chudziak Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5476 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Witajcie nowo przybyli amatorzy zadymiania Nowy rok się zbliża więc nowy kalendarz na nową ,wędzarniczą drogę życia jak znalazł https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10576-zapisy-na-kalendarz-wb-2015r/ . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzeł Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5477 Opublikowano 19 Grudnia 2014 witam wszystkichod dawna tutaj zaglądam ale dlaczego nie wstapić i zostać na dłużej? pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5478 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Witaj, zaglądaj i korzystaj ale zerknij też w dwa miejsca: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krist 61 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5479 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Witam wszystkich serdecznie.Jestem początkującym w temacie wyrobów oraz wędzarnictwie.Pod wpływem Waszego wspaniałego forum postanowiłem wraz z małżonką skorzystać z Waszych doświadczeń i porad.W zakupionej wcześniej wędzarni typu beczka dzisiaj uwędziłem pierwsza kiełbaskę i ZONG.Kiełbasa wyszła ciemna,gorzka,w beczce miałem dużo wody a jak do kontroli dźwignąłem pokrywę to na kiełbasę kapał mi z tej pokrywy na kiełbasę czarny osad.Wędziłem śliwką.Nie wiem co robię źle.Proszę o pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5480 Opublikowano 19 Grudnia 2014 w beczce miałem dużo wody Masz odpowiedź. Kiełbasa nie miała możliwości osuszenia, co dało taki, a nie inny wynik. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5481 Opublikowano 19 Grudnia 2014 a jak do kontroli dźwignąłem pokrywę Krist 61 ..może napisz jak tą kiełbaskę robiłeś..tzn.czy trzymałeś się procedur? Podejrzewam,że popełniłeś kilka istotnych błędów ,lecz czy tak było faktycznie to ocenimy po Twoim opisie całego procesu. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krist 61 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5482 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Dziękuję za zainteresowanie moim problemem chciałem jednak zaznaczyć iż kiełbasa w stanie surowym jako biała kiełbasa była bardzo dobra i smakowita.Przypuszczam iż błąd jakiś popełniłem przy wędzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5483 Opublikowano 19 Grudnia 2014 O tym własnie pisałem. To jest podstawowy błąd. na pewno znalazłoby się jeszcze kilka mniejszych, ale to już wtedy, kiedy dokładnie opiszesz warunki i sam przebieg procesu wędzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krist 61 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5484 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Proces wędzenia rozpocząłem od rozpalenia w palenisku ale miałem problem ponieważ nie mogłem uzyskać temperatury większej niż 22 stopnie.Rozpalałem wilgotną olchą.Pokrywa z beczki była zamknięta.Po pewnym czasie zauwazyłem że na kiełbasie pojawiają się duże krople wody i pokrywę uchyliłem.Przez okres godziny próbowałem w ten sposób osuszyć kiełbasę co mi się częściowo udało.Zmieniłem rodzaj drzewa na śliwkę która była sucha temperaturę otrzymałem około 40-50 stopni i tak wędziłem przez około 4 godziny.Ogólny czas wędzenia ze względu na początkową niską tempwraturę trwał 6 godzin.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5485 Opublikowano 19 Grudnia 2014 1. Rozpalałem wilgotną olchą 2. Pokrywa z beczki była zamknięta 3. Kiełbasa była nie dosuszona.4. Woda gruntowa pod beczką i paleniskiem (wilgoć - para) To tak z grubsza do tego co napisałeś. Wyeliminuj te błędy, a będziesz miał dobra kiełbasę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krist 61 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5486 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Dziękuję za podpowiedzi.Proszę o wyjaśnienie o co chodzi z tą wodą gruntową pod beczką i paleniskiem? Beczka stoi na nóżkach i palenisko również na kostkach brukowych.Faktem jest że dzisiaj były nieciekawe warunki atmosferyczne (wiatr,okresowe opady deszczu) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5487 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Przywitali się? To może teraz dyskusja w odpowiednim temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krist 61 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5488 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Witam Andy.To może coś podpowiesz w/w temacie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5489 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Pewno, że podpowiem Po miłym przywitaniu tutaj, trzeba przenieść się z dyskusją do właściwego tematu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krist 61 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5490 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Dziękuję za odpowiedź postaram się dostosować do zasad forum Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-391812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martynik Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5491 Opublikowano 20 Grudnia 2014 witam wszystkich zadymiarzy. od dawna tutaj zagladam i postanowilem sie zarejestrować i brac czynny udzial w dyskusjach. wiekszosc czasu spedzilem na Martynice a obecnie mieszkam na Wyspach Kanaryjskich ale to nie przeszkadza a raczej zacheca do tradycyjnego zadymiania. Nie jest to proste w tropikach jak by sie to zdawalo ale z checia podyskutuje jak sie to robi tu i w kraju. Wiem ze sporo rodakow mieszka daleko i ma problem z zadymianiem z powodu braku typowo polskich skladnikow ale na wszystko jest rada. Mi to zajelo kilka lat i jest oki oki. Przepraszam za brak polskich znakow ale niestety takim sprzetrem dysponuje.Polak potrafi, nawet na koncu swiata !!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-392080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5492 Opublikowano 20 Grudnia 2014 martynik -witamy Cię na naszym zadymionym forum i czekamy na relacje jak sobie na tych Kanarach radzisz Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-392084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5493 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Witanko dla Nowozadymionych , Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-392086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcos13 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5494 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Witam wszystkich użytkowników fego forum. Jestem początkującym więc mam nadzieję z roku na rok robić coraz lepsze wędzonki korzystająć z porad na forum Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-392096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J21 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5495 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Witam!Jestem na forum od niedawna, tak więc zaczynam od przywitania się.Mam na imię Mariusz i wraz sąsiadem "Panem Darkiem" J23 jestem w posiadaniu wędzarni.Jesteśmy już po wędzeniu kiełbasy, szynek, schabu, karpia i łososia. Prócz kiełbasy jak na razie wszystko nam wyszło prawie wzorowo . Bardzo się cieszę, że znalazłem takie fajne forum, gdzie znajduje się wiele niezbędnych informacji!!.Pozdrawiam serdecznie wszystkich zadymiaczy!I przy okazji życzę Wesołych Świąt!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-392435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5496 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Dziękujemy za życzenia i witamy w gronie pozytywnie zakręconych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-392458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kriss.wawa Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5497 Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) Witam. jestem z wawy ale mieszkam na obrzeżach przygode z wędzeniem zacząłem klilka lat wstecz tak sporadycznie 2 razy w roku dzieki forum poznałem inne rozwiązania które sprawiłyże stało sie to moim hobby i praktycznie co 2-3 tyg robie to co lubie.pozdrawiam. Życze Wesołych Świąt Edytowane 23 Grudnia 2014 przez Kriss.wawa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-392702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeck Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5498 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Dzień dobry! Chciałem się przywitać z szanownymi Koleżankami i Kolegami. Od dłuższego czasu obserwuję Waszą stronę i wysiłek, który w nią wkładacie; teraz postaram się od czasu do czasu dodać coś od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-393096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5499 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Witajcie nowoprzybyli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-393097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5500 Opublikowano 26 Grudnia 2014 teraz postaram się od czasu do czasu dodać coś od siebie. trzymamy za słowo czekamy na relacje i fotki ... a w międzyczasie zajrzyj tutaj:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/i tutaj:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/220/#findComment-393100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.