Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dręczy mnie kwestia ostatnio uwedzonych szynek. Na koniec peklowania woda w kamionce zrobiła się trochę mętna po sprawdzeniu temperatury w lodówce okazała się za duża, lecz zalewa nie smierdziala, chociaż dla pewności wymieniłem ja na nowa. Po uwedzeniu, wystudzeniu i przekrojeniu jednej z szynek zauważyłem na środku małe dziurki. W wadach wędzonek przeczytałem że mogą to być drobnoustroje wytwarzające gaz, czy jedzenie takich wyrobów jest bezpieczne? Edytowane przez Kustosz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15722-dziurki-w-%C5%9Brodku-szynki/
Udostępnij na innych stronach

Bakterie proteolityczne.

To one wytwarzają dwutlenek węgla i pozostają po nim takie dziurki.

Skażone mięso, lub niedostateczna higiena pracy z mięsem.

 

Wyrób jest zdatny do spożycia.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15722-dziurki-w-%C5%9Brodku-szynki/#findComment-617360
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.