Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Świeżaczek wita i pozdrawia z Pyrlandii.

Moje pierwsze wędzenie tuż przed tegorocznymi Świętami, postaram się pochwalić sukcesami (lub porażką :laugh:  ).

Edytowane przez piotrs1983
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-390572
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie wędzarniczą brać. Pierwszy raz swoich sił w zadymianiu spróbowałem już jakieś 7 lat temu, dzięki tej stronie oczywiście z spektakularnym powodzeniem. Później kilka lat przerwy ze względu na brak czasu, od tych świąt wracamy do wędzenia. Narazie wędzarnia mobilna, ale od kilku lat noszę się z zamiarem budowy kompleksu altanowo-wędzarniowo-grilowo-rożnowo-piecowochlebowo-imprezowo-wypoczynkowego :D.... Trzymajcie kciuki może w końcu w 2015r spełnię to swoje marzenie.

Pozdrawiam

Piotr  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-390837
Udostępnij na innych stronach

pitles -witamy Cię  i trzymamy kciuki :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-390850
Udostępnij na innych stronach

Witam

Od dawna mam dość tych trucizn supermarketowych i w miarę możliwości próbuję zrobić coś samodzielnie .

Wprawdzie możliwości trochę mam ograniczone ze względu na to, że mieszkam w bloku i nie bardzo mam gdzie zadymiać ale widzę że można tu znależć mnóstwo innych sposobów dobrego "dokarmiania" rodziny.

Pozdrawiam szanowne grono forumowiczów.

Roman

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391318
Udostępnij na innych stronach

Witajcie nowo przybyli amatorzy zadymiania :D

Nowy rok się zbliża więc nowy kalendarz na nową ,wędzarniczą drogę życia jak znalazł  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10576-zapisy-na-kalendarz-wb-2015r/ .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391342
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie.Jestem początkującym w temacie wyrobów oraz wędzarnictwie.Pod wpływem Waszego wspaniałego forum postanowiłem wraz z małżonką skorzystać z Waszych doświadczeń i porad.W zakupionej wcześniej wędzarni typu beczka dzisiaj uwędziłem pierwsza kiełbaskę i ZONG.Kiełbasa wyszła ciemna,gorzka,w beczce miałem dużo wody a jak do kontroli dźwignąłem pokrywę to na kiełbasę kapał mi z tej pokrywy na kiełbasę czarny osad.Wędziłem śliwką.Nie wiem co robię źle.Proszę o pomoc.Pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391750
Udostępnij na innych stronach

 

 

w beczce miałem dużo wody

Masz odpowiedź. Kiełbasa nie miała możliwości osuszenia, co dało taki, a nie inny wynik.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391752
Udostępnij na innych stronach

 

 

a jak do kontroli dźwignąłem pokrywę

Krist 61 ..może napisz  jak tą kiełbaskę robiłeś..tzn.czy trzymałeś się procedur? Podejrzewam,że popełniłeś kilka istotnych błędów ,lecz czy tak było faktycznie to ocenimy po Twoim opisie całego procesu.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391753
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za zainteresowanie moim problemem chciałem jednak zaznaczyć iż kiełbasa w stanie surowym jako biała kiełbasa była bardzo dobra i smakowita.Przypuszczam iż błąd jakiś popełniłem przy wędzeniu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391757
Udostępnij na innych stronach

O tym własnie pisałem. To jest podstawowy błąd. na pewno znalazłoby się jeszcze kilka mniejszych, ale to już wtedy, kiedy dokładnie opiszesz warunki i sam przebieg procesu wędzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391758
Udostępnij na innych stronach

Proces wędzenia rozpocząłem od rozpalenia w palenisku ale miałem problem ponieważ nie mogłem uzyskać temperatury większej niż 22 stopnie.Rozpalałem wilgotną olchą.Pokrywa z beczki była zamknięta.Po pewnym czasie zauwazyłem że na kiełbasie pojawiają się duże krople wody i pokrywę uchyliłem.Przez okres godziny próbowałem w ten sposób osuszyć kiełbasę co mi się częściowo udało.Zmieniłem rodzaj drzewa na śliwkę która była sucha temperaturę otrzymałem około 40-50 stopni i tak wędziłem przez około 4 godziny.Ogólny czas wędzenia ze względu na początkową niską tempwraturę trwał 6 godzin.Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391770
Udostępnij na innych stronach

1.

 

Rozpalałem wilgotną olchą
 

2. 

 

Pokrywa z beczki była zamknięta

 

3. Kiełbasa była nie dosuszona.

4. Woda gruntowa pod beczką i paleniskiem (wilgoć - para)

 To tak z grubsza do tego co napisałeś. Wyeliminuj te błędy, a będziesz miał dobra kiełbasę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391781
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za podpowiedzi.Proszę o wyjaśnienie o co chodzi z tą wodą gruntową pod beczką i paleniskiem? Beczka stoi na nóżkach i palenisko również na kostkach brukowych.Faktem jest że dzisiaj były nieciekawe warunki atmosferyczne (wiatr,okresowe opady deszczu)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391786
Udostępnij na innych stronach

witam wszystkich zadymiarzy. od dawna tutaj zagladam i postanowilem sie zarejestrować i brac czynny udzial w dyskusjach. wiekszosc czasu spedzilem na Martynice a obecnie mieszkam na Wyspach Kanaryjskich ale to nie przeszkadza  a raczej zacheca do tradycyjnego zadymiania. Nie jest to proste w tropikach jak by sie to zdawalo ale z checia podyskutuje jak sie to robi tu i w kraju. Wiem ze sporo rodakow mieszka  daleko i ma problem z zadymianiem z powodu braku typowo polskich skladnikow ale na wszystko jest rada. Mi to zajelo kilka lat i jest oki oki. Przepraszam za brak polskich znakow ale niestety takim sprzetrem dysponuje.

Polak potrafi, nawet na koncu swiata !!!!!!!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-392080
Udostępnij na innych stronach

martynik -witamy Cię  na naszym zadymionym forum  :)  i czekamy na relacje jak sobie na tych Kanarach radzisz :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-392084
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.