzony ,podpiekany ..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wędzarnicza Braci Ratuj

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1548-na-trtopie-mi%C4%99sa-w-mi%C4%99sie/
Udostępnij na innych stronach

Jest w Angorze w poprzednim numerze:

http://www.angora.com.pl/archiwum/?y=2008&is=379&part=2

 

I dwa fragmenty artykułu:

 

http://www.zdroweczko.pl/viewtopic.php?p=1514&sid=cb4bb40e2ec742d6c36cfd6996ecf79e

 

PS. Tomuś, nie czepiaj się. Ten "schab" musiał być w niezłej cenie! :grin:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1548-na-trtopie-mi%C4%99sa-w-mi%C4%99sie/#findComment-33711
Udostępnij na innych stronach

Mam już ten artykuł.

Jest w nim ciekawe spostrzeżenie nt. podawania składu produktu na etykietach:

 

– Kontrolujemy zgodność zadeklarowanych

składników produktu z próbkami

wyrobu, który trafia do obrotu,

czyli na sklepowe półki.

– Z jakim wynikiem?

– Ostatnie nasze kontrole w województwie

łódzkim sprawiły, że na 36 badanych

wyrobów mięsnych tylko w jednym

przypadku ujawniliśmy odstępstwo

od zadeklarowanego składu...

– To niewiele...

– Nic dziwnego. Przy takiej dowolności

norm i receptur tworzonych przez

samych producentów, na ogół piszą

na etykietach prawdę.

Faktycznie – co im szkodzi?

– Dzisiaj – wzdychają w PIH-u – możemy

badać zgodność wyrobu z polską

normą tylko wtedy, gdy producent

deklaruje jej stosowanie. Ale takich wytwórców

wielu na rynku już nie zostało.

Kontrolujemy przede wszystkim zgodność

zadeklarowanego na etykiecie

składu surowcowego z faktycznym.

Pamiętajmy: producent jest zobowiązany

podać rodzaj surowca (np.

„mięso wieprzowe”) i jego procentowy

lub wagowy udział w całości wyrobu

oraz wszystkie pozostałe składniki. Tutaj

należy wyszczególnić funkcje technologiczne

substancji oraz ich nazwy

lub symbole.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1548-na-trtopie-mi%C4%99sa-w-mi%C4%99sie/#findComment-33712
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Czy ktoś dysponuje może artykułem w całości? nie chcę się rejestrować a ciekawi mnie on. Jeśli tak, bardzo proszę o info na maila: adwokat@o2.pl lub PW.

 

Pozdrawiam.

 

adwokat

Pozdrawiam. adwokat
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1548-na-trtopie-mi%C4%99sa-w-mi%C4%99sie/#findComment-33728
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś dysponuje może artykułem w całości? nie chcę się rejestrować a ciekawi mnie on. Jeśli tak, bardzo proszę o info na maila:

witam

najlepiej isc do kiosku i zakupic najnowsza gazete angore,lub isc do czytelni :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1548-na-trtopie-mi%C4%99sa-w-mi%C4%99sie/#findComment-33736
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.