Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie nowo przybyli amatorzy zadymiania :D

Nowy rok się zbliża więc nowy kalendarz na nową ,wędzarniczą drogę życia jak znalazł  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10576-zapisy-na-kalendarz-wb-2015r/ .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391342
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie.Jestem początkującym w temacie wyrobów oraz wędzarnictwie.Pod wpływem Waszego wspaniałego forum postanowiłem wraz z małżonką skorzystać z Waszych doświadczeń i porad.W zakupionej wcześniej wędzarni typu beczka dzisiaj uwędziłem pierwsza kiełbaskę i ZONG.Kiełbasa wyszła ciemna,gorzka,w beczce miałem dużo wody a jak do kontroli dźwignąłem pokrywę to na kiełbasę kapał mi z tej pokrywy na kiełbasę czarny osad.Wędziłem śliwką.Nie wiem co robię źle.Proszę o pomoc.Pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391750
Udostępnij na innych stronach

 

 

w beczce miałem dużo wody

Masz odpowiedź. Kiełbasa nie miała możliwości osuszenia, co dało taki, a nie inny wynik.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391752
Udostępnij na innych stronach

 

 

a jak do kontroli dźwignąłem pokrywę

Krist 61 ..może napisz  jak tą kiełbaskę robiłeś..tzn.czy trzymałeś się procedur? Podejrzewam,że popełniłeś kilka istotnych błędów ,lecz czy tak było faktycznie to ocenimy po Twoim opisie całego procesu.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391753
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za zainteresowanie moim problemem chciałem jednak zaznaczyć iż kiełbasa w stanie surowym jako biała kiełbasa była bardzo dobra i smakowita.Przypuszczam iż błąd jakiś popełniłem przy wędzeniu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391757
Udostępnij na innych stronach

O tym własnie pisałem. To jest podstawowy błąd. na pewno znalazłoby się jeszcze kilka mniejszych, ale to już wtedy, kiedy dokładnie opiszesz warunki i sam przebieg procesu wędzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391758
Udostępnij na innych stronach

Proces wędzenia rozpocząłem od rozpalenia w palenisku ale miałem problem ponieważ nie mogłem uzyskać temperatury większej niż 22 stopnie.Rozpalałem wilgotną olchą.Pokrywa z beczki była zamknięta.Po pewnym czasie zauwazyłem że na kiełbasie pojawiają się duże krople wody i pokrywę uchyliłem.Przez okres godziny próbowałem w ten sposób osuszyć kiełbasę co mi się częściowo udało.Zmieniłem rodzaj drzewa na śliwkę która była sucha temperaturę otrzymałem około 40-50 stopni i tak wędziłem przez około 4 godziny.Ogólny czas wędzenia ze względu na początkową niską tempwraturę trwał 6 godzin.Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391770
Udostępnij na innych stronach

1.

 

Rozpalałem wilgotną olchą
 

2. 

 

Pokrywa z beczki była zamknięta

 

3. Kiełbasa była nie dosuszona.

4. Woda gruntowa pod beczką i paleniskiem (wilgoć - para)

 To tak z grubsza do tego co napisałeś. Wyeliminuj te błędy, a będziesz miał dobra kiełbasę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391781
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za podpowiedzi.Proszę o wyjaśnienie o co chodzi z tą wodą gruntową pod beczką i paleniskiem? Beczka stoi na nóżkach i palenisko również na kostkach brukowych.Faktem jest że dzisiaj były nieciekawe warunki atmosferyczne (wiatr,okresowe opady deszczu)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391786
Udostępnij na innych stronach

witam wszystkich zadymiarzy. od dawna tutaj zagladam i postanowilem sie zarejestrować i brac czynny udzial w dyskusjach. wiekszosc czasu spedzilem na Martynice a obecnie mieszkam na Wyspach Kanaryjskich ale to nie przeszkadza  a raczej zacheca do tradycyjnego zadymiania. Nie jest to proste w tropikach jak by sie to zdawalo ale z checia podyskutuje jak sie to robi tu i w kraju. Wiem ze sporo rodakow mieszka  daleko i ma problem z zadymianiem z powodu braku typowo polskich skladnikow ale na wszystko jest rada. Mi to zajelo kilka lat i jest oki oki. Przepraszam za brak polskich znakow ale niestety takim sprzetrem dysponuje.

Polak potrafi, nawet na koncu swiata !!!!!!!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-392080
Udostępnij na innych stronach

martynik -witamy Cię  na naszym zadymionym forum  :)  i czekamy na relacje jak sobie na tych Kanarach radzisz :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-392084
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Jestem na forum od niedawna, tak więc zaczynam od przywitania się.

Mam na imię Mariusz i wraz sąsiadem "Panem Darkiem" J23 :) jestem w posiadaniu wędzarni.

Jesteśmy już po wędzeniu kiełbasy, szynek, schabu, karpia i łososia. Prócz kiełbasy jak na razie wszystko nam wyszło prawie wzorowo :). Bardzo się cieszę, że znalazłem takie fajne forum, gdzie znajduje się wiele niezbędnych informacji!!.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich zadymiaczy!

I przy okazji życzę Wesołych Świąt!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-392435
Udostępnij na innych stronach

Dziękujemy za życzenia i witamy w gronie pozytywnie zakręconych. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-392458
Udostępnij na innych stronach

Witam. 

jestem z wawy ale mieszkam na obrzeżach 

przygode z wędzeniem zacząłem klilka lat wstecz tak sporadycznie 2 razy w roku 

dzieki forum poznałem inne rozwiązania które sprawiły

że stało sie to moim hobby i praktycznie co 2-3 tyg 

robie to co lubie.

pozdrawiam. 

 Życze Wesołych Świąt 

Edytowane przez Kriss.wawa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-392702
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry! Chciałem się przywitać z szanownymi Koleżankami i Kolegami. Od dłuższego czasu obserwuję Waszą stronę i wysiłek, który w nią wkładacie; teraz postaram się od czasu do czasu dodać coś od siebie.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-393096
Udostępnij na innych stronach

 

 

teraz postaram się od czasu do czasu dodać coś od siebie.

 

trzymamy za słowo :) czekamy na relacje i fotki ... a w międzyczasie zajrzyj tutaj:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

i tutaj:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-393100
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.